GroenLinks wil stopzetting zout- en gaswinning Friesland GroenLinks

3 maart 2007

GroenLinks wil dat ministers Van der Hoeven (EZ) en Cramer (VROM) de winning van zout en gas in Noord-West Friesland stop laat zetten. Kamerlid Wijnand Duyvendak vraagt hierom na het bericht dat de bodem sneller en sterker daalt dan voorspelt. Bovendien zorgen zout- en gaswinning voor een hoge CO2-uitstoot en daarmee zeespiegelrijzing. GroenLinks wil dat de minister aan de uitstoot van CO2 aan strenge eisen verbindt.

Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van VROM en de minister van EZ over zoutwinning in Friesland
1. Kent u het bericht* over de bodemdaling die in Noordwest-Friesland aanmerkelijk sneller gaat dan gedacht (daling nu al 13 centimeter, met de inschatting dat dit kan oplopen tot 17 cm, terwijl de voorspellingen uitgingen van maximaal 8 cm)?
2. Wat is de hoofdoorzaak van deze onverwachts snelle bodemdaling: gaswinning of zoutwinning?
3. Bent u bekend met het verzoek van de gemeente Franekeradeel aan het rijk om handhavend op te treden tegen de overschrijding van de toegestane bodemdaling door de zoutwinning te stoppen**? Wat is uw reactie op dit verzoek?
4. Bent u ervan op de hoogte dat zoutwinning twee elkaar versterkende negatieve effecten heeft, omdat het enerzijds leidt tot bodemdaling en anderzijds (indirect) tot stijging van de zeespiegel, vanwege de grote hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het winningsproces? Hoeveel ton CO2 komt jaarlijks vrij bij de zoutwinning en hoeveel ton is dat per inwoner van Franekeradeel?
5. Bent u bereid om, gezien de negatieve effecten van zoutwinning, in het kader van de nationale klimaatdoelstelling de zoutwinning in Noordwest-Friesland te stoppen? Zo nee, waarom niet?
6. Vindt u het acceptabel dat het bedrijf dat verantwoordelijk is voor zoutwinning, en daarmee voor een CO2-uitstoot die vér boven gemiddeld is, een concessie van de Nederlandse Staat heeft tot aan het jaar 2063? Zo ja, waarom? Bent u bereid in de concessie tenminste de eis op te nemen dat de CO2-uitstoot drastisch wordt beperkt? Zo nee, waarom niet?
7. Bent u ervan op de hoogte dat de zeedijken ter hoogte van de zoutwinningsputten beschadigd zijn? Acht u het aannemelijk dat dit komt door de onverwachts snelle bodemdaling? Zo nee, waarom niet?
8. Vindt u dat de veroorzaker van schade aan dijken deze schade moet herstellen? Zo nee, waarom niet?


* o.a. ANP d.d. 3 maart jl.

** NOS Journaal 2 maart jl.