Ingezonden persbericht


PERSBERICHT KIND IS KONING

3 & 4 MAART: ACTIE TEGEN HUIDIGE JEUGDBELEID

Savanna, Metahan en het Maasmeisje zouden nog geleefd hebben, als het Nederlandse Jeugdbeleid gericht was op het kind en niet op de ouders. Daarom is een betere rechtspositie voor het kind noodzakelijk in de Nederlandse wet. Het belang van het kind moet voorop staan. Niet het belang van ouders. Kinderen moeten beschermd worden tegen geweld, incest en verwaarlozing. Er moet eerder ingegrepen worden als er sprake is van kindermishandeling. Er mogen geen risico's worden genomen met kinderen als het gaat om 'terug naar huis' of 'bezoekregelingen' als niet zeker is dat het veilig is. Het belang, de veiligheid van het kind wordt vaak over het hoofd gezien. Als de Nederlandse wet aangepast wordt aan de Internationale Rechten van het Kind, zal het jeugdbeleid beter uitvoerbaar zijn en minder kosten.

Daarom voert Kind is Koning, een particulier initiatief, waar in het hele land al 1000-den mensen zich achter geschaard hebben, actie. Op de landelijke manifestatie in Rotterdam zullen zondag 4 maart zeker 1000 kinderen en hun ouders aanwezig zijn. De stem van kinderen zal klinken over de Erasmusbrug, verkleed als koning zullen zij politici vragen om naar hen te luisteren.

Kind is Koning voert actie voor de veiligheid en bescherming van Kinderen.
Op 3 maart zijn in het hele land kleine acties, worden handtekeningen opgehaald en het doek beschreven met leuzen en handtekeningen. Daarnaast wordt iedereen opgeroepen naar Rotterdam te komen de volgende dag. Veel provinciale politici zijn benaderd om aanwezig te zijn.

Op 4 maart om 1500 uur zullen ook landelijke politici aanwezig zijn op het Wilhelminaplein om de boodschap van de kinderen in ontvangst nemen: Tweede kamerleden, statenleden van de provincie Zuid-Holland, lokale Rotterdamse politici van verschillende partijen, (SP, de PvdA en de VVD oa). Ook de hoofdofficier van het openbaar ministerie in Rotterdam zal iets zeggen over de noodzaak van eerder ingrijpen bij Kindermishandeling. Wij hopen natuurlijk dat ook onze nieuwe minister van Jeugd en Gezin aanwezig zal zijn, Andre Rouvoet. De kans is aanwezig. Zo niet zullen we hem toch de petitie later die dag of de volgende dag overhandigen 'en petit comité'. Na afloop is er ruimte voor interviews met de aanwezigen.

U bent van harte welkom op de manifestatie. Meldt u zich aub vantevoren aan. Dan kunnen we u vertellen waar we u en de politici ontvangen. Ook moeten er bepaalde afspraken in acht worden genomen tav de privacy van de kinderen. Veel pleegkinderen doen mee aan de actie. Zij mogen niet zonder toestemming geinterviewd of gefotografeerd worden. Wel vragen we alle kinderen verkleed als koning te komen, dat maakt het voor algemene beelden wel mogelijk te filmen of te fotograferen.

Er is een 'videoclipje' beschikbaar, waarin Myrthe, pleegkind van 11 jaar, vertelt waarom ze meedoet aan deze actie. "Ik voel me veilig, ik vind dat ieder kind een veilig thuis moet hebben.' Het is haar eigen tekst, die we ook op onze poster gezet hebben. Myrthe is beschikbaar voor interviews, zij zal ook op 4 maart de politici toespreken en de petitie overhandigen.

Bijgevoegd vindt u meer informatie over de actie. Na 4 maart zal Kind is Koning doorgaan met activiteiten om de kinderen beter te beschermen, zolang dat nodig is. Daartoe hebben we al samenwerkingsafspraken gemaakt met andere organisaties die zich op dit terrein bezig houden. Dat zijn er momenteel veel. De krachten worden gebundeld. Daarover binnenkort meer nieuws. Onze actie krijgt bijval uit verschillende hoeken: Prof. Jan Willems, hoogleraar Internationaal rechten van het Kind, bijvoorbeeld, suggereert ons een proefproces te beginnen. Het internationale verdrag van de rechten van het kind zal de Nederlandse wet overrulen. Dat zal onze volgende activiteit zijn. We zijn erover in gesprek met Kinderpostzegels.

Voor meer informatie over de landelijke actie en voor aanmelding kunt u bellen: 06-51-980 963 (Petra)
Wilt u het clipje opgestuurd krijgen op dvd of posters oid ook Petra bellen aub.
Voor meer informatie over de provinciale acties op 3 maart kunt u bellen met Wil Kooper: 0345643327

Kort overzicht activiteiten op 3 maart:
Den Haag: Spuiplein 12.00-16.30 uur. (Elly Winkel: 06-48968495)
Op 3 maart zullen provinciale kandidaten van de SP om 16.00 op het Spuiplein in Den Haag de handtekeningen in ontvangst nemen uit handen van een Haags pleegkind. Dat is tevens het kind dat "het gezicht" is van de actie "Kind is Koning".
Vanuit Den Haag is op 4 maart ook gratis vervoer naar Rotterdam. Een bus vol kinderen.

