Ingezonden persbericht


Onderwerpen maartnummer van De Psycholoog

Op zaterdag 3 maart 2007 verschijnt het maartnummer.

Wetenschappelijke hoofdartikelen

De 'slimme' sollicitant. Oefening en coaching op intelligentietests

Wim Bloemers
Voorbereiding op een psychologisch onderzoek is tegenwoordig gemeengoed. Internet biedt een veelheid aan oefenmateriaal en ook de meeste selectiebureaus adviseren sollicitanten om van tevoren te oefenen. Maar heeft oefenen met intelligentietests wel zin? Wat kunnen de effecten hiervan zijn? En wat betekent dit voor de fairness en de validiteit van een selectieprocedure? Op deze vragen wordt hieronder ingegaan. Daarnaast wordt een nieuw, horizontaal selectieparadigma geschetst, waarin de sollicitant wordt gezien als opdrachtgever binnen de selectieprocedure.

Ik... besluiteloos? Daar moet ik even over nadenken

Eric Rassin
De ene persoon neemt gemakkelijker beslissingen dan de andere. Maar voor sommige mensen is het nemen van beslissingen een heuse crime; zij hebben last van besluiteloosheid. Maar wat is besluiteloosheid precies? Is er wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit fenomeen en bestaan er theorieën over? In deze bijdrage wordt het schaarse onderzoek naar besluiteloosheid op een rij gezet. Ook wordt geprobeerd een besluiteloosheidsmodel te construeren dat als uitgangspunt zou kunnen dienen voor toekomstig onderzoek.

Wetenschappelijk nieuws

Koen Korevaar bespreekt de volgende publicaties:
-Ch.V O. Witvliet & S.R. Vrana, Play it again Sam. Repeated exposure to emotionally evocative music polarises liking and smiling responses, and influences other affective reports, facial EMG, and heart rate. Cognition and Emotion, 2007, Vol. 21, p. 3-25. -M.T. Gailliot, R.F. Baumeister, C.N. DeWall, J.K. Maner, E.A. Plant, D.M. Tice, L.E. Brewer & B.J. Schmeichel, Self-control relies on glucose as a limited energy source: willpower is more than a metaphor. Journal of Personality and Social Psychology, 2007, Vo.l 92, p. 325-336. -T.L. McAuliffe, W. DiFranceisco & B.R. Reed, Effects of question format and collection mode on the accuracy of retrospective surveys of health risk behavior: a comparison with daily sexual activity diaries. Health Psychology, 2007, Vol. 26, p. 60-67.

Column
De ratten van Wall Street Victor Lamme

Recensies
Henk Schut bespreekt E. Kübler-Ross en D. Kessler. Over rouw: De zin van de vijf stadia van rouwverwerking.

Professie

Zelfverzekerd hulpgeroep
Frans Willem Winkel, slachtofferpsycholoog
Geertje Kindermans
Terwijl de één ondanks veel ellende toch weer opkrabbelt, zal de ander het bij een eerste incident opgeven en fulltime slachtoffer worden. Frans Willem Winkel heeft zich gespecialiseerd in slachtofferschap. Geertje Kindermans interviewde hem. Over weerbare slachtoffers, slachtoffers die vast komen te zitten en over slachtoffers die zelf soms ook iets doen waarmee ze hun slachtofferschap in stand te houden.

Nieuws
Door Geertje Kindermans

Onderzoek in uitvoering: vastgelopen verliesverwerking Een dierbare verliezen, is altijd moeilijk. Maar voor sommige nabestaanden verloopt het rouwproces extra moeizaam. Er kunnen vooral drie soorten problemen optreden: PTSS, depressie of gecompliceerde rouw. Waardoor worden de problemen veroorzaakt en wat valt eraan te doen? Dat gaat Paul Boelen aan de Universiteit Utrecht nu onderzoeken. Voor zijn plannen ontving hij een Veni-subsidie.

We zullen doorgaan
Gebruikers van psychologische tests zitten ermee in hun maag: het vonnis waarin de rechter bepaalt hoe het zit met de copyrights van psychologische tests. Omdat het ons vooralsnog nog niet helemaal duidelijk is, gaan we door zoals we dat gewend zijn, stelt het LOPG.

Vraag ggz neemt immer toe
Nog altijd neemt de behoefte aan geestelijke gezondheidzorg toe. Ook het budget groeit, hoewel die groei relatief wat achterblijft bij de toename van het aantal cliënten. Wat wil dat allemaal zeggen? Wordt Nederland geestelijk zieker? En wordt er effectiever gewerkt? Of worden cliënten eerder op straat gebonjourd? Het sectorrapport GGZ 2003-2005, dat een beeld van de tweedelijns-geestelijkegezondheidszorg geeft, geeft antwoord.

Geld voor diabetesonderzoek
Het subsidieprogramma 'Stem van de patiënt' draait om onderzoek op het gebied van diabetes vanuit het patiëntenperspectief. Het Diabetesfonds roept met nadruk ook psychologen op onderzoeksvoorstellen in te zenden en daarmee kans te maken op een subsidie.

Juridisch nieuws: Overheveling GGZ naar Zorgverzekeringswet Shirin Slabbers
In tegenstelling tot eerdere berichten, blijft de uitvoering van de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (ggz) in 2007 hetzelfde als in 2006. Het geneeskundige deel van de geestelijke gezondheidszorg gaat in 2008 wel over naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Behalve de langdurige intramurale ggz-zorg. Die blijft onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vallen. Volgens een recent persbericht zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg (de IGZ) boetes kunnen opleggen als wetten op het terrein van de volksgezondheid worden overtreden.

Psymail uit...
Het community gevoel Diana Smidts bericht vanuit Melbourne

Forum

Op cursus voor je probleem. Psycho-educatie als preventieve aanpak Ellen Siegert
Jaarlijks krijgt 25% van de Nederlanders psychische problemen goed voor een DSM-IV-diagnose. Veel mensen met depressieve of angstklachten zijn terughoudend in het zoeken van professionele hulp. Preventieve psycho-educatieve cursussen voorzien in een behoefte aan laagdrempelige effectieve hulp. Zij dragen bij aan de ervaren kwaliteit van leven van deelnemers. Naast gezondheidswinst leveren zij ook een economische besparing op.

Stemzenders als onderdeel van de psychologieopleiding Frans A.J. Verstraten
In september 2006 heeft de opleiding psychologie in Utrecht - voor zover bekend als eerste opleiding in Nederland - zogenaamde stemzenders geïntroduceerd, een handzaam apparaatje waarmee op afstand elektronisch antwoorden kunnen worden gegeven. Vooralsnog is het uitsluitend bedoeld voor de eerstejaars bachelorcursussen. In deze bijdrage bespreekt Frans Verstraten kort de mogelijkheden van het systeem en stipt hij de de implicaties aan voor de onderwijspraktijk, juist omdat die voor psychologieonderwijs zo interessant zijn.

Ethiek

Eindverantwoordelijkheid
Casper Koene
Wat voor ergs kun je te horen krijgen, en hoe moet dat worden gebracht? Hiermee kreeg Christiane Vos te maken, toen haar werd meegedeeld dat bij haar zoontje Chris het syndroom van Asperger was gediagnosticeerd na twee spelobservatiesessies. De tuchtcolleges deden uitspraak over de informatievoorziening aan mevrouw Vos en wie daarvoor verantwoordelijk was.

En verder:
-Promoties en personalia
-Agenda, data en NIP-mededelingen
-Annonces