Botanische tuinen Utrecht


Jaarprogramma 2007

NB. In de loop van het jaar kunnen wijzigingen in het programma optreden.

Fort Hoofddijk


3/4 maart Botanische Tapa's

Wie kent ze niet, de tapa's, kleine hapjes die samen een maaltijd vormen?

Tijden het openingsweekend 2007, laten we u dit keer letterlijk en figuurlijk proeven aan wat we u het komende seizoen te bieden hebben. Als klap op de vuurpijl kunt u de helemaal vernieuwde Orchideeënkasjes bezoeken!

24/25 maart Zaai- en Kweekweekend

Opnieuw een weekend speciaal voor tuiniers, met bollen, zaden, stekken en tuingereedschap. Leden van liefhebbersverenigingen vertellen u alles over hun favoriete planten en onze eigen tuinexperts geven weer een aantal praktische workshops.

8/9 april Professor Billenklap gaat met de muziek mee

Een vrolijke wandelpuzzeltocht vol muzikale planten zoals het Fluitenkruid, de Viool en het Alpenklokje. Voor kinderen van 8-12 jaar.

15 april Loepjesloop

In het kader van het thema van het Nationale Museumweekend `De kunst van het waarnemen' aandacht voor het kijken naar de details. Wandelingen onder begeleiding om 11.00 en 14.00 uur.

21/22 april Nationaal Rotsplantenweekend

Dit jaar staat de turftuin centraal met extra aandacht voor `rotsplanten' uit bergbossen en veenachtige bergweides. Beide dagen rondleidingen om 14.00 uur en plantenverkoop. (zie ook http://www.rotsplantenvereniging.net)

mei t/m september Avondopenstellingen

Een serie bijzondere zomerse Avondopenstellingen met maandelijks een nieuwe invalshoek. 1 mei (Rotstuin), 5 juni (Tropische collectie), 3 juli (Systeemtuin), 7 augustus (Thematuin), 4 september (Kijkje-achter-de-schermen)

26/27/28 mei Orchideeënweekend

Orchideeën kijken en kopen. Praten met andere liefhebbers. Tips en hulp van de Orchideeëndokters, een jong plantje mee naar huis om het zelf te proberen en veel informatie en verkoopstands... Het Orchideeënweekend is het topweekend van de tuinen. Een weekend dat u niet mag missen! (zie ook www.orchidee-gooi.nl)


1 juni-1 oktober Indianenverhalen

Indiaanse volkeren van zowel Noord- als Zuid-Amerika hebben een rijke traditie in het gebruik van planten. Ze gebruiken planten die het mogelijk maken met de geestenwereld te communiceren, als geneesmiddelen en voor voedsel en kleding. Maar ook ter versiering en vermaak. Dit thema laat een veelvoud aan gebruiken zien bij diverse Indianenvolken.


1 juni-1 oktober Dieren in de Tuin

De vlinders, egels, meterslange rupsen en andere dieren van keramiek die u deze zomer in de tuin kunt bewonderen, zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met o.a. Atelier De Wijde Doelen Utrecht.


15 juni t/m 15 juli Tropisch Vlinder Festival

Eén van de kassen hebben we deze zomer ingericht als een verblijf voor honderden fel gekleurde, tropische vlinders zoals Heliconia's en Morpho's. U kunt ze tijdens dit festival van heel dichtbij bekijken...


29 juni t/m 1 juli Nationale Lathyrustentoonstelling

Laat u bedwelmen door de geuren en kleuren van deze zomerbloem bij uitstek. De bloemen zijn verwerkt in bloemstukken en een ware lust voor het oog.


1 september Rotsplantenverkoopdag

De najaarsverkoopdag van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging (http://www.rotsplantenvereniging.net)


1 t/m 31 oktober Indian Summer

Ook Professor Billenklap doet een studie naar Indianen. Tenminste, dat was de bedoeling... Een speurtocht over verkleurende bladeren voor kinderen van 8-12.

Von Gimborn Arboretum


11 februari Winterbloemen

Zelfs in de winter zijn er bomen en struiken die bloeien zoals de Toverhazelaar en de Sarcococca. Rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur.


8/9 april Amerikaanse gasten met Pasen

Ron Redwood, onze Amerikaanse gast uit Californië, neemt dit jaar de taak van Beukie Boom over als gids voor de bordenspeurtocht voor kinderen van 8-12.

Deze speurtocht blijft de hele zomer staan.


1 mei - 1 oktober Een frisse blik


30 panelen met gedichten en linoleumsnedes op doorzichtige panelen door mensen met een verstandelijke beperking (eerder te zien geweest op Fort Hoofddijk).


21 juni en 17 augustus Aangeklede Avondopenstellingen

Midden in de zomer twee unieke avondopenstellingen. Een rondleiding om
19.15 uur en daarna heeft u onder het genot van een muziekje de gelegenheid met een glaasje wijn of iets anders nog even van de zwoele zomeravond te genieten.


12/13 mei Rodoweekend / Kunst tussen de bomen

Het Rodoweekend staat dit jaar in het teken van kunst. Niet alleen is de tentoonstelling `Een frisse blik' te zien, maar er is ook kunst te koop en muziek te horen. Natuurlijk kunt u ook een bezoek brengen aan de traditionele verkoop- en informatiemarkt, of meedoen met de rondleidingen die beide dagen om 11.00 en 13.00 van start gaan. Omdat het zondag Moederdag is, hebben alle moeders die dag gratis toegang!


2 september Heidewandeling

Om 11.00 en 14.00 uur rondleidingen door de Heidetuin en langs diverse familieleden van de Heide.


13/14 oktober De beer is los!

Een speciaal herfstweekend met sporenspeuren, knutselen en mooie herfstdingen verzamelen. Rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur.


16 december A Winter's tale
Winterverhalen in een sfeervol verlicht Arboretum, gepofte kastanjes en glühwein tijdens de donkere dagen voor kerst.

Van 15.00 tot 18.00 uur.