Politie Midden- en West Brabant

Internationale samenwerking tijdens drugsactie Etoile

BERGEN OP ZOOM, 3 maart 2007

Internationale samenwerking tijdens drugsactie Etoile

TILBURG/BRUSSEL: Opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben vrijdag en zaterdag 2 en 3 maart 2007 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de actie, die de naam Etoile draagt, zijn onder andere 5000 xtc-tabletten en honderden grammen softdrugs in beslag genomen. Ook hebben de politiediensten vele aanhoudingen verricht.

Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie van vrijdag startte rond 13:00 uur en duurde in Nederland tot zaterdagmorgen 03:30 uur. De controles concentreerden zich in de vier deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen maar ook in treinen en in de politie bekende drugspanden. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst.

Aan de actie in Nederland hebben zestig medewerkers van de regiokorpsen in Zuid-Nederland, waaronder regio Zeeland, Midden en West-Brabant en Joint Hit Team en Rotterdam-Rijnmond, het Korps Landelijke Politiediensten spoor en verkeer, deelgenomen. In België zijn ongeveer 450 medewerkers van Federale en Lokale Politie en van de Douane ingezet. Luxemburg en Frankrijk waren vertegenwoordigd met samen ongeveer veertig opsporingsambtenaren.

Spoorwegen

De Belgische en Nederlandse Spoorwegpolitie hebben samen met 12 leden van de Franse douane verschillende internationale treinen gecontroleerd. Dit betroffen treinen vanuit Rotterdam naar Antwerpen, Brussel en Parijs. Ook de Thalys en de Eurostar (Brussel - Lille) werden gecontroleerd. Hierbij werden ook twee drugshonden ingezet. Op het station in Roosendaal werden 23 inwoners van België aangehouden. In totaal werd van hen in beslag genomen: 150 gram Marihuana; 40 gram Hasj en 25 gram Heroïne.

Bij een controle in de Thalys-treinen werden door de Franse Douane in het station Gare du Nord in Parijs 2 Fransen aangehouden met een kleine hoeveelheid softdrugs.

Nederland
In Nederland waren de acties gericht op zowel inkomend als uitgaand verkeer op de verkeersassen rondom de grensstreek Nederland-België. Er werden tientallen Franse, Luxemburgse en Belgische automobilisten staande gehouden en gecontroleerd.

Op de Rijksweg A-16 werden door het Joint Hitteam twee Fransen aangehouden met 20 gram heroïne. Zij zijn in verzekering gesteld. In Tilburg werden bij vijf personen in het totaal 30 gram cannabisproducten aangetroffen. In Terneuzen werd een 25 jarige inwoner van Terneuzen aangehouden met een halve gram cocaïne.

Frankrijk

Door de Franse Douane werd aan de Frans/Belgische grens bij Arlon een partij van 5000 XTC tabletten onderschept. In de trein van Brussel naar Lille (F) werd 25 kilogram Chat in beslag genomen.

Luxemburg

In Luxemburgstad was een informatiecentrum ingericht met politiemensen uit de vier deelnemende landen en een Duitse politieambtenaar. In dit centrum kon op snelle wijze infromatie worden uitgewisseld tussen de deelnemende landen. Ook in Luxemburg werden kleine hoeveelheden heroïne (140 gram) en cocaïne (10 gram) in beslaggenomen.

Catch-Ken
Tijdens deze controle is gebruik gemaakt van de Catch Ken. Catch Ken is een systeem dat alle nummerplaten van voertuigen die passeren 'scant' en vergelijkt met een bestand van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In het systeem kunnen ook nummerplaten worden ingebracht waarvan de politie het vermoeden heeft dat deze kunnen passeren. De waarnemer krijgt vervolgens een signaal dat het systeem een 'hit' heeft en geeft dat door aan een andere politie-eenheid. Deze kan controleren of het systeem daadwerkelijk een nummerplaat heeft gelezen die voorkomt in een van de ingevoerde registers om vervolgens gerichte actie te ondernemen.

Geschiedenis
Onder de naam 'Hazeldonk' werken opsporingsdiensten van de verschillende landen sinds 1995 met elkaar samen. Doel van deze samenwerking is drugspanden die overlast veroorzaken in de steden ontmantelen en de kleinschalige drugshandel en drugstoerisme tussen de Benelux en Frankrijk bestrijden.

Daarvoor is in Nederland het Joint Hit Team opgericht. Het was afgelopen nacht de eerste keer dat twee leden van de Belgische Federale Politie deel uitmaakten van de joint hit Teams die Roosendaal en Maastricht drugdealers trachtten te onderscheppen.

Voordelen van het Joint Hit Team zijn onder andere dat de informatie-uitwisseling veel sneller en soepeler verloopt en politieagenten uit de twee landen leren vlot met elkaar samenwerken. Eén van de resultaten is dat internationale samenwerking steeds beter verloopt. Betrokken landen hebben afgesproken een aantal keer per jaar een gezamenlijke controleacties te houden.
Drugspanden
De overlast die vroeger werd veroorzaakt door het drugstoerisme heeft zich nu gedeeltelijk verplaatst naar de buurten rond drugspanden in verschillende Belgische steden. Noord-Fransen komen er cocaïne en heroïne kopen en veroorzaken daardoor problemen in de omgeving rond die panden. Begin 2005 hebben de politiediensten van de Benelux en van Frankrijk besloten de strijd tegen het drugstoerisme en de drugsrunners anders aan te pakken. Niet enkel meer de drugstoeristen op treinen of langs snelwegparkings worden aangepakt; ook de verkooppunten waar de drugs aan de man worden gebracht, zijn het doelwit van de Etoile-acties.

Auteur: Henk Snepvangers