Ingezonden persbericht


Kunstgalerij De Mijlpaal: een dialoog tussen hedendaagse en etnische kunst 4 maart tot en met 14 april 2007 Opening: zondag 4 maart 2007, 15u

In deze tentoonstelling presenteert Marrie Bot (°1946, Nederland) een selectie kleurenfoto's uit haar boek Geliefden-Timeless Love (2004). Met deze foto's geeft zij een beeld van paren op leeftijd die elkaar beminnen en staat de huiselijke erotiek van gewone mensen tussen 50 en 85 jaar centraal. Marrie Bot laat zien dat de wijze waarop zij genieten van liefde en erotiek niet raar of vies is, maar heel natuurlijk. Zij laat tevens zien dat naakte ouderen niet afschrikwekkend of eng zijn.

In confrontatie met haar foto's staan in de tentoonstelling Ge - Koppel - D de etnische beelden van man - vrouw types. Deze houten en stenen beelden uit Midden en Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië vormen koppels van naakte mannen en vrouwen. Deze oude en verweerde sculpturen worden getoond in een besloten kamer.

Naakte ouderen
Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw zijn we vertrouwd geraakt met afbeeldingen van naakten in alle denkbare omstandigheden. Zelfs van licht pornografische scènes in de modefotografie en de erotische films op televisie schrikken we niet meer, zolang de modellen maar jong en mooi zijn. Maar er blijkt een gêne te bestaan bij de gedachte dat ouderen de liefde voor elkaar nog actief beleven en van erotiek genieten. Afbeeldingen willen we daar blijkbaar niet van zien. In de jaren 80 vroeg Marrie Bot zich al af waarom ze nooit foto's of films zag met naakte ouderen, al dan niet vrijend. Zo begon ze een zoektocht naar afbeeldingen, maar die leverde weinig op. In 2000 besloot ze daarom het onderwerp zelf te gaan fotograferen. Marrie Bot selecteerde tien paren die bereid waren mee te werken. Het zijn ouderen met een harmonieuze relatie, die plezier aan erotiek beleven, gebaseerd op liefde en genegenheid. Marrie Bot fotografeerde alle paren thuis, omdat zij de huiselijke erotiek wil laten zien. De geselecteerde foto's laten een grote variëteit aan activiteiten, leeftijd, milieus en lichamelijke verschillen zien.

Marrie Bot
Marrie Bot is ruim 30 jaar actief als fotografisch kunstenaar. Hierbij kiest zij vaak algemeen menselijke thema's waarop een taboe rust. Zij onderzoekt en fotografeert die langdurig en diepgravend vooraleer ze er in een samenhangend geheel van woord en beeld mee naar buiten treedt. Zij geniet grote bekendheid door haar boeken Miserere (1984), Bezwaard Bestaan (1988) en Een Laatste Groet (1998). In 1989 ontving ze de Maria Austriaprijs en in 1990 de Heineken Kunstprijs. Tijdens de tentoonstelling Ge - Koppel - D is het fotoboek Geliefden - Timeless Love beschikbaar. Het omvat 64 pagina's met 38 reproducties in kleur. De vormgeving en de tekst (Nederlands - Engels) is van Marrie Bot, die het boek in eigen beheer uitgeeft.

Etnische man - vrouw beelden
Deze beelden van paren benadrukken het belang van de twee seksen binnen het leven van de mens. Seksualiteit en leven zijn nauw met elkaar verbonden gezien beide het voortbestaan van de samenleving waarborgen. Deze gedachtegang vindt zijn oorsprong in de beeldcultuur rond vruchtbaarheid. De koppels in deze tentoonstelling geven uitdrukking aan de visuele voorstelling van de complementariteit van man en vrouw. Twee figuren in elkaar verstrengeld symboliseren de vereniging van beide geslachten. Soms extreem gedetailleerd of integendeel erg gestileerd, verbeelden ze hun beider seksen. Het is onmogelijk de exacte context vast te stellen waarin deze beelden functioneerden aangezien het gebruik van vrijstaande beelden zich niet tot één enkel domein beperkte. Zo kunnen ze dienst gedaan hebben zowel in het kader van de religie als in het gewone dagelijkse leven. Ze zijn niet ontstaan als kunstobjecten op zich maar maakten oorspronkelijk deel uit van de leefwereld van de etnische groep. Sommige beelden vervulden een functie als trap, andere fungeerden als grenspalen of als bouwelementen van de woning. In bepaalde gevallen verwijzen ze eveneens naar voorouders uit de naaste of tribale familie. De beelden zijn vervaardigd uit diverse hout - en steensoorten en werden omwille van de inhoud van de tentoonstelling gekozen uit diverse stamgebieden van Afrika en Zuidoost-Azië.

Kunstgalerij De Mijlpaal en Marrie Bot stellen het op prijs u op de opening te mogen begroeten op zondag 4 maart om 15 u in aanwezigheid van de kunstenares.

De Mijlpaal is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 -18.00 uur Kunstgalerij de Mijlpaal, Brugstraat 45, 3550 Heusden-Zolder Tel: +3211435202, fax:+ 3211436320

Brugstraat 45, 3550 Heusden-Zolder, België