Ingezonden persbericht


Actie sp voor behoud achterhoekse bomen

De Gelderse SP legt zich er niet bij neer dat de bomenkap in de Achterhoek doorgaat. De partij kreeg woensdag 28 februari geen steun van andere partijen in provinciale staten om de kap op te schorten zodat serieus naar de bezwaren en de noodzaak gekeken kan worden. Statenlid Toine van Bergen: 'Bomen die eenmaal gekapt zijn kun je niet meer terug halen, daarom is uitstel zo ontzettend belangrijk.' Nu de SP op het provinciehuis geen steun kreeg, gaan de socialisten zaterdag 3 maart actie voeren op locatie in Berkelland.

De Socialistische Partij (SP) is de enige partij die zich verzet tegen het grootschalig kappen van bomen langs provinciale wegen in de Achterhoek. Dat bleek tijdens een vergadering van het provinciebestuur op woensdag 28 februari. Maar de partij laat het er niet bij zitten. Op zaterdag 3 maart vanaf ongeveer 11.00 uur zullen SP- statenlid Toine van Bergen en leden van de SP- ledenwerkgroep Berkelland op een opvallende manier actie gaan voeren in de gemeente Berkelland.

Dat zal gebeuren langs de provinciale wegen Borculo -Neede en Ruurlo- Zelhem. Langs de eerstgenoemde weg moeten de kap-activiteiten nog beginnen; langs de weg Ruurlo- Zelhem zijn al veel waardevolle bomen gesneuveld.

Bomen zullen beplakt worden met protestposters. Dat geldt ook voor de restanten van reeds omgekapte bomen.

De SP en veel burgers in de Achterhoek vinden dat de verkeersveiligheid verbeterd kan worden zonder de grootschalige bomenkap die nu plaatsvindt. Ook de meerderheid van de gemeenteraad van Berkelland is niet overtuigd van de noodzaak van de geplande grootschalige bomenkap. Langs een groot aantal wegen wordt de helft van de bomen verwijderd. Daardoor dreigt het karakteristieke coulissenlandschap in deze regio getroffen te worden door een grote kaalslag. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor natuur en landschap, maar zeker ook voor de toeristische aantrekkingskracht van dit gebied.

Na afloop van de actie voor behoud van de bomen zullen Toine van Bergen en leden van de actieve SP- werkgroep Berkelland in de kernen van de diverse dorpen in Berkelland hun gezicht laten zien, om informatie te verstrekken en in discussie te gaan met de bevolking van Berkelland.

NOOT VOOR DE PERS (