Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 3 maart

Fryslan, 03-03-2007 o Politieberichten van vrijdag 2 maart 07.00 t/m zaterdag 3 maart 11.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidscontroles
De politie controleert ook volgende week weer op diverse wegvakken in de provincie Fryslân op snelheid. Dinsdagochtend 6 maart staat de radar opgesteld op de N381, afslag Oosterwolde Noord afslag Oosterwolde. Een dag later staat de radarwagen weer langs deze weg opgesteld, ditmaal echter s middags. Donderdag 8 maart wordt s ochtends gecontroleerd op de N361, afslag Rhaladyk afslag Zwartewegsend/E10. Vrijdag wordt gecontroleerd op de N384, Winsum Franeker. Ook elders in de provincie wordt uiteraard in week 10 door bureau verkeershandhaving op snelheid gecontroleerd, evenals op alcohol, helm, rood licht en gordel.

Sneek: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdag in en rond een algemene verkeerscontrole uitgevoerd waarbij zeventien bekeuringen uitgeschreven zijn. Bij het aquaduct was er extra aandacht voor snelheidsovertreders. In verband met wegwerkzaamheden overschreden 6 bestuurders daar de
maximumsnelheid van 30 km/uur. De snelste automobilist reed hier 71 km/uur. Daarnaast zijn bekeuringen uitgeschreven voor het rijden door rood licht, het negeren van een inhaalverbod, rijden zonder helm, het niet dragen van de autogordel en niet handsfree bellen. De controle is door twee politiefunctionarissen uitgevoerd.

Leeuwarden: mishandelaar aangehouden
De politie heeft vrijdagmiddag aan de Schrans een 60-jarige fietser uit Goutum aangehouden op verdenking van mishandeling van een 47-jarige automobilist uit Franeker. De automobilist werd na een woordenwisseling over een verkeerssituatie door de fietser in het gezicht geslagen. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten. Het slachtoffer liep geen zichtbaar letsel op maar deed wel aangifte.

Leeuwarden: inzet ME en twee aanhoudingen bij ongeregeldheden voetbalsupporters
De politie heeft vrijdagavond in de Insulindestraat ME ingezet tijdens schermutselingen tussen supporters van de voetbalclubs
Cambuur-Leeuwarden en FC Dordrecht. Supporters van Dordrecht kwamen met autobussen Leeuwarden in. De ME werd ingezet toen het in de Insulindestraat tot een confrontatie tussen de twee supportersgroepen kwam. Er werd over en weer met stenen gegooid en met stokken geslagen. De ME had het incident snel onder controle waarna de rust weerkeerde. De loco-burgemeester van de gemeente Leeuwarden kondigde een noodbevel af. Hierdoor leidde de ME een autobus met ongeveer 80
Dordrecht-supporters de provincie uit. Zij mochten de voetbalwedstrijd niet bijwonen. Vrijdagavond zijn twee Leeuwarders van 17 en 30 jaar aangehouden inzake openlijke geweldpleging of het verstoren van de openbare orde. De politie zette een peloton van 40 ME'ers in.

Anjum: automobilist gewond door aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend tijdens een aanrijding tussen twee personenautos aan de Boltawei. Een van de twee bestuurders, een 57-jarige automobilist uit Veenklooster, raakte bekneld in zijn auto. Het slachtoffer is door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. Hij liep nekletsel op en is per ambulance naar het ziekenhuis van Dokkum gebracht.
Het ongeval ontstond toen de bestuurder uit Veenklooster vanaf een oprit linksaf wilde slaan in de richting van Anjum. Een 23-jarige bestuurder uit Paesens reed over de Boltawei in de richting van Paesens. Waarschijnlijk merkte de bestuurder uit Veenklooster de andere personenauto niet op. Er ontstond een botsing waarbij de auto van de man uit Paesens met de voorzijde in de sloot tot stilstand kwam. Deze bestuurder kwam met de schrik vrij. Bureau
Ongevallenanalyse deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Het doorgaande verkeer werd door toezichthouders in de juiste banen geleid. Beide autos raakten ernstig beschadigd en zijn door een takeldienst afgevoerd. De kentekens van beide autos zijn ingenomen.

Suwald: schoorsteenbrand
De politie heeft vrijdagavond assistentie aan de brandweer verleend tijdens een schoorsteenbrand van een woning aan de Kerkbuurt. Er raakte niemand gewond. De brandweer kwam ter plaatse en had de situatie snel onder controle. Achter een kachel
was isolatiemateriaal in brand geraakt.

Kollum: koperdieven op heterdaad aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht aan de Lauwersmeerweg twee verdachten aangehouden inzake diefstal van een grote hoeveelheid
elektriciteitskabel. De verdachten uit Drachten van 21 en 25 jaar, werden door surveillerende agenten bij de in aanbouw zijnde brug op heterdaad betrapt. Tijdens de aanhouding bleek dat de kofferbak van hun auto vol met kabel lag. Ze zijn naar het bureau gebracht voor verhoor en ingesloten. De partij kabel is in beslag genomen.

