Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad: Onmisbare loophulpmiddelen horen in het basispakket


De blindentaststok en de rollator verdwijnen uit het basispakket, aldus een recent advies van het College van Zorgverzekeraars. Volgens de CG-Raad horen loophulpmiddelen die mensen structureel gebruiken in het basispakket.

Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) heeft in december een advies uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid "Pakketbeheer in de praktijk". In dit rapport hanteert het CvZ een nieuw systeem om te beoordelen of een hulpmiddel, een medicijn of een behandeling al dan niet in het pakket kan blijven. Het advies is zeer verontrustend voor mensen met een handicap of chronische ziekte, maar ook voor andere verzekerden. Het CvZ stelt voor om loophulpmiddelen als de blindentaststok, de rollator, krukken, de beenprothese en looprekken uit het pakket te halen.

Het nieuwe beoordelingssysteem van het CvZ leidt volgens de CG-Raad tot verregaande uitkleding van het pakket en jaagt mensen op kosten. De volgende stap is dat deze hulpmiddelen in de aanvullende verzekering komen. Met het nieuwe systeem is het ook onzeker of medische behandelingen en zorg in het basispakket zullen blijven.

Wanneer mensen die een loophulpmiddel nodig hebben, het dagelijks gebruiken en feitelijk niet zonder kunnen dan hoort zon hulpmiddel in het basispakket, zo oordeelt de CG-Raad. Dat geldt ook voor medische behandelingen en zorg.

De CG-Raad stelt voor om een ander systeem op te zetten, dat uitgaat van wat mensen nodig hebben. De CG-Raad gaat daarover op 6 maart in gesprek met het CvZ, samen met de NPCF en de CSO (ouderenorganisaties).

Zie ook:


* Artikel in het AD: 'Gehandicapten kwaad over bezuiniging rollator'
* Artikel in het AD: 'Zonder stok kan ik de deur niet uit'

(Geplaatst: 3 maart 2007)

---