Directeur Cultureel Organisatiebureau Artifex


----------
Rondleiding Muziekgebouw aan 't IJ ~ zaterdag 3 maart

In 2005 opende het Muziekgebouw aan 't IJ haar deuren. Begin februari heeft het (wederom) een belangrijke architectuurprijs gewonnen. Speciaal daarom organiseert Artifex een speciale rondleiding door dit bijzondere gebouw. Voor het ontwerp was het Deense architectenbureau 3XNielsen verantwoordelijk. Het markant aan het IJ gelegen complex biedt ondermeer een podium aan muzikaal theater, oude en moderne muziek, klassieke kamermuziek en niet-westerse muziek. Tijdens uw bezoek aan dit fascinerende gebouw leidt een architectuurhistoricus u rond. Het programma begint met koffie/gebak in Restaurant Star Ferry van het Muziekgebouw aan 't IJ. Tijden: 10.30 - 12.30 uur. Prijs: ¤ 27,50.

Nederlands Dans Theater met Falling Angels, Amsterdam ~ Zaterdag 10 maart

Na een feestelijk diner in het Amstel Hotel vaart u per boot naar Het Muziektheater. Hier ziet u een moderne dansvoorstelling uitgevoerd door het Nederlands Dans Theater I. Dit dansgezelschap bestaat uit dertig dansers in de leeftijd van 23 tot 42 jaar. Allen blinken uit in solistische kwaliteiten. Als eerste dansen zij deze avond Falling Angels van Jirí Kylián waarin acht vrouwen dansen op de compositie Drumming van Steve Reich. Indrukwekkend is de interactie die hier ontstaat tussen de dansers en de vier slagwerkers. In het dansstuk Quintett van William Forsythe gaan twee vrouwen en drie mannen op zoek naar de onbegrensde mogelijkheden van het menselijk lichaam. Het resultaat is een orkaan van schijnbaar chaotische dans in een kale ruimte met een projector. Als besluit van deze avond ziet u de wereldpremière van Crystal Pite waarin de fysieke capaciteiten van de dansers optimaal worden benut. Tijden: 17.00 - 22.30 uur. Prijs: ¤ 135,-.

Robert Capa en Eva Besnyö in Joods Amsterdam ~ Zondag 11 maart

Het vernieuwde Joods Historisch Museum organiseert dit voorjaar voor het eerst een dubbelexpositie georganiseerd over de twee legendarische, vernieuwende fotografen, Robert Capa (1913 - 1954) en Eva Besnyö (1910 - 2003). Beide fotografen, van Hongaars-Joodse afkomst, woonden als kind bij elkaar in de straat in Boedapest en waren goed bevriend. Besnyö spoorde Capa aan om ook te gaan fotograferen wat de start betekende van zijn glansrijke carrière. Als oorlogsfotograaf werd Capa de grondlegger van de moderne fotojournalistiek. Besnyö ontwikkelde zich in de moderne kunststroming: de Nieuwe Zakelijkheid die van de fotografie een autonoom medium maakte. De middag begint met een ontvangst in Hotel NH Schiller Amsterdam op het Rembrandtplein, aan de rand van de oude Jodenbuurt. U maakt vervolgens een wandeling, onder leiding van een kunsthistorische gids, door deze historische wijk en hoort daarbij over de geschiedenis van de Joden in Amsterdam. Tevens brengt u een bezoek aan de imposante Portugese Synagoge. De wandeling eindigt bij het Joods Historisch Museum waar u een rondleiding krijgt door de dubbelexpositie. Van Besnyö zijn onder meer portretten uit de jaren veertig en vijftig te zien van (Nederlandse) kunstenaars, schrijvers en acteurs en van Capa zijn zeer indrukwekkende oorlogsfoto's tentoongesteld die de verwoestende invloed van oorlog op het leven van gewone mensen tonen. Tijden: 13.00 - 17.00 uur. Prijs: ¤ 46,-.