Ede: Grote Kerk (grotestraat) 9.00-17.00 uur. Utrecht: Stadhuisbrug 10.00-16.30 uur. Limburg: Maastricht en Heerlen

PROGRAMMA (voorlopig)

Willemsplein
Voor kinderen en ouders/verzorgers:

Vanaf 12.00 uur: verzamelen op Willemsplein Rotterdam uitleg, organisatie
coordinatie hulpmoeders: Elly Winkel
coordinatie logistiek: Wil Kooper

13.00 uur: oefenen 'kinderspektakel' lied en optocht over de Erasmusbrug regisseur: Kees van Leeuwen (Jeugdtheaterschool Leiden)

Lied, op de wijs van: Hand in hand kameraden

Hoor ons lied, kind is koning. Wij staan sterk in onze strijd. Geen woorden maar daden. Geef ons veiligheid.

"Strijdkreet":
Veiligheid voor ieder kind,
'k wil dat dat vandaag begint!

14.45 uur: Gereed maken voor de echte optocht.
15.00 uur: De officiële happening begint. Na een afgesproken signaal gaan de kinderen de brug op en lopen zingend met het 'spannende doek' naar de overkant, waar politici en journalisten wachten. Myrthe, Ruben en een paar andere kinderen lopen voorop. Myrthe overhandigt de petitie en spreekt politici toe en/of zingt iets. 15.30 uur: De brug gaat open, dus moet iedereen overheen zijn!

NB: Het zal mooi zijn van bovenaf de optocht te filmen.

WILHELMINAPLEIN

(coördinatie Petra 06-51-980963)

Vanaf 12.00 uur: Opbouw geluidsinstallatie, podium, ed Vanaf 14.00 uur: Ontvangst gasten bij Zenne op Zuid (vertonen van korte film & clip Myrthe)
Politici en journalisten, artiesten en overige gasten NB: Alleen met uitnodiging en afspraak met Petra! Om 14.55: 'Breek de Stilte' - lied gezonden door Isebel en Sabrina Iedereen gaat naar buiten
Om 15.00 uur: Stoet Kinderen komt over de brug aan. Politici nemen petitie en aanbevelingen in ontvangst Om ± 15.30 Kinderen zingen 'Ik ben vandaag zo vrolijk' Tekst op refrein "Ik ben vandaag zo vrolijk"(Herman van Veen)

Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk was ik nooit Ik was wel vaker vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk, Maar zo ontzettend vrolijk, was ik tot nog toe nooit Vandaag breek ik de stilte, de stilte, de stilte, Vandaag breek ik de stilte,Vandaag wordt ik GEHOORD!!!

Korte 'toespraakjes' kinderen en politici

--- nog iets bijzonders, wordt nog ingevuld -

voor volwassenen
16.00 uur: Korte toespraken over de ernst van de situatie (bv: hoofdofficier OM Rotterdam) Mogelijkheid tot interviews

WILLEMSPLEIN voor de kinderen:

1600 - 1630 Jeugdcircus Rotjeknor (onder voorbehoud)


---- --
Incident of topje van de ijsberg?
Aanbevelingen Kind is Koning

De moord op het 5-jarige jongetje uit Apeldoorn door zijn eigen moeder was het 5e gezinsdrama in een jaar tijd. Het 3-jarige meisje Savanna werd twee jaar voor haar dood uit huis geplaatst na meldingen van mishandeling. Toch ging ze na een half jaar weer terug naar haar moeder. In de afgelopen zes jaar zijn er 29 soortgelijke incidenten geweest. Vaak blijken de gezinnen in kwestie bekend bij jeugdzorg. Hoe zijn deze drama';s te voorkomen?


1) Eerder ingrijpen

Als een ernstig vermoeden van mishandeling bestaat, moet direct ingegrepen worden. Het kind moet eerst worden beschermd. Belangen van ouders - ook privacybescherming en geheimhoudinsgplicht - komen op de tweede plaats. Te lang wachten is schadelijker dan te vroeg ingrijpen. Als de veiligheid van een kind in het geding is, moet snel actie ondernomen worden. Familie, buren en vrienden, die melding maken van kindermishandeling voelen zich vaak in de kou staan, omdat het te lang duurt voordat er iets gebeurt om het kind daadwerkelijk te beschermen.


2) Kind moet een eigen rechtspositie krijgen

Het grootste knelpunt binnen onze wetgeving is dat het kind geen eigen rechtspositie heeft.

In de Wet op de Jeugdzorg heeft de 'cliënt' een sterkere postitie gekregen. De 'cliënt' is echter gedefinieerd als 'het kind èn zijn/haar ouders/verzorgers'. De rechten van het kind zijn in de Nederlandse wet niet gedefinieerd. Zij kunnen alleen afgeleid worden van de rechten van zijn ouder, namelijk dat de ouder de plicht heeft om zijn kind te verzorgen en op te voeden. De positie van het kind is gerelateerd aan de positie van zijn ouder. De belangen van het kind zijn in de wet slechts aangegeven met de woorden: lichamelijke, geestelijke en zedelijke belangen. Zij zijn niet gedefinieerd. Ook criteria voor ernstige bedreiging van de belangen van het kind worden niet gegeven.


3. Het Internationale Verdrag Voor de Rechten Van het Kind naleven

De rechten van het kind zijn vastgelegd in Het Internationaal Verdrag Voor de Rechten van het Kind (IRVK), maar dit is niet in ons Burgerlijk Wetboek opgenomen. Rechtbanken en instanties nemen het IVRK niet systematisch als basis voor besluitvorming. Het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (VRK) bepaalt dat het belang van het kind voorop staat (artikel 3 VRK). Als de Nederlandse wet daarmee in strijd is, geldt het Verdrag en niet de wet (art. 94 Grondwet). Iedereen heeft dan het recht, en ten aanzien van kinderen zelfs de plicht (artikel 3 VRK), het Verdrag na te leven en niet de wet.


4. Het kind moet een eigen rechtsingang krijgen Er moet een eigen rechtsingang voor het kind komen, waarbij uitgegaan kan worden van zijn belang. Een kind telt in onze wet en regelgeving niet mee. Kinderen zijn handelingsonbekwaam en kunnen niet zelfstandig een procedure beginnen. De wettelijke vertegenwoordigers (ouders of Bureau Jeugdzorg) moeten daarvoor toestemming geven en zijn formeel de procederende partij. Als ouders geen behoefte hebben aan een proces, kan het kind zijn recht niet halen. Minderjarigen zouden kosteloos moeten kunnen procederen.


5 Stabiliteit voor een kind
Een kind heeft een veilige omgeving nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. In bepaalde gevallen moet je het 'ouderschap' loskoppelen van het 'opvoederschap'. Als ouders het blijken de ontwikkeling van hun kind ernstige schade toe te brengen, moet de beslissing genomen kunnen worden dat het opvoederschap bij derden ligt. (Pleegouders of grootouders bv). Het huidige jeugdbeleid is erop gericht de ouder-kind relatie te herstellen. Daarbij wordt regelmatig voorbij gegaan aan de belangen van het kind. Risicovolle bezoekregelingen moeten vermeden worden, kinderen die bang zijn voor hun ouders moet je beschermen en niet dwingen 'naar huis' te gaan. Thuis is waar je je veilig voelt. Ouders blijven altijd ouders, maar het welzijn van het kind moet uitgangspunt zijn.

Petitietekst

Savanna, Gessica en Metahan leven niet meer. Deze, maar nog veel meer kinderen zijn slachtoffer geworden van geweld door hun eigen ouders. Het zijn geen incidenten meer. Het is de hoogste tijd om onder ogen te zien dat het uitgangspunt van het Jeugdzorgbeleid de VEILIGHEID van het KIND moet zijn. En niet het herstel van de gezinssituatie. Niet de strijd tussen volwassenen, maar de het belang van het kind moet voorop staan.

In de Nederlandse wet moet het belang van het Kind voorop komen te staan. Volgens de internationale Rechten van het Kind heeft elk kind recht op bescherming en veiligheid. Een kind heeft rust en veiligheid nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Als dat thuis niet kan, moet dat ergens anders.

Niet de strijd tussen volwassenen, niet het herstel van een onmogelijke gezinssituatie, niet de belangen van ouders, maar het welzijn van HET KIND moet uitgangspunt zijn van het Jeugdbeleid. Kinderen zijn geen bezit, maar een verantwoordelijkheid.

Daarom zeggen wij: 't Kind is Koning!

Als samenleving zijn wij met z'n allen verantwoordelijk voor veiligheid van kinderen. Als kinderen signalen geven dat ze bang zijn, moeten we dat oppikken. Pleegouders, grootouders, buren en anderen in de omgeving merken vaak als eerste dat er iets niet goed gaat. Die signalen moeten we serieus nemen. Dat moet het uitgangspunt zijn van het Jeugdbeleid: Het welzijn van het kind.

Familiebanden zijn belangrijk, maar het beschermen van kinderen is belangrijker. De schade die een kind in z'n jeugd oploopt, heeft grote gevolgen voor de rest van z'n leven, maar ook voor de samenleving. Laten we de schade die al is aangericht dan vooral niet verder vergroten.

Schaart u zich achter deze actie, teken dan de petitie op: www.happyview.info

Verzamel in u uw omgeving zoveel handtekeningen en roep iedereen op om naar Rotterdam te komen op 4 maart!

Stuur uw handtekeningenlijsten voor 2 maart naar:

Happy View, Postbus 5095, 3502 JB Utrecht


---- --