China (inclusief Hongkong en Macao)

Workshop Amnesty International over rol internetbedrijven in China

23-02-2007 The requirements of doing business in China include self-censorship something that runs counter to Googles most basic values and commitments as a company. (Elliot Schrage, Google.)

Amnesty International organiseert op 3 maart 2007 een workshop over internetcensuur in China en de rol die internetbedrijven daarin spelen. De discussie vindt plaats in het kader van Made in China, de FNV-conferentie over economische ontwikkelingen in China.

Deelnemers aan de discussie zijn Garrie van Pinxteren (voormalig correspondent in China voor o.a. NRC en NOS), Nicholas Dearden (Amnesty International, Irrepressible.info-campagne), Dr Jens Damm (Freie Universität Berlin) en Peter Olsthoorn (multimedia-journalist.) De discussie wordt geleid door Jolanda Polderman (RTV Noord Holland.)

Internetbedrijven als Microsoft, Google en Yahoo bieden vele webservices in China. Door hun activiteiten komen zij in aanraking met het Chinese censuursysteem. Door Chinese wetten na te volgen en verzoeken van centrale en regionale overheden in te willigen, komen zij in conflict met hun bedrijfsethiek, met internationale standaarden voor vrije informatie en met consumenten- en individuele mensenrechten.

Deze paneldiscussie bekijkt de mogelijkheden om de situatie die bedrijven in China tegenkomen te verbeteren. Zijn buitenlandse internetbedrijven deel van het censuurprobleem of deel van de oplossing? Kunnen internetbedrijven effectief samenwerken om de manier waarop internet in China wordt gebruikt te beïnvloeden teneinde de online mensenrechten te verbeteren? Kunnen ze diensten aanbieden die de mensenrechtensituatie in China verbetert?

Achtergrond Het internet beloofde vrije toegang tot informatie en grenzenloze uitwisseling van ideeën. Zoniet in China. Met een internetbevolking van 137 miljoen gebruikers en 2,5 miljoen bloggers heeft China het meest uitgebreide systeem voor internetcensuur. In de aanloop naar de Beijing Olympics in 2008 lijkt China de controle en censuur te verscherpen.

Website: www.MadeinChina2007.nl Tijd: zaterdag 3 maart 2007 om 14.15u Plaats: Passenger Terminal Amsterdam, route

Meer informatie vindt u op : http://www.irrepressible.info Undermining Freedom of Expression in China: The role of Yahoo!, Microsoft and Google Multi stakeholder initiative on online human rights Yahoos and Amnesty Internationals position on the Shi Tao case Yahoos data contributes to arrests in China: free Shi Tao from prison in China!