Ingezonden persbericht


TUMULTdebat: Kantelende Kunst

Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op zondag 4 maart, in het Centraal Museum,

KANTELING VAN DE KUNST
Voor de troepen uit of achter de feiten aan?

Momenteel loopt er in het Centraal Museum een tentoonstelling over het werk van de situationisten, de beweging die de geschiedenis inging als de laatste artistieke avant-garde van de 20ste eeuw. In het begin van de jaren zestig streefde de beweging ernaar de kunst op te heffen. Op zoek naar de uiterste grens tussen kunst en politiek, trokken zij de conclusie dat er geen vrije, autonome kunst meer vervaardigd kan worden in een wereld waar 'het spektakel' heerst. Het spektakel zou alle maatschappelijke verschijnselen inkapselen, dus ook de kunst. Na een groot conflict zijn de kunstenaars in 1962 allen uit de beweging gezet. De overgeblevenen vormden een politieke beweging die een totaalkritiek formuleerden op de maatschappij en de cultuur.

Bij dit debat vragen wij ons af hoe kunst en politiek zich tegenwoordig tot elkaar verhouden. Is er sprake van een conflict, is er een spanningsveld? Hedendaagse kunstenaars laten zich opnieuw inspireren door de ideeën van de situationisten. Hoe geëngageerd zijn hedendaagse kunstenaars en welke radicale invulling geven zij aan hun artistieke ideeën? Is er nog sprake van een alomvattende maatschappijkritiek? Of is die fragmentarisch geworden?

Debat o.l.v. Will Tinnemans, journalist, met de kunstenaars: Tjebbe van Tijen, Marc Bijl, en Siebe Thissen, filosoof en hoofd afdeling BKOR Centrum Beeldende Kunst Rotterdam; Hestia Bavelaar, kunsthistorica Universiteit Utrecht.

Debat i.h.k.v. de tentoonstelling 'IN GIRUM IMUS NOCTE ET CONSUMIMUR IGNI het verloren paradijs van de Situationistische Internationale'

TUMULT & Centraal Museum

Noteer alvast: Track030: het museum in de stad, 13 maart, 20.00 uur,Centraal Museum,Utrecht.

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief op www.tumultdebat.nl.

St. Utrechts Debatcentrum TUMULT
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Kantoor: Wijde Doelen 11, Utrecht. Post: Postbus 411, 3500 AK Utrecht T. 030 2332430 F. 030 2232581 website: http//www.TUMULTdebat.nl

Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Entree: vrij. Tijd: 15.00 - 16.30 uur. (Info en reserveren: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)