Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, Kopenhagen 03 maart 2007

Verslaggever indymedia.nl monddood gemaakt door politie Kopenhagen

Om 10:00 vanochtend heeft de politie van Copenhagen een volledig journalisten-collectief en een juridische steungroep opgepakt. Onder deze groep bevond zich een verslaggever ter plaatse voor Indymedia Nederland (www.indymedia.nl). De verlaggever was afgereist naar Kopenhagen om verslag te doen van de ontruiming van het jongerencentrum Ungdomshuset.

De massa-arrestatie volgde op berichtgeving vanuit deze groep in Kopenhagen dat rechten van arrestanten op grote schaal werden geschonden. Mensen worden zonder duidelijke juridische basis vastgehouden. Mensen worden langer vastgehouden dan de juridische regels toestaan. Ook worden vele minderjarigen tegen de wet in vastgehouden.

"Voor ons is het duidelijk dat de politie met haar actie bewust wilde voorkomen dat bekend zou worden dat de arrestanten niet correct behandeld worden", aldus een medewerker van Indymedia in Nederland.

De arrestaties vonden plaats bij een inval in het Solidaritetshuset i Griffenfeldsgade, een buurthuis dat ter beschikking was gesteld aan. In het pand was een tijdelijk media-centrum opgezet. Ook coordinineerde men hier het contact met de advocaten.

Advocaten beklagen zich over de gang van zaken. Zo stelde advocaat Jakob Arrevad that his client walked around throughout the demonstration with an activated video camera and was therefore unable to throw rocks. But the police wouldn't find the video tape for the court to see. "They repress information and instead refer to the one-sided report that is obviously wrong."

EINDE PERSBERICHT

noot voor redactie,