Ingezonden persbericht


ZES GENOMINEERDEN voor de prestigieuze AMERSFOORT JAZZ TALENT AWARD 2007

De tweede Amersfoort Jazz Talent Award heeft opnieuw enkele tientallen inzendingen opgeleverd van hoog niveau. Deze jaarlijks terugkerende landelijke prijs is bedoeld voor jonge jazzmuzikanten die in Nederland wonen. De bandleider is medio 2007 niet ouder dan 28 jaar. De jury heeft zes veelbelovende muzikanten met hun band geselecteerd voor de muzikale strijd. De hoofdprijs bestaat uit de Ajta-wisseltrofee en een bedrag van 2500 euro.

De juryleden hebben voor deze eerste selectieronde alle inzendingen 'blind' beoordeeld. Ze kenden geen nadere informatie over de muzikanten, de samenstelling van de bands en hun voorgeschiedenis. De jury bestaat uit twee toonaangevende jazzprofessionals en drie vertegenwoordigers (en tevens jazzkenners) namens de organiserende partijen: JazzPodium Amersfoort, Amersfoort Jazzfestival en de Rabobank.

De voorrondes zijn openbaar en vinden plaats op de zondagen 4 en 18 maart en 1 april, steeds van 15 tot 18 uur in Theater Borra, Amersfoort. Er spelen twee bands per middag. Voor de finale worden drie van de zes bands uitgekozen. Deze spelen op zondagmiddag 13 mei op het Amersfoorts Jazzfestival. De winnaar die middag gaat naar huis met de wisseltrofee en het geldbedrag.

"De Amersfoort Jazz Talent Award in 2006 leverde een fraaie serie concerten van absoluut getalenteerde musici. Het was een mooie gevarieerde wedstrijd, zowel voor het publiek als voor de deelnemers. We kijken dan ook weer vol verwachting uit naar de voorrondeconcerten", aldus juryvoorzitter Jeroen de Valk, schrijver van jazzboeken en redacteur van AD-UN.

De genomineerde bands

- Het Orka Kwartet uit Arnhem, een akoestische band onder leiding van gitarist Philipp Rüttgers. De jury vond dat er superprofessioneel werd samengespeeld, hetgeen onder meer tot uiting kwam in spatgelijk gespeelde arrangementen.


- Margriet Sjoerdsma en haar begeleidend trio, uit Rotterdam. De zangeres voorziet oude 'standards' van frisse arrangementen. Ze zingt virtuoos maar ook met gevoel, en haar trio herinnert bij vlagen aan dat van jazzgigant Bill Evans.


- Grand Wazoo onder leiding van Franke van der Molen uit Amsterdam; een kwintet dat hardbop combineert met samples, beats en andere hippe zaken. Akoestische en elektrische klanken komen hierin harmonieus samen. De band bevat een trompettist; de enige koperblazer van alle inzendingen.


- Jazzest, ofwel zangeres Julia Oschewsky en begeleiding, uit Amsterdam. Evenals Sjoerdsma (zie boven) weet Oschewsky bekende liedjes te actualiseren zonder ze geweld aan te doen. Het samenspel is bijzonder intens en subtiel.


- Jerome Hol en medemusici, uit Rotterdam. Een trio - gitaar, basgitaar en drums - dat jazzwerk speelt met een heavy metal-aanpak. 'Jimi Hendrix meets John Coltrane', riep een van de juryleden. Er wordt robuust en met een verfrissende onbekommerdheid gemusiceerd.


- The Chosen van saxofonist Paul van der Feen uit Amsterdam. Een kwintet dat geïnspireerd lijkt door Weather Report. Fusion, prettig in het gehoor liggend zonder gladjes te klinken, en bijna perfect uitgevoerd.

De twee reservebands die worden gevraagd als bovenstaande groepen niet beschikbaar zijn:


- Marzio Scholten Quartet uit Alphen a/d Rijn (1); sterke eigen composities, goede groove - ook zonder ritmesectie - en een repertoire dat gaat van akoestische en intiem tot elektrisch en heftig rockend.


- Het Gijs Batelaan Quartet uit Utrecht (2), waarin vooral de saxofonist opviel. Batelaan zelf (een gitarist) won vorig jaar de Casino Jazz Award, maar aangezien de AJTA-jury 'blind' selecteerde, werd dat pas bekend nadat de beslissing was genomen.

Naast meestemmend voorzitter Jeroen de Valk bestond de jury van de voorselectie uit saxofonist Leo Janssen (Metropole Orkest), Roderik Meeder namens sponsor de Rabobank, Rob Dekker namens JazzPodium Amersfoort en Ceasar Feijen namens Amersfoort Jazz. De jurysamenstelling kan enigszins wisselen, zo neemt onder andere pianist Thijs Borsten enige malen in de jury zitting. Meer informatie en geluidsfragmenten: www.amersfoortjazztalentaward.nl.

AGENDA:
Voorrondeconcerten Amersfoort Jazz Talent Award
(3x2 bands) - gratis toegankelijk
Lokatie: Theater Borra, Hof 25, Amersfoort
zondag 4 maart (15-18 uur)
zondag 18 maart (15-18 uur)
zondag 1 april (15-18 uur)

Finale (3 bands) - gratis toegankelijk
Lokatie: binnenstad Amersfoort/Amersfoort Jazz festival zondag 13 mei (13-17 uur)

###########################################


Ingezonden persbericht