Ingezonden persbericht


Amsterdam 2 Maart, 2007

PERSBERICHT

Onderadvisering allochtone kinderen een etnische kwestie?

In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn Özkan Gölpinar (schrijver en publicist) en Augustien Souisa (Directrice Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers) te gast. Zaterdag 3 Maart discussiëren zij onder andere over de onderadvisering van allochtone kinderen in groep acht. Uit het onderzoeksrapport van de gemeente Amsterdam is gebleken dat allochtone kinderen een lager schooladvies krijgen dan autochtone kinderen met dezelfde Cito-score. Is dit een etnische kwestie of heeft het te maken met het thuismilieu van het kind?

Augustien Souisa: 'Het is niet correct om te zeggen, deze kinderen zitten op het vmbo omdat ze niet beter kunnen. Degene die de ouders en de kinderen adviseert zegt, ze kunnen dat niet aan, want gekeken naar het thuismilieu zouden ze die ondersteuning niet kunnen krijgen thuis. Wie bepaalt dat? Wie zegt dat zij geen ondersteuning krijgen?'

Ook discussiëren zij over PVV-fractieleider Geert Wilders, die steeds weer van zich laat horen als het gaat om integratie en de islam in Nederland. Is die media-aandacht wel terecht?
Özkan Gölpinar: 'Geert Wilders wil op een bepaalde manier aandacht trekken en daarvoor moet je met harde oneliners strooien. Maar dat neemt niet weg dat hij een bepaalde groep representeert. Mensen die op hem hebben gestemd, die met bepaalde gevoelens zitten. Dus je moet het zeker niet wegmoffelen. Je moet daarmee in discussie gaan, zowel met Wilders als met z'n achterban.'

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) in samenwerking met de RVU. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 14.55 uur op Nederland 2. BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

EINDE PERSBERICHT