Ingezonden persbericht


Mensenrechtenschenders van EU-banlijst voor Wit-Rusland nemen deel aan mensenrechtenconferentie VN

Mission To Minsk is bezorgd dat een regime dat verantwoordelijk is voor het verdwijnen van mensen en niet toestaat dat deze verdwijningen worden onderzocht, de conferentie ter voorkoming van vrouwenhandel van de Verenigde Naties organiseert op maandag 5 maart 2007 in New York. Wit-Rusland, een land dat mensenrechten schendt, zou geen woordvoerder voor mensenrechtenzaken moeten zijn.

Alle staten die zich werkelijk inzetten voor mensenrechten, waaronder alle EU lidstaten, zouden het moeten opnemen tegen landen die mensenrechten schenden. Zeker wanneer ze mensenrechtenconferenties organiseren terwijl ze onderzoek naar mensenrechtenschendingen in hun eigen land niet toestaan.

Enkele van de Wit-Russische organisatoren zelf staan op de banlijst van de Europese unie en zijn niet welkom in EU lidstaten en de Verenigde Staten. Alleen hun verschijnen op deze conferentie maakte het hen mogelijk naar New York te reizen. Twee van hen zijn Vladimir Naumov, Minister van Binnenlandse zaken van Wit-Rusland, en Natalya Petkevich, plaatsvervangend hoofd van het kantoor van de president van de staat Wit-Rusland. Deze mensen zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor schendingen van mensenrechten en zouden niet serieus genomen moeten worden wanneer zij op de conferentie over mensenrechten spreken.

Op 2 november 2006 namen de Verenigde Staten een resolutie aan over Wit-Russische mensenrechtenschendingen waarin onder andere wordt gesteld dat de Wit-Russische overheid de zaken van de verdwijning van personen moet onderzoeken. Het was niet de eerste resolutie. De Verenigde Naties heeft dit verschillende keren in resoluties gevraagd, voor de eerste keer in het jaar 2000. Tot nu toe is er niets gebeurd.

Wit-Rusland schendt nog steeds mensenrechten. De Raad van Europa heeft gevraagd om politieke gevangenen vrij te laten. Wit-Rusland ontkent dat er politieke gevangenen zijn en heeft nog steeds niet geantwoord op een voorstel om een onafhankelijke commissie van de Raad van Europa deze zaak te laten onderzoeken.

Alle vertegenwoordigers op de conferentie zouden hun bezorgdheid tegenover de Wit-Russische organisatie moeten uiten en in het bijzonder aan Vladimir Naumov en Natalya Petkevich duidelijk moeten maken dat ze zijn opgenomen op de zwarte lijst en schenders van mensenrechten zijn in Wit-Rusland. Vladimir Baumov is verdacht van het organiseren van de verdwijningen van Yury Zakharenko, Viktor Gonchar, Anatoly Krasovsky en Dmitry Zavadsky. Natalya Petkevich is de rechterhand van dictator Lukashenko, degene die profiteerde van de verdwijningen.

Mission To Minsk roept de Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, op om publiekelijk zijn ongenoegen te uiten over het feit dat Wit-Rusland, en Wit-Russen op de EU banlijst, mensenrechtenconferenties organiseren wanneer ze geen gehoor geven aan resoluties van de Verenigde Naties. Mission To Minsk vraagt de minister ook zijn EU-collega's te informeren en de Nederlandse vertegenwoordigers voor de Verenigde Naties en alle EU vertegenwoordigers op de conferentie aan te bevelen hun ongemak over de situatie formeel tijdens de conferentie aan de orde te stellen.

Terwijl Wit-Rusland de conferentie organiseert, worden er nog steeds mensen in Wit-Rusland vermist en worden politieke tegenstanders gevangen gehouden.

---
Mission To Minsk

For more information:
Oliver van Loo, +31 6 16807573
Joeri Oudshoorn, +31 6 45472961

To put in your agenda:
On March 25th, there will be another big demonstration for freedom in Belarus and several countries around the world