Herculaneum in Museum Het Valkhof, Nijmegen ~ Vrijdag 16 maart

Op 24 augustus 79 n. Chr. kwam in Italië de vulcaan Vesuvius tot uitbarsting. Niet alleen Pompeï maar ook de stad Herculaneum werd bedolven onder een dikke laag vulcanische massa. Hoewel Pompeï zeer bekend is bij het grote publiek, is Herculaneum relatief onbekend. De tentoonstelling De laatste uren van Herculaneum geeft een uniek beeld van het leven in deze stad. Deze expositie trok tijdens een internationale tour al honderdduizenden bezoekers en doet tot slot Museum Het Valkhof in Nijmegen aan. Na koffie/gebak in het museum krijgt u een introductie op de tentoonstelling waarna u met eigen ogen de Romeinse kunstschatten van ongekende allure kunt aanschouwen, waaronder manshoge bronzen beelden, marmeren sculpturen, kostbare muurschilderingen en fraaie sieraden. Ook biedt de tentoonstelling inzicht in het menselijk drama van de vulkaanuitbarsting. Na de lunch in Restaurant Claudius maakt u met een kunsthistoricus een stadswandeling door Nijmegen, de oudste en belangrijkste Romeinse stad van ons land, waarbij een bezoek aan het Valkhofpark niet ontbreekt. Tijden: 10.00 - 16.00 uur. Prijs:¤ 80,-.

Fadozangeres Maria de Fátima, Bussum ~ Zaterdag 24 maart

De Portugese Maria de Fátima (1961) nam op haar twaalfde haar eerste fadoalbum op en won op haar veertiende de Grand Noite de Fado, de belangrijkste onderscheiding op het gebied van de Fado. Inmiddels heeft zij het podium gedeeld met bekende fadoartiesten als Amália Rodrigues, Jorge Fernando en Camané. Net als haar in 1999 overleden voorbeeld Amália Rodrigues heeft zij een warme, krachtige stem, waarmee zij de zielenpijn van de fado voelbaar maakt. Als eerbetoon brengt zij deze avond de mooiste klassiekers van Rodrigues ten gehore. Het concert vindt plaats in het theater Spant! waar men u voor aanvang van de voorstelling in het restaurant een diner serveert. Tijden: 18.00 - 22.30 uur. Prijs: ¤ 107,50.

De straatmuzikant met Gerda Havertong, Rotterdam ~ Zondag 25 maart

Tijdens deze muzikale voorstelling vertelt Gerda Havertong het verhaal van de jongen Pablo die in Zuid-Amerika woont. Pablo kan helaas niet naar school omdat zijn ouders te weinig geld hebben. Echter, op een dag ontmoet hij een mevrouw die hem belooft dat hij gratis naar school mag in de grote stad. Helemaal blij gaat Pablo met haar mee. Alleen belandt hij al snel in allerlei grote problemen. Gelukkig is er een straatmuzikant die hem helpt en bijstaat. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. U hoort de muziek van Piazzolla (1921 - 1992) uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Gisele Ben-Dor. Voor u gaat genieten van dit mooie verhaal over Pablo en de straatmuzikant serveert men u een pannenkoekenlunch in Restaurant Engels. Hierbij heeft u de keuze uit een pannenkoek met appel en rozijnen of met chocolade en slagroom. Vervolgens wandelt u naar het nabijgelegen Concertgebouw De Doelen. Tijden: 11.30 - 16.00 uur. Prijs: volwassenen ¤ 57,50 / kinderen ¤ 50,-.

Aanmelden:
Indien u zich voor een van deze arrangementen wilt aanmelden, kunt u een e-mail sturen met de arrangementsnaam, uw naam, adres en woonplaats en het aantal deelnemers naar info@artifex.nu. Tevens kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website: www.artifex.nu. Na ontvangst van uw betaling op giro 617780 of bank 68.66.57.926 (t.n.v. Cultureel Organisatiebureau Travel, Westeinde 20, 1017 ZP Amsterdam) zenden wij u circa twee weken voor aanvang van het arrangement een schriftelijke bevestiging. Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op tel. (020) 620 81 12. Indien u deze mailing niet meer wenst te ontvangen kunt u een e-mail met uw gegevens sturen naar info@artifex.nu



info@artifex-travel.nl