Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 081 TR
Datum: 26 februari 2007

Nationaal Landschap Noordelijke Friese Wouden
3 maart op televisie

Zaterdag 3 maart, om 18.00 uur op Nederland 2, zendt de NCRV een documentaire uit over Nationaal Landschap de Noordelijke Friese Wouden. Het is de tweede uitzending in een reeks van zes over Nationale Landschappen in Nederland. In de uitzending maakt u kennis met het bijzondere landschap en de manier waarop gewoond en gewerkt wordt in de Noordelijke Friese Wouden. Bewoners, boeren en wetenschappers komen aan het woord.

De Noordelijke Friese Wouden hebben sinds 13 december 2006 de 'status' Nationaal Landschap. Nationale Landschappen zijn gebieden met een karakteristiek en uniek landschap, waarin 'behoud door ontwikkeling' centraal staat. Dit betekent dat alle functies, zoals wonen, werken en dus ook landbouw, recreatie en natuur, zich kunnen ontwikkelen, mits er rekening wordt gehouden met het specifieke karakter van het Nationale Landschap. De landbouw is en blijft de basis van het landschap. De landelijke overheid heeft twintig gebieden in Nederland aangewezen als Nationaal Landschap. De provincies hebben de begrenzing en het beleid van deze gebieden in hun streekplan vastgelegd. Gedeputeerde Anita Andriesen: 'Dat de boeren hun landschap zo prachtig onderhouden, daar heb ik groot respect voor. De komende jaren is er extra geld beschikbaar om het unieke landschap van de twintig gebieden te versterken en verder te ontwikkelen. Denk daarbij aan landschaps-onderhoud, recreatie en het herstel van cultuurhistorische en landschappelijke waarden, die kansen moeten we samen verzilveren.'

Het unieke van de Noordelijke Friese Wouden
In het 'coulisselandschap' van de Noordelijke Friese Wouden worden smalle weilanden omzoomd door boomwallen en elzensingels, koeien drinken er uit dobben en de aanwezige pingoruïnes zijn herinneringen uit de ijstijd. Er groeien verschillende plantensoorten die elders in Nederland niet meer voorkomen. Dorpen als de Triemen, Twijzel, Eastermar en Drachtster Compagnie zijn typerend voor de ontginningsgeschiedenis van deze streek. Dit fraaie, kleinschalige landschap is in het verleden ontstaan door boeren en wordt nu in stand gehouden door boeren. Ruilverkavelingen hebben het gebied nauwelijks veranderd, in tegenstelling tot andere gebieden in Nederland.

De documentaire
De documentaire is geproduceerd in opdracht van de NCRV door Mrs Moon Productions en is mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân in samenwerking met de vereniging de Noardlike Fryske Wâlden, een koepel van zes agrarische natuurverenigingen waar 850 van de 1100 actieve boeren in het gebied aan meewerken. Aan de documentaire hebben diverse partijen meegewerkt, waaronder leden van de vereniging de Noardlike Fryske Wâlden, wetenschappers van de Landbouwuniversiteit Wageningen, diverse bewoners uit het gebied en kenners van het gebied.


---- --