Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

ondertekening regionaal arrangement; Beroepsonderwijs Parkstad versterkt

Maandag 26 februari jl. hebben onderwijs, openbaar bestuur en het bedrijfsleven in Parkstad Limburg een overeenkomst getekend om daarmee ook voor de toekomst hoogwaardig en breed geschakeerd beroepsonderwijs in de regio te garanderen. Het nu getekende Regionaal Arrangement, een bij wet geregelde samenwerkingsmogelijkheid, wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen.

Concreet
De doelstelling van dit Regionaal Arrangement is tweeledig. Op korte termijn betekent de goedkeuring dat per 1 augustus a.s. reeds bestaande experimentele opleidingen binnen de vijf vmbo-scholen in Parkstad een definitieve status kunnen krijgen en daarmee voor de toekomst gewaarborgd zijn. Het betreft dan o.a. opleidingen rond technologie, toerisme en recreatie, en sport en dienstverlening.

Op maat
Belangrijker evenwel is het lange termijn perspectief. Door deze ondertekening zijn de Onderwijsstichting Sint-Bernardinus, de Stichting Voortgezet Onderwijs Limburg , het ROC Arcus, het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door het MKB-Limburg, alsmede de overheid, vertegenwoordigd door de wethouders mevr. Riet de Wit (Heerlen) en de heer Hans Bosch (Kerkrade) een structureel samenwerkingsverband voor de verdere toekomst aangegaan. Daarmee ontstaat de vrijheid om binnen de eigen regio Parkstad Limburg het aanbod aan beroepsonderwijs makkelijker aan te passen aan de veranderende vraag vanuit het bedrijfsleven. Ook kan hierdoor de aansluiting tussen het vmbo en het mbo verbeterd worden. Partijen benadrukten bij de ondertekening dat het juist in een tijd van afnemende leerlingenaantallen van groot belang voor de economische ontwikkeling van de regio is dat er een kwalitatief hoogwaardig en modern aanbod van beroepsonderwijs in stand gehouden wordt. Door de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst nemen partijen daarvoor hun verantwoordelijkheid.

Participanten

De bij de overeenkomst betrokken scholen in Parkstad zijn het Herlecollege (Heerlen), het Carbooncollege (Heerlen), het Eijkhagencollege (Landgraaf), College Rolduc ( Kerkrade) en Sophianum (Nijswiller), allen vmbo. Voor het middelbaar beroepsonderwijs participeert het Arcuscollege.


------