PvdA Evert Vermeer Stichting


30 JANUARI 2007
Debat 'China in Afrika: kans of bedreiging?'

Op zaterdag 3 maart organiseren Zimwatch en de EVS een debat over de complexe relatie tussen China en Afrika. Hans Moleman (Volkskrant), Pascal Richard (Zimwatch) en Diederik Samsom (PvdA) gaan in op de vraag China in Afrika: kans of bedreiging?.

Het debat vindt plaats op de FNV conferentie over de opkomst van China: Made in China. De gevolgen van de economische groei zijn niet alleen in China merkbaar. De enorme Chinese textielproductie bijvoorbeeld vormt een grote bedreiging voor de Afrikaanse textielfabrieken. De relatie tussen China en Afrika is echter complex.

Afrika knoopt op grote schaal investeringsrelaties aan met China. In ruil voor grondstoffen voor de enorme Chinese economische ontwikkeling investeert China op groter schaal, bijvoorbeeld in de Afrikaanse infrastructuur.

Toch is de rol van China in Afrika ook zorgwekkend. Hoewel Europa vroeger geen haar beter was in haar honger naar grondstoffen stelt het nu wel voorwaarden aan investeringen. Denk aan goed bestuur en mensenrechten. China daarentegen stelt niet of nauwelijks van dergelijke eisen. De samenwerking met dictatoriale regimes, zoals in Zimbabwe of Sudan, illustreren dat. Maar niet alles wat China doet in Afrika is per saldo negatief. In de workshop wordt getracht beide kanten van de medaille te belichten.

Sprekers: Hans Moleman (correspondent de Volkskrant), Pascal Richard (Zimwatch), Diederik Samsom (Tweede Kamerlid PvdA). Made in China - Conferentie FNV
China is booming. Het land produceert erop los. Maar de vakbondsvrijheid blijft achter. Wat betekent dit voor de wereldeconomie?

Het land wordt wel de fabriek van de wereld genoemd. Een land met ongekende kansen en mogelijkheden. Met een razendsnel groeiende economie. En de wens zichzelf op de kaart te zetten met de Olympische Spelen. Maar China is ook een land zonder vrije vakbonden, waar de censuur nog hoogtij viert. Met steeds meer rijke Chinezen maar ook steeds meer armen die voor een habbekrats enorm lange werkweken maken. Waar middeleeuwse omstandigheden hand in hand gaan met de nieuwste technologie.

Wat betekent die Chinese reus voor de Chinezen zelf? Hoe kunnen de arbeidsomstandigheden worden verbeterd? Kan dat zonder vrije vakbond? En wat betekent het voor ons in Nederland? En voor Afrika? Moeten wij bang zijn voor de Chinezen? Of juist blij zijn met hun komst?

Debatten, presentaties, films, workshops over werk, democratie, vakbonden, Nederlandse bedrijven in China, Chinese bedrijven in Afrika en nog veel meer. Met o.a. Han Dongfang (China Labour Bulletin) en werknemers uit China, Agnes Jongerius, Henk van der Kolk, de Nederlandse ambassadeur in China en de staatssecretaris van Economische Zaken (gevraagd). Onder leiding van Frenk van der Linden.