Ingezonden persbericht


Persbericht, 4 maart 2007
Rotterdamse Museumnacht trekt ruim 12.000 bezoekers
In de schemer van de verduisterde maan vond vannacht de zesde Rotterdamse Museumnacht plaats. De Nacht trok dit jaar wederom meer bezoekers dan andere jaren. Er werden ruim 12.000 kaarten verkocht. Verschil met vorig jaar was de spreiding van de bezoekers. Galeries en kleine musea kregen meer aandacht dan ooit. Het succes van de Museumnacht is mede te verklaren door het eenmalige karakter, het unieke tijdstip en de mogelijkheid om veel indrukken op te doen in weinig tijd. Gedurende de hele nacht genoot het publiek van tentoonstellingen, performances, exposities en het gevarieerde buitenprogramma in de 'Vurige Bakens'.
Hoogtepunten
Hoogtepunten waren de Vurige Opening in het MaHokwartier met vliegende fakkels en ritmische steekvlammen. Aan de workshop paaldansen in het Nationaal Onderwijsmuseum werd gretig deelgenomen en het Wereldmuseum verraste met dans, muziek en lekkernijen uit multicultureel Rotterdam.

In Boijmans Van Beuningen trok het klankgedicht 'Ursonate' van de Duitse dadaïst Kurt Schwitters veel aandacht en ook de 'barbioloog' in het Historisch Museum had een enthousiast publiek.

Het programma in de zeven 'Vurige Bakens' (zeecontainers die op hotspots in de stad stonden), zorgde voor entertainment, ontroering en onverwachte ontmoetingen op straat.

Nieuwe Maan
Tussen de bezoekers bevonden zich dit jaar ook tien onafhankelijke juryleden. Zij onderwierpen het aanbod aan een kritische blik voor de nominaties van de prijs 'De Nieuwe Maan'. Deze stimuleringsprijs zet het museum en de galerie met het meest vernieuwende programma in het maanlicht. De deelnemers werden beoordeeld op originaliteit, creativiteit en de wijze waarop zij hun oorspronkelijke aanbod met het Museumnachtthema hadden verweven. In april 2007 worden de winnaars bekend gemaakt.

Nieuw publiek
Elk jaar weet de Museumnacht bezoekers te trekken die doorgaans weinig naar een museum of galerie gaan. Stichting Rotterdamse Museumnacht hoopt dat deze mensen in de toekomst vaker een culturele instelling zullen bezoeken. Om te toetsen of de Museumnacht hier ook echt invloed op heeft kunnen bezoekers zich dit jaar opgeven voor een onderzoek dat moet uitwijzen of de Museumnacht aanzet tot (herhaal)bezoek op www.rotterdamsemuseumnacht.nl

De zevende Rotterdamse Museumnacht zal op 1 maart 2008 plaatsvinden.

Noot voor de redactie,