Ingezonden persbericht


Persbericht - 25 februari 2007

Zaterdagavond maansverduistering

Zaterdagavond is vanuit Nederland en België een totale maansverduistering te zien. Dat meldt de populair wetenschappelijke website Kennislink (www.kennislink.nl). Vanaf 22.30 uur valt de eerste aardse schaduw over het hemellichaam en ontbreekt een 'hap' uit de maan. Tussen 23.44 en 00.58 uur hangt de maan volledig in de schaduw van de aarde. De maan is bij de verduistering niet helemaal onzichtbaar maar krijgt een oranjerode kleur.

De verduistering is met het blote oog te zien. Maar met een verrekijker of telescoop is het schouwspel nog indrukwekkender. Zeventig Nederlandse en veertig Vlaamse publieksterrenwachten openen in het kader van de Sterrenkijkdagen op zaterdagavond hun deuren. Kennislink verzorgt live beelden via internet voor het geval het bewolkt is. Zondagnacht om 02.11 uur is de verduistering voorbij en staat er weer een gewone volle maan aan de hemel.

Achtergrondinformatie over de maansverduistering is te vinden op:

Totale maansverduistering zaterdag 3 - zondag 4 maart 2007 http://www.astronet.nl/maaneclips2007/meclips2007.html

Kennislink wordt in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgevoerd door Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en

Technologie (www.e-nemo.nl).


---



Ingezonden persbericht