Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CANDI STATON
Gospel, soul én disco-diva treedt als eerste op in de nieuwe Max

Zaterdag 3 maart ? Melkweg, The Max ? 20.00 uur ? 20 + lidm

Zaterdagavond 3 maart, vier dagen voor de officiële opening, zal de nieuwe en vergrootte zaal van de Melkweg: The Max haar vuurdoop hebben, en wel met een optreden van gospel, soul én disco diva Candi Staton. Een taak die met een gerust hart aan deze dame kan worden overgelaten. De onderhand bijna zeventigjarige Candi heeft een lange carriëre in de muziekindustrie achter de rug.

In de jaren vijftig en zestig startte de zangeres haar muzikale loopbaan in het traditionele Amerikaanse gospelcircuit. Zo toerde ze als lid van het Jewell Gospel Trio met sterren als Mahalia Jackson en The Soul Stirrers. In de jaren 60 en 70 behaalde ze verschillende solo successen; niet met gospel, maar met nummers waarin haar sentimentele, rauwe soulgeluid de boventoon voerde. Met haar versies van hits als Tammy Wynette's Stand By Your Man en Elvis Presley's In The Ghetto verkreeg ze binnen het soulgenre verschillende Grammy nominaties. Een soulqueen als Aretha Franklin werd Candi echter nooit; ze bleef in de schaduw, totdat ze aan de gang ging met verschillende discoproducties. Bij het grote publiek is Candi dan ook vooral bekend als de disco-diva die in de jaren zeventig hits scoorde met nummers als Young Hearts Run Free en Victim. Na deze fling met disco keerde Candi in de jaren tachtig toch weer terug naar haar gospelroots. De afgelopen decennia heeft ze veel in de kerk gezongen en voornamelijk gospelalbums uitgebracht. Gestimuleerd door de succesvolle re-release van vroegere soulalbums, de zoveelste heruitgave van You Got The Love - haar pophit uit 1992 - en het onlangs verschenen album His Hands is Candi momenteel echter hard bezig een comeback als soulzangeres te maken.

His Hands is honderd procent Southern Soul en met het album keert ze op een erg mooie wijze terug naar haar wortels in zuidelijk Amerika. De nummers klinken alsof Candi op het randje van een gebroken hart verkeert en haar soulvolle, raspende stem laat de luisteraar weten dat ze pijn en eenzaamheid kent en begrijpt. De pijn die in haar vocalen naar voren komt doen ons dan ook geloven dat ze geleden heeft. Een simpele `ooh'of `aah'van haar zijde maakt haar in deze direct geloofwaardig: Candi's gebroken hart snijd dwars door je ziel. Met haar dochter en zuster in de achtergrondkoortjes en haar zoon op de drums, was het maakproces van het album een warme en creatieve aangelegenheid. Dat hoor je aan het resultaat: elf nummers, stuk voor stuk met liefde gemaakt.