Voedingcentrum
Tentoonstelling âDe Eetbare Stadâ in NAi Maastricht
Van 3 maart tot en met 22 juni is er in het NAi Maastricht een
tentoonstelling over voedsel in de stad. Onder de noemer âDe eetbare
stadâ is te zien welke voorstellen er zijn om voedsel te verbouwen in
de stad. Het gaat dan bijvoorbeeld om plannen voor zelfvoorzienende
steden, âPig Citiesâ, Agroparken en stedelijke landbouw. Ook is er een
programma van lezingen, films en een excursie.
Het NAi Maastricht is onderdeel van het Nederlands
Architectuurinstituut. De link met voedsel is gelegd door te kijken
naar hoe de productie, distributie en consumptie van voedsel zijn
vormgegeven. De tentoonstelling zelf heeft de vorm van drie moestuinen
met echte groenten, die bij speciale gelegenheden worden geoogst én
bereid.
Terug naar de stad
De tentoonstelling sluit aan bij een tegenbeweging, waarbij wordt
geprobeerd voedselproductie terug te brengen naar de stad. Soms
gebeurt dat met allerlei moderne technieken. Het kan ook gaan om
bijvoorbeeld het zelf verbouwen van groenten en vruchten in en rond
huis. In alle gevallen is het doel bij te dragen aan een duurzame
samenleving.
Landbouw en veeteelt in de stad was vroeger heel gewoon. Tot na de
middeleeuwen voorzagen stadsbewoners voor een groot deel in hun eigen
voedselbehoefte. Akkerbouw en veeteelt vonden plaats in de directe
omgeving.
Voedselkilometers
Wat tegenwoordig in de stad is overgebleven, is alleen de consumptie.
De productie van voedsel is helemaal uit beeld verdwenen. De meeste
mensen zien hun voedsel pas als het in de winkel ligt of op hun bord.
Dat melk van een koe afkomstig is, is nog wel bekend. Maar waar de
fabriek staat waar de melk in het pak terechtkomt, zullen de meeste
bewoners van steden, buitenwijken en voorsteden niet kunnen zeggen.
Bovendien speelt de hele keten van productie, distributie,
consumptie en recycling van voedsel zich tegenwoordig af op
wereldschaal. Denk aan Nederlandse garnalen die in Marokko worden
gepeld en Nederlandse varkens die in Italië tot Parmaham verwerkt
worden. Voedsel legt dus heel wat kilometers af.
Campagne voedselkwaliteit
De meeste mensen staan er niet bij stil hoe hun eten tot stand komt en
welke keuzes daarin mogelijk zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de
invloed op natuur en milieu en dierenwelzijn. Om mensen daarvan bewust
te maken, is het Voedingscentrum bezig met een campagne over
voedselkwaliteit, gefinancierd door het Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit. De afgelopen jaren besteedde het
Voedingscentrum via de Ketencampagne speciaal aandacht aan de weg die
voedsel aflegt voordat het de winkel bereikt.