Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Hilversum, 1 maart 2007

Meetingpoint: Ciska Dresselhuys debatteert met moslimjongeren

Uitzending: zondag 04 maart 2007 om 12.00 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 10 maart 2007 om 10.30 uur op Nederland 2

8 maart: Wereldvrouwendag. In het NMO-programma Meetingpoint verklaart Ciska Dresselhuys, hoofdredactrice van Opzij, dat de tijd rijp is voor een nieuwe feministische beweging. Dit keer zal het moeten gaan om de emancipatie (lees: bevrijding) van moslimvrouwen. Een prominente moslimvrouw zal het boegbeeld moeten worden van deze bevrijdingsbeweging.

Dresselhuys gaat de confrontatie aan met Esmaa Alariachi (bekend van het programma De Meiden van Halal) en de moslimjongeren in het panel, onder leiding van presentator Imad al Kaka. De jongeren laten geen misverstand bestaan over hun kritiek. Is 'emancipatie' wel het juiste woord? Waaruit zou de bevrijding van moslimvrouwen moeten bestaan? Moeten moslimvrouwen net zo worden als Hollandse vrouwen? Wat is er eigenlijk zo geëmancipeerd aan vrouwen als Dresselhuys? Waarom kan zij niet begrijpen dat religie voor moslimvrouwen geen beperking is? En waarom weigert Dresselhuys een redactrice met hoofddoek aan haar tijdschrift te verbinden?

Terwijl Dresselhuys vanuit haar eigen ervaringen spreekt, komen de jonge moslimvrouwen in het panel op voorwaarden die op deze manier over het hoofd dreigen te worden gezien. Ze willen niet over één kam geschoren worden en vragen om begrip voor de plaats die religie in hun leven heeft.

Zien de partijen de redelijkheid van elkaars standpunten? Hebben ze wel oor voor elkaars woorden? De discussie laat grote tegenstellingen zien tussen partijen die schijnbaar gelijke doelen nastreven. Kan de vrouwenbeweging het tijdperk van het individu overleven?