Voedingcentrum


Tentoonstelling âDe Eetbare Stadâ in NAi Maastricht

Van 3 maart tot en met 22 juni is er in het NAi Maastricht een tentoonstelling over voedsel in de stad. Onder de noemer âDe eetbare stadâ is te zien welke voorstellen er zijn om voedsel te verbouwen in de stad. Het gaat dan bijvoorbeeld om plannen voor zelfvoorzienende steden, âPig Citiesâ, Agroparken en stedelijke landbouw. Ook is er een programma van lezingen, films en een excursie.

Het NAi Maastricht is onderdeel van het Nederlands Architectuurinstituut. De link met voedsel is gelegd door te kijken naar hoe de productie, distributie en consumptie van voedsel zijn vormgegeven. De tentoonstelling zelf heeft de vorm van drie moestuinen met echte groenten, die bij speciale gelegenheden worden geoogst én bereid.

Terug naar de stad

De tentoonstelling sluit aan bij een tegenbeweging, waarbij wordt geprobeerd voedselproductie terug te brengen naar de stad. Soms gebeurt dat met allerlei moderne technieken. Het kan ook gaan om bijvoorbeeld het zelf verbouwen van groenten en vruchten in en rond huis. In alle gevallen is het doel bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Landbouw en veeteelt in de stad was vroeger heel gewoon. Tot na de middeleeuwen voorzagen stadsbewoners voor een groot deel in hun eigen voedselbehoefte. Akkerbouw en veeteelt vonden plaats in de directe omgeving.

Voedselkilometers

Wat tegenwoordig in de stad is overgebleven, is alleen de consumptie. De productie van voedsel is helemaal uit beeld verdwenen. De meeste mensen zien hun voedsel pas als het in de winkel ligt of op hun bord. Dat melk van een koe afkomstig is, is nog wel bekend. Maar waar de fabriek staat waar de melk in het pak terechtkomt, zullen de meeste bewoners van steden, buitenwijken en voorsteden niet kunnen zeggen. Bovendien speelt de hele keten van productie, distributie, consumptie en recycling van voedsel zich tegenwoordig af op wereldschaal. Denk aan Nederlandse garnalen die in Marokko worden gepeld en Nederlandse varkens die in Italië tot Parmaham verwerkt worden. Voedsel legt dus heel wat kilometers af.

Campagne voedselkwaliteit

De meeste mensen staan er niet bij stil hoe hun eten tot stand komt en welke keuzes daarin mogelijk zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de invloed op natuur en milieu en dierenwelzijn. Om mensen daarvan bewust te maken, is het Voedingscentrum bezig met een campagne over voedselkwaliteit, gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De afgelopen jaren besteedde het Voedingscentrum via de Ketencampagne speciaal aandacht aan de weg die voedsel aflegt voordat het de winkel bereikt.