Ingezonden persbericht


PvdA Haarlem
dinsdag 27 februari 2007

Uitnodiging Verantwoordingsbijeenkomst 2007 PvdA-fractie

Het is al weer bijna een jaar geleden dat Haarlem naar de stembus ging voor een nieuwe gemeenteraad. Traditiegetrouw legt de PvdA fractie Haarlem ieder jaar verantwoording af over wat zij het afgelopen jaar hebben gedaan. Dit jaar zal deze verantwoordingsbijeenkomst plaats vinden op zaterdag 3 maart 15:00 uur in de bovenzaal van Café Stempels aan het Klokhuisplein 9 te Haarlem. In de week voorafgaand aan de verantwoordingsbijeenkomst lopen alle fractieleden stage bij een organisatie of bedrijf waarmee ze als raadslid het afgelopen jaar te maken hebben gehad. Zo zullen raadsleden stage lopen bij onder meer stichting Sportsupport, woningcorporatie Elan Wonen en Paswerk. Tijdens de verantwoordingsbijeenkomst zullen zij verslag doen van hun stage. Fractievoorzitter Stan Kaatee zal kort terugblikken op het afgelopen jaar en plannen en ideeën voor het komende jaar presenteren. U bent van harte welkom op 3 maart in Café Stempels.

PvdA-Haarlem legt verantwoording af

Een jaar geleden ging Haarlem naar de stembus om een nieuwe Gemeenteraad te kiezen. De PvdA werd daarbij met elf zetels de grootste partij. Na de verkiezingen vormde de PvdA samen met SP en VVD een nieuw College van B&W. Nu, een jaar later, is het tijd om verantwoording af te leggen over wat wij met uw stem hebben gedaan.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft de PvdA met name aandacht gevraagd voor drie onderwerpen: de aanpak van het achterstallig onderhoud, houvast bieden in onzekere tijden door sociaal beleid en een klantvriendelijk bestuur dat luistert naar de Haarlemmers en de financiën op orde heeft. PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee is dan ook erg blij dat al deze onderwerpen zijn teruggekomen als hoofdpunten in het coalitieakkoord met SP en VVD. Kaatee: "Het nieuwe College van B&W heeft de komende vier jaar vier belangrijke opdrachten van ons meegekregen. Ten eerste moet er meer geld naar onderhoud en moet het achterstallig onderhoud aan wegen, bruggen, parken, scholen en sportvelden worden aangepakt. Ten tweede moet de financiële positie van de stad weer op orde worden gebracht. Ten derde blijf het sociaal beleid van Haarlem deze raadsperiode op een gelijkwaardig hoog niveau. En tenslotte komt er een sterkere wijkaanpak, waarbij de problemen in Haarlemse buurten samen met de bewoners worden aangepakt".

Haarlem kampt met veel achterstallig onderhoud. Scholen, parken, fietspaden en sportvelden zijn vaak slecht onderhouden. Dit College van B&W moet daar verandering in brengen. Kaatee: "De coalitie van PvdA, SP en VVD heeft er daarom voor gekozen minder plannen te maken en meer geld te steken in onderhoud. Scholen, groen, fietspaden en sportvelden moeten beter onderhouden worden. En alle buurten moeten goed worden schoongehouden".

Daarnaast kiest het nieuwe College voor een sociaal beleid, waarbij de sociale voorzieningen op orde blijven en meer mensen aan het werk worden geholpen. Kaatee: "De PvdA wil deze twee opgaven combineren. Door bij de aanpak van het achterstallig onderhoud werkzoekende Haarlemmers in te zetten vangen we twee vliegen in één klap: het achterstallig onderhoud wordt aangepakt en meer Haarlemmers kunnen een baan vinden. De PvdA heeft dan ook het initiatief genomen om bij de aanpak van het achterstallig onderhoud minimaal vijf procent van de aanneemsom in te zetten voor stageplekken en de inzet van werkzoekenden". Bent u benieuwd wat de PvdA nog meer heeft gedaan het afgelopen jaar? In deze Verantwoordingskrant leest u er alles over. Heeft u nog vragen of wilt u met ons in discussie over onderwerpen in deze verantwoordingskrant?