Heerenveen: verdachte op heterdaad aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht een 38-jarige Leeuwarder in de Pastorielaan aangehouden op verdenking van diefstal van een hogedrukspuit. De politie kwam ter plaatse naar aanleiding van een inbraakmelding. Onderweg kwamen de agenten twee mannen op een fiets tegen. Een van de twee had een hogedrukspuit onder zijn arm. Bij het zien van de politie gingen ze er vandoor. Na een korte achtervolging werd de 38-jarige verdachte aangehouden. De hogedrukspuit had de man tijdens zijn vlucht op straat achtergelaten. Hij is aangehouden, voor verhoor naar het bureau gebracht en daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: brand bij een school
De politie heeft vrijdagmiddag assistentie verleend aan de brandweer tijdens een brand in een kassencomplex van een school aan de Schieringerweg. Er raakte niemand gewond. De brandweer bluste het vuur en de zaak was snel onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Drachten: verdachte mishandeling aangehouden
De politie heeft vrijdagavond aan de Zuidkade een 22-jarige inwoner van Drachten aangehouden inzake mishandeling van een 38-jarige inwoner van Heerenveen. De twee hadden onenigheid gekregen maar de toedracht van het incident is nog onduidelijk. De 38-jarige man liep tijdens de schermutseling gebits- en mondletsel op en deed aangifte. De politie gaat verder in gesprek met betrokkenen en getuigen.

Harlingen: mishandeling
De politie stelt een onderzoek in naar aanleiding van een mishandeling van een 40-jarige Harlinger. Het slachtoffer deed aangifte nadat hij door bezoekers uit Sneek, twee mannen van 25 en 29 jaar en een vrouw van 24 jaar, in zijn woning aan de Noorderhaven was mishandeld. Hij liep een pijnlijk gezicht en een pijnlijke heup op. De toedracht van het incident is nog onduidelijk. De politie gaat met alle betrokkenen in gesprek.

Leeuwarden: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een bedrijfsinbraak die vrijdagavond in een bedrijfsband aan de Balthasar Bekkerwei plaatsvond. Onbekenden braken een raam open en namen twee computers mee. Een 44-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Heerenveen: winkeldiefstal
De politie heeft vrijdagavond in een supermarkt aan het Burgemeester Kuperusplein een man aangehouden inzake winkeldiefstal. De 61-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, wilde twee flessen port uit de winkel wegnemen zonder te betalen. Hij is naar het bureau gebracht en is na verhoor naar een opvangtehuis in Leeuwarden gebracht. Een 44-jarige inwoner van De Blesse deed aangifte.

Leeuwarden: automobilist gewond door kop-staart-aanrijding De politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend tijdens een aanrijding tussen twee autos aan de James Wattstraat waarbij een automobilist gewond raakte. Een 48-jarige bestuurder uit Dronrijp is met nekklachten per ambulance naar het MCL gebracht. De andere automobilist kwam met de schrik vrij. Het slachtoffer stond met zijn personenauto stil op de James Wattstraat en kwam uit de richting van de Newtonlaan. Een 30-jarige bestuurder uit Weidum reed met zijn bestelbus in dezelfde richting. Hij zag niet dat zijn voorganger stil stond en een kop-staart-aanrijding was het gevolg. Bedie voertuigen raakten ernstig beschadigd en zijn door een takeldienst afgevoerd.

Surhuisterveen: aanhouding na belediging agenten
De politie heeft zaterdagnacht aan de Blauwhuisterweg een 17-jarige inwoner van Harkema aangehouden inzake belediging en niet voldoen aan bevel of vordering. Surveillerende agenten zagen dat de jongeman met zijn fiets over de gehele rijbaan slingerde en wheelies maakte. Toen de agenten hem op zijn verkeersgedrag aan wilden spreken en hem vroegen te stoppen, beledigde bij de agenten en fietste hij door. De verdachte is aangehouden en naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is na verhoor weer vrijgelaten.

Leeuwarden: aanhouding na verbale bedreiging
De politie heeft zaterdagnacht aan de Nieuwestad een verdachte aangehouden die een portier van een disco verbaal bedreigde. De identiteit van de verdachte is nog niet vastgesteld, hij weigerde zich tijdens zijn aanhouding te legitimeren. De portier had de man de toegang tot de disco geweigerd omdat de zaak inmiddels gesloten was. Een 35-jarige Leeuwarder deed aangifte. De verdachte is naar het bureau gebracht en is in verband met het onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: aanhouding na verbale bedreiging
De politie heeft zaterdagnacht in een disco aan de Nieuwestad een man aangehouden nadat hij een barkeeper verbaal had bedreigd. De man wilde zich niet legitimeren. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht en in verband met het politieonderzoek ingesloten. Een 21-jarige Leeuwarder deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal.

Drachten: Langewyk, zaterdagnacht, een 42-jarige inwoner van Raalte, 560 ug/l, rijverbod 7 uur, automobilist. De auto van de verdachte is in beslag genomen omdat hij zijn ongeldig verklaarde rijbewijs nog niet had ingeleverd. De bestuurder viel de surveillerende agenten op omdat hij niet handsfree belde. Hij kreeg een proces-verbaal voor rijden onder invloed, niet handsfree bellen en rijden terwijl rijbewijs ongeldig verklaard is.

Drachten: Middelwyk, zaterdagnacht, een 27-jarige inwoner van Surhuisterveen, 595 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Leeuwarden: Groeneweg, zaterdagnacht, een 22-jarige inwoner van de gemeente Menaldumadeel, 740 ug/l, rijverbod 10 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.