Ingezonden persbericht



Alsnog een mooie zeildag na lang uitstel bij de Goofies zeilrace van maart.

De zeilers moesten er even op wachten maar toen werd het toch een mooie zeildag op de Oosterschelde voor Colijnsplaat.
Door een kleine maar felle depressie, woei er zaterdagmorgen nog een stormachtige wind (8) met af en toe zelfs stormwind (9). Omdat de verwachtingen aangaven dat de wind in de middag zou afnemen tot matig, besloten de organisatoren de start uit te stellen en de ontwikkelingen af te wachten. Om 12.00 uur zagen de verwachtingen er goed uit en werd de start voor de 59 deelnemers bepaald op 14.00 uur.
Bijna 20 schippers (of hun bemanningen)hadden geen vertrouwen in het afnemen van de wind, vonden het te laat worden of vonden de baan niet lang genoeg en gingen niet varen.

Vrij precies om 14.00 uur verbeterde de weerssituatie echter geweldig; de zon kwam er bij en de wind nam af
Omdat de wind ook "kromp" naar West werd het eerste rak naar het Westen een kruisrak.
Ook de tactici kwamen daardoor weer aan hun trekken. Hoewel het leek dat de keuze om aan de Noord-Bevelandse kant te blijven varen niet loonde kwamen de schippers, die dat wel deden, in de uitslagen toch heel goed uit