Nederlandse Vereniging van Journalisten

Conferentie: Made in China op 3 maart
(6 feb 2007)

China wordt wel de fabriek van de wereld genoemd. Een land met ongekende kansen en mogelijkheden. Met een razendsnel groeiende economie en de wens zichzelf op de kaart te zetten met de Olympische Spelen in 2008. Maar China is ook een land zonder vrije vakbonden, waar de censuur nog hoogtij viert. Met steeds meer rijke Chinezen maar ook steeds meer armen die voor een habbekrats enorm lange werkweken maken. Waar middeleeuwse omstandigheden hand in hand gaan met de nieuwste technologie.

Made in China is een levendige conferentie met debatten, presentaties, films, workshops over werk, democratie, vakbonden, Nederlandse bedrijven in China, Chinese bedrijven in Afrika en nog veel meer. Eén van die workshops organiseert de de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) samen met mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Onderwerp: Internetvrijheid. Want hoewel Internet een bron leek van ongelimiteerde informatie blijkt het in China niet zo te werken en vooral niet met de Olympische Spelen die nu voor de deur staan. Webloggers worden gecensureerd en grote spelers als Google, Microsoft en Yahoo zijn er al achter gekomen dat Chinese regeringsbesluiten en wetten regelmatig strijden met internationale standaarden van vrije informatievergaring.

Daarnaast zijn er op de conferentie verschillende vertegenwoordigers aanwezig. Onder andere Han Dongfang (arbeidsactivist, China Labour Bulletin) en werknemers uit China, Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Henk van der Kolk (voorzitter FNV Bondgenoten), de Nederlandse ambassadeur in China, de heer van den Berg en de staatssecretaris van Economische Zaken (gevraagd). Dagvoorzitter is Frenk van der Linden.

Made in China
3 maart 2007
Locatie: Passengers Terminal Amsterdam (direct achter het station Amsterdam Centraal)

Wordt mede georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van journalisten. Entree voor NVJ-leden is tien euro. Voor niet-leden 20 euro

Meer informatie via http://www.madeinchina2007.nl/ of bel naar 020-5 816 487 (Marion van Doorm) of mail: iz@vc.fnv.nl.