Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Zaterdag langdurige totale maansverduistering
26 februari 2007 - Op een mooi moment van de week, komende zaterdagavond en nacht, trekt de maan door de schaduw van de aarde. Dat levert een totale maansverduistering op, voor het eerst in drie jaar. De vraag is natuurlijk nog of het weer meewerkt.

Fotocollage maansverduistering 9 november 2003 door Robert Hoetink. Rond half drie was de maansverduistering op zijn hoogtepunt en was de maan donkerrood gekleurd. Dat komt doordat de atmosfeer rond de aarde net als een lens zonnestralen afbuigt. Rood licht vindt gemakkelijker zijn weg door de dampking dan blauw, waardoor de maan een fraaie donkerrode gloed krijgt.
Fotocollage maansverduistering 9 november 2003
De weerkaarten tonen ook voor komend weekeinde een wisselvallig weertype. Op een termijn van dagen vooruit is het echter nog niet goed mogelijk om aan te geven of er zaterdag juist rond middernacht wolken voor de maan zijn of niet. Het is zeker niet uitgesloten dat op zijn minst in een deel van het land de sterren aan de hemel staan maar heel gunstig zit het er voor dat moment vooralsnog niet uit. Het KNMI houdt u de komende dagen op de hoogte (zie Nader verklaard- wolkenvoorspellingen).

Een maansverduistering doet zich alleen voor bij volle maan wanneer de zon, de aarde en de maand op één lijn staan met de aarde in het midden. De verduistering begint om half elf met een klein deukje aan de onderkant van de maan. De hap uit de maan wordt daarna snel groter, om kwart voor twaalf is de maan totaal verduisterd. Dat blijft zo tot vlak voor een uur in de nacht, het einde van de totaliteit is berekend voor 0.58 uur. De totale verduistering duurt dus een uur en een kwartier, omdat volgens de Stichting De Koepelin dit geval ruim 123% van de diameter van de maan in de aardschaduw wordt gedompeld. Verduisteringen waarbij bijvoorbeeld maar 100% van de diameter in de schaduw komt duren veel korter. Tijdens de totaliteit is de maan nog wel zichtbaar, maar met een bruinroodachtige kleur. Bovendien zijn er dan ook veel meer sterren te zien, ongeveer de aantallen die ook te zien zijn als er de maan niet zichtbaar is.

Om 2.11 uur verlaat de maan de kernschaduw en komt hij weer in de bijschaduw. De maan krijgt dan voor het blote oog al snel weer zij volle glans. Om 3.25 komt de maan ook uit de bijschaduw en is de maansverduistering voorbij. De verduistering is met het blote oog te zien, maar met een verrekijker of telescoop is het gebeuren nog indrukwekkender. De volgende totale maasverduistering vindt alweer op 28 augustus plaats, maar deze is niet zichtbaar in Europa. Wie hem wil zien kan het best een vakantie boeken in het westen van Amerika, nabij de Stille Oceaan, Nieuw Zeeland of Australië.

Nationale Sterrenkijkdagen en webcast
In het kader van de nationale Sterrenkijkdagen openen zeventig Nederlandse en veertig Vlaamse publiekssterrenwachten van 2 tot en met 4 maart hun deuren. Meer informatie en adressen onder Externe links- Sterrenkijkdagen en kennislink over de maansverduistering. Kennislink biedt een live webcast.

Informatie over de maansverduistering en alle andere hemelverschijnselen dit jaar is te vinden in de sterrengids 2007 van de Stichting De Koepel.

Eerste uitgave: 26-02-07