D66

D66 toont zich vrijzinnig alternatief voor kabinet

3 maart 2007, 12:45

Tijdens het debat over de regeringsverklaring heeft D66 zich op een aantal punten onderscheiden van het nieuwe kabinet. D66-leider Pechtold prees het kabinet weliswaar om de investeringen in oude wijken en de doelstellingen voor schone energie, maar was kritisch over de wijze waarop het kabinet andere belangrijke onderwerpen aanpakt.

Pechtold ergerde zich aan het feit dat het begrip ' samen' door het kabinet erg beperkt wordt uitgelegd. Pechtold: "Het is kabinet kiest voor de klassieke verbanden van vakbonden en het klassieke gezin. Ze gaan voorbij aan nieuwe samenlevingsvormen, maar ook aan de belangen van de 2,5 miljoen alleenstaanden in Nederland. Die komen er bekaaid van af." D66 diende tijdens het debat een voorstel in om de financiële positie van alleenstaanden in kaart te brengen, maar door een meerderheid van PvdA, CDA en ChristenUnie werd deze weggestemd. .

D66 wilde bij het debat ook duidelijkheid over de concrete maatregelen voor schone energie en natuur. De regering wilde hier echter geen duidelijkheid over geven. Pechtold: "De doelstellingen van het kabinet voor het milieu delen we, maar het kabinet heeft er veel te weinig geld voor uitgetrokken. Als het bij dit bedrag blijft, dan zijn de fraaie doelstellingen boterzacht."

PvdA, CDA en ChristenUnie kozen er tijdens het debat voor om tegen alle voorstellen van

oppositiepartijen te stemmen. Zo stemden ze ook het D66-voorstel weg om zo spoedig mogelijk duidelijkheid te geven aan de asielzoekers die wachten op een generaal pardon. Pechtold: "Tijdens de vorige kabinetten (waar D66 aan deel nam) was het gebruik geworden om als coalitie ook met welwillendheid naar de voorstellen en ideeën van de oppositie te kijken. Het gebeurde dikwijls dat er wisselend gestemd werd, puur op inhoud. Dat hebben PvdA, CDA en ChristenUnie verlaten, en dat is zeer spijtig en onsportief."

---