Ingezonden persbericht


VVD pakt regeldruk écht aan!

Op initiatief van de VVD gaat de provincie harder werken aan de vermindering van regels. Samen met bedrijven en inwoners en instellingen gaat de provincie bekijken welke regels kunnen worden afgeschaft. En de Staten gaan dat proces controleren. De VVD heeft dit voorstel ingediend en vanavond besluit de provincie erover. Er is al een meerderheid.

VVD-Statenlid Annemieke Stallaert en initiatiefneemster van een motie in de Gelderse Staten: "We hebben al vaker aandacht gevraagd voor deregulering. We hebben zelfs een keer een paarse opblaaskrokodil mee de Statenzaal in genomen. Maar concreet is er nog weinig veranderd. Met deze motie willen we een doorbraak forceren."

Last van regels
Dat is nodig want bedrijven en inwoners hebben soms last van regels. Nog niet zo lang geleden protesteerde de VVD tegen het plan dat bezoekers van een evenement matjes onder hun auto zouden moeten leggen tegen eventuele vervuiling. Een ander voorbeeld is dat een grote Gelderse aardappelverwerker de grootste moeite heeft het zand dat aan de aangevoerde aardappels kleeft, af te voeren. Dat botst namelijk met milieuregels terwijl het zand wel gewoon op de akkers mag blijven liggen. Het is een probleem, want het gaat om 13 ton zand per maand.

Samenleving betrekken
De VVD-fractie vindt dat er te weinig aandacht is voor de maatschappelijke noodzaak om de regeldruk snel en grondig aan te pakken. Stallaert: "De roep vanuit het bedrijfsleven, maar ook vanuit bijvoorbeeld welzijnsorganisaties én van organisatoren van regionale evenementen, is enorm. Tenslotte ervaren zij de lasten aan den lijve. We vinden dan ook dat zij betrokken moeten worden."

Stallaert vindt dat alleen kwantitatieve doelen niet volstaan. "Het is niet moeilijk om regels af te schaffen waar niemand last van heeft, of regels die inmiddels overbodig zijn geworden. Maar daar schiet het bedrijfsleven niks mee op. Ons doel is om daadwerkelijk de overlast, die met deze regelgeving wordt veroorzaakt, aan te pakken. En dan heb ik het zowel over lastige, vaak tegenstrijdige regels, als over de wijze waarop de provincie met regels omgaat. We hebben het idee dat er met bijvoorbeeld ICT-oplossingen nog veel winst te behalen is. De provincie moet datgene aanpakken waar bedrijven en instellingen de meeste last van hebben."

Stallaert is er van overtuigd dat de intenties goed zijn, maar dat het hem juist zit in de uitvoering. Een groot deel van de Gelderse politiek steunt het streven van de VVD, tot vreugde van Annemieke Stallaert.