Kom dan zaterdag 3 maart naar onze verantwoordingsbijeenkomst. Deze vindt vanaf 15:00 uur plaats in Stempels, Klokhuisplein 9 in Haarlem

Vijf hoofdthema's

Jeugd
De PvdA wil kinderen en jongeren kansen bieden. Om kinderen zich goed te laten ontwikkelen moet de gemeente zorgen voor goede scholen, een veilige plek om te spelen en vertrouwde kinderopvang. Maar Haarlem moet ook voor oudere jongeren aantrekkelijk zijn om te wonen en te studeren. Om Haarlem op de kaart te zetten als studentenstad moeten er voldoende studentenkamers en woningen voor starters zijn en moet uitgaan in Haarlem veilig en leuk zijn. Wat heeft de PvdA het afgelopen jaar gedaan?

* Achterstallig onderhoud aan schoolgebouwen wordt aangepakt en er komen meer stageplekken voor scholieren.
* De Jeugdsportpas blijft behouden, zodat jongeren goedkoop kunnen sporten.
* Er is een wethouder studentenzaken gekomen, die Haarlem aantrekkelijker moet maken als studentenstad. De Haarlemmers beslissen mee
De PvdA wil een betrouwbaar en klantvriendelijk bestuur dat luistert naar de Haarlemmers. Veel mensen hebben het gevoel dat het stadsbestuur plannen maakt over hen, in plaats van met hen. Dat moet veranderen. De gemeente is er voor de Haarlemmers, en niet andersom. Haarlemmers moeten meer worden uitgenodigd om mee te denken over nieuwe plannen in hun stad en hun buurt. Wat heeft de PvdA het afgelopen jaar gedaan?

· Er komen buurtcontracten, waarbij buurtbewoners zelf mogen bepalen welke problemen in hun buurt als eerste worden aangepakt.
· Het nieuwe College van B&W kiest voor een sterke wijkaanpak, waarbij minder plannen worden gemaakt en meer wordt uitgevoerd.
· Er komt op initiatief van de PvdA een jongerenfonds, waaruit goede ideeën van jongeren sneller kunnen worden betaald.

Sociaal beleid
Landelijk is er de afgelopen jaren flink bezuinigd op sociaal beleid. Voor de PvdA is het daarbij belangrijk dat het sociale beleid overeind gehouden kan worden, zodat de meest kwetsbaren in stad niet de pineut worden. We bestrijden armoede, zodat voedselbanken niet meer nodig zijn. Zoveel mogelijk Haarlemmers worden uit een uitkering aan het werk geholpen. Wat heeft de PvdA het afgelopen jaar gedaan?

· In het coalitieakkoord met VVD en SP is afgesproken dat er niet bezuinigd zal worden op sociaal beleid: de voorzieningen voor minima blijven op peil.
· Met corporaties worden afspraken gemaakt om huisuitzettingen vanwege huurschulden te voorkomen.
· Bij de aanpak van achterstallig onderhoud wordt 5 procent van de aanneemsom besteed aan stageplekken en de inzet van werkzoekenden.

Wonen
Helaas kan nog niet iedereen een betaalbare woning vinden in Haarlem. De PvdA wil dan ook de komende vier jaar meer betaalbare huur- en koopwoningen bouwen. Studenten en starters op de woningmarkt moeten makkelijker een betaalbare woning kunnen vinden. Voor ouderen worden woningen aangepast, zodat zij langer in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Wat heeft de PvdA het afgelopen jaar gedaan?

