Ingezonden persbericht


Persbericht Mars Society Nederland
16 januari 2007

Het eerste Nederlandse meisje 'naar Mars'

Voor Iahu-Anat Westenberg komt met haar komende Mars-missie een droom van jaren uit. Een droom die ontstond door haar contact met de ruimtevaart via het werk van haar moeder, Artemis Westenberg, die haar als Crew Engineer in de F.L.A.M.E. bemanning zal begeleiden in maart volgend jaar. F.L.A.M.E. staat voor Family Living Analysis on Mars Expedition, 'a reference mission for human exploration of Mars'.

Om een bemande missie naar Mars dichterbij te halen, en dus ook het antwoord op de vraag of er (verwant) leven is op Mars, heeft de Mars Society verschillende Mars Analoge Research Stations in gebruik. Flashline Mars Arctic Research Station (FMARS) in de Canadese poolcirkel en het Mars Desert Research Station (MDRS).

Op dat laatste station (MDRS) zal van 3-18 maart 2007 een 12 jarige Nederlandse scholiere tot de bemanning behoren. Iahu-Anat Westenberg, scholiere van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel, zal begeleid door haar leerkrachten biologie en techniek, en begeleid door het Remote Science Team van de Mars Society, enkele experimenten uitvoeren tijdens haar 2 weekse dienst. Waaronder, en hoe kan dat ook anders voor een kind dat 3 jaar geleden nog deel nam aan de 'Seeds in Space' van de DELTA missie van astronaut André Kuipers, het kweken van sterrenkers in de kas die bij het station hoort.

Haar klasgenoten zullen via webcams haar verrichtingen kunnen volgen en zullen via e-mail contact met haar kunnen houden. Weliswaar zal Iahu-Anat in Full Sim (volledige Marssimulatie, dus niet zonder ruimtepak naar buiten) op het station verblijven, maar dataverkeer is mogelijk tussen Mars en Aarde en dus ook tussen het MDRS en Krimpen.

Iahu-Anat is de Crew Photographer. Zij zal voor haar fotografie op analoog Mars gebruik maken van een Kodak DX7590 camera. Deze camera heeft in eerdere missies reeds bewezen opgewassen zijn tegen de eisen die de stoffige, koude en door snijdende zandwinden gegeselde, woeste omgeving van analoog Mars aan apparatuur stelt.

De Family Living Analysis on Mars Expedition gaat over gezinnen mèt kinderen die op Mars (zullen) opgroeien. Het idee achter F.L.A.M.E. is dat er weliswaar eerst slechts wetenschappers als Marsonauten naar Mars zullen gaan. Wetenschappers die alleen maar onderzoek gaan doen. Net als astronauten in het International Space Station (ISS) nu. Op den duur zullen er echter ook mensen op Mars blijven, of speciaal naar Mars reizen om er te gaan wonen. Die mensen zullen kinderen krijgen, maar Mars is een heel vijandige plek om kinderen op te laten groeien. En die kinderen zullen zich aan heel veel regels moeten houden anders gaan ze dood. F.L.A.M.E. is het eerste onderzoek dat wil laten zien dat het wel kan: kinderen op Mars.

Crew 59 F.L.A.M.E. III op het MDRS duurt van 3-18 maart 2007. Dit is de derde F.L.A.M.E. missie onder leiding van de Amerikaanse commandant Veronica Zabala-Aliberti. Naast Iahu-Anat zullen de drie kinderen van commandant Veronica opnieuw aanwezig zijn: Gino Zabala, Angelina Zabala en Madeline Zabala. Ook zij hebben hun eigen taken en experimenten in de bemanning. Iahu-Anat is in maart het 4e kind dat ooit op Analoog Mars zal leven en werken. Zij is het 1e Nederlandse, zelfs 1e Europese kind dat deze buitenkans krijgt.

Media die het willen meemaken op analoog Mars in Utah kunnen contact opnemen met mw. dra. Artemis Westenberg artemis@MarsSociety.nl
010 - 4510776 / 0626 09 0009

Links naar:


- MDRS: http://w3.marsstuff.com/MDRS/index.asp


- MDRS dagelijks rapportages van de bemanningen: http://w3.marsstuff.com/mdrs/fs06/


- MDRS webcams: http://freemars.org/mdrscam/


- Leven op de Mars Analoge Research Station: www.hablife.elwike.com


- F.L.A.M.E. II op MDRS: http://w3.marsstuff.com/MDRS/fs05/crew46/
- crew 33 Artemis Westenberg Crew Scientist / XO http://www.marssociety.org/MDRS/fs04/crew33/
- Crew 34 Artemis Westenberg Refit Engineer: http://w3.marsstuff.com/MDRS/fs04/crew34/
- Crew 35 Artemis Westenberg Crew Journalist: http://w3.marsstuff.com/MDRS/fs04/0220/index.asp
- Crew 41 Artemis Westenberg Crew Engineer: http://w3.marsstuff.com/MDRS/fs05/crew41/
- Mars Society Nederland: www.marssociety.nl


- Voor beelden van Mars van Kees Veenenbos: www.space4Case.com


- De middelbare school van Iahu-Anat :

http://www.krimpenerwaardcollege.nl/index.htm

-------------------------------------------

"Whether we become a multi-planet species with unlimited horizons, or are forever confined to Earth will be decided in the twenty-first century amid the vast plains, rugged canyons and lofty mountains of Mars." Sir Arthur C. Clarke

De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld en zo'n 7.000 leden. Zij werd in augustus 1998 opgericht met het hoofdkwartier in Boulder, Colorado in de VS. De Stichting Mars Society Nederland is een van de afdelingen. Doel is bemand onderzoek van Mars, en uiteindelijk bewoning van Mars. De Mars Society houdt zich intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Zij heeft hiervoor ondermeer 2 Mars Research Stations of Habitats in bedrijf in Mars-analoge gebieden hier op Aarde.

Het Flashline-Mars Arctic Research Station (F-MARS) sinds 2000 in de Haughton Krater, een inslagkrater, in het Canadese poolgebied. Volgend jaar zal hier een 7 koppige bemanning een 4 maanden durende Full Sim (volledige marssimulatie) uitvoeren van 1 mei tot 31 augustus 2007.

Het Mars Desert Research Station (MDRS) in de woestijn van Utah, in een sedimentsgebied vergelijkbaar met de Gusev Krater op Mars waar de rover Spirit sinds januari 2004 rondrijdt.

Het European Mars Analogue Research Station (Euro-MARS) zal, bij het verwerven van voldoende sponsorgelden, in Europa worden afgebouwd en in gebruik worden genomen op de Krafla vulkaan op IJsland in samenwerking met de andere Europese vestigingen van de Mars Society, waaronder Nederland.

Per ruimtemissie op de planeet Mars zelf zal er ander half jaar onderzoek op de Rode Planeet worden verricht. In de habitats wordt het wonen en werken van de Marsonauten op Mars gedurende die 1 ½ jaar gesimuleerd door telkens wisselende groepen van test-astronauten. In 2005 en 2006 was de voorzitter van de Mars Society, Artemis Westenberg, enkele weken op het station in Utah als testastronaut. In Crew 33 als Crew Scientist / XO, in Crew 34 als refit engineer, korte tijd in Crew 35 als Crew Journalist, en in Crew 41 als Crew Engineer. Ook in Crew 59 F.L.A.M.E. III is zij de Crew Engineer. Voor die laatste functie is Artemis, van oorsprong een historica, en arabist opgeleid aan de Universiteit van Leiden, bijgeschoold tot boordwerktuigkundige in alle onderdelen van het MDRS station. Dat is niet zo onlogisch als het op het eerste gezicht klinkt, daar Artemis altijd al verbouwingen en onderhoud van haar eigen woningen zelf uitvoerde. Ooit liet ze haar huis casco opleveren en bouwde dat (6 maanden zwanger ook nog) af met hulp van de handen van broer en oom.

Zowel NASA als ESA (European Space Agency) zien veel nut in de ideeën van de Mars Society en leveren hun steun aan projecten van de Mars Society. In de Habitats worden instrumenten voor hen getest. Zo is een prototype van de marsrover Spirit in F-MARS getest enkele jaren geleden, maar ook camera's die op de Marssatelliet Mars Odyssey zitten zijn getest in habitats van de Mars Society.

Voor de inrichting van de Euro-MARS leverde de Nederlandse architect Frans Blok een belangrijke bijdrage. Samen met Europese collega architecten en andere deskundigen verfijnt hij de inrichting van de Hab. De buitenkant van de Hab is in de VS gebouwd. De Hab heeft in 2002 een aantal maanden tentoongesteld gestaan bij het Adler Planetarium te Chicago, waar zij heel veel belangstellende trok en zij op haar plek bij de rivier gedurende die tijd een landmark was voor Chicago. Ook het MDRS werd voor zijn in gebruik name in Utah maandenlang tentoongesteld op Cape Canaveral en trok daar drommen belangstellenden.

De Europese Hab richt zich op een zo realistisch mogelijke inrichting van een optimale woon- en werkruimte. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact gemeten op de mens van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA's (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren. De realistische woon/werk indeling over 3 verdiepingen is het verschil van deze Hab met de twee reeds operationele Mars Society habitats.

Mars heeft wellicht leven gedragen en het kan in ieder geval leven dragen van ons mensen. De Mars Society is van mening, dat wij, mensen, op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte staan. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan. Mars is daarbij de logische eerste stap.


- Voor een uitgebreid overzicht over Mars www.marssociety.nl

- 'The Case for Mars', door Robert Zubrin. http://www.marssociety.nl/boeken.php#case
- uitleg van het Mars Direct Plan
http://www.marssociety.nl/direct.php
- projecten van de Mars Society
http://www.marssociety.nl/projecten.php
- voor het hoofdkantoor van de Mars Society: www.marssociety.org