· In het coalitieakkoord met VVD en SP is afgesproken dat eenderde van alle nieuw te bouwen woningen moet bestaan uit sociale huur- of koopwoningen.
· Met de corporaties zijn afgespraken gemaakt om de verdeling van huurwoningen zo aan te passen dat mensen makkelijker een passende woning kunnen vinden en ouderen kunnen blijven wonen in hun eigen buurt.
· De PvdA heeft het initiatief genomen om illegale onderhuur harder aan te pakken, om zo oneerlijk voordringen bij de woonruimteverdeling tegen te gaan.

Duurzaamheid
Het milieu staat, mede door de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore, weer hoog op de politieke agenda. Ook de gemeente kan veel doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wat heeft de PvdA het afgelopen jaar gedaan?

· Bij alle nieuwbouwprojecten in Schalkwijk zullen woningen extra energiezuinig gebouwd worden.
· De nieuwe huisvesting van gemeenteambtenaren in het centrum zal extra milieuvriendelijk worden ingericht.
· Alle scholieren in Haarlem krijgen de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore te zien om hen bewust te maken van de ernst van de klimaatcrisis.

Andere onderwerpen

Een nieuw stadion voor HFC Haarlem: Voetbalclub HFC Haarlem krijgt een nieuw stadion in Haarlem Oost. Hierdoor kan de club verder groeien. De PvdA heeft HFC Haarlem gevraagd de naastgelegen buurt Parkwijk-Zuiderpolder te ondersteunen met bijvoorbeeld stageplekken en projecten rond lichaamsbeweging voor jongeren uit de buurt.

Ondernemen in Haarlem: De service aan ondernemers kan veel beter. De PvdA heeft herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het slecht functionerende ondernemersloket. Om overlast door winkeldiefstal te verminderen komt er een proef met overlastdonatie. Betrapte winkeldieven moeten dan naast hun normale straf een schadevergoeding aan de winkelier betalen.

Huisvesting gemeenteambtenaren: Na de verkiezingen bleek er geen meerderheid in de Gemeenteraad meer te bestaan voor het Stadskantoor in Schalkwijk. Er is nu een nieuw plan ontwikkeld, waarbij de ambtenaren behalve in het bestaande stadhuis zullen worden gehuisvest in het postkantoor en in een nieuw te bouwen kantoor in het Raaks-gebied. De nieuwe kantoren zullen milieuvriendelijk worden gebouwd.

Zuidtangent: Om de Zuidtangent sneller door de stad te laten rijden zal de Gedempte Oude Gracht eenrichtingsverkeer worden. Onderzocht wordt op welke manier de Zuidtangent zo goed mogelijk het Spaarne kan passeren. De PvdA is tegen een door de provincie gewenste korte tunnel, maar ziet wel kansen in een langere tunnel die de Zuidtangent onder de grond de binnenstad in leidt.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning: In veel Nederlandse gemeenten wordt op dit moment de WMO ingevoerd. De Wmo regelt dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven ondersteuning krijgen van hun gemeente. De eerste fase van deze wet is dat de huishoudelijke hulp onder verantwoordelijkheid van de gemeente valt. De PvdA heeft er in Haarlem nauw op toegezien dat de cliënten niet de dupe worden van deze overgang. Bij de aanbesteding van deze huishoudelijke hulp heeft de PvdA erop aangedrongen dat mensen hun vertrouwde hulp kunnen behouden.

Behoud moedercentra: Door problemen bij welzijnsinstelling Radius leek het voortbestaan van de moedercentra in gevaar te komen. Moedercentra spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en emancipatie van (allochtone) vrouwen. De PvdA heeft ervoor gezorgd dat de activiteiten en de huisvesting van deze centra voor de komende vijf jaar zeker zijn gesteld.

Kom naar onze verantwoordingsbijeenkomst!

Zaterdag 3 maart van 15.00 tot 17.00 uur
Café Stempels, Klokhuisplein 9, Haarlem

----------
Copyright © 27-02-2007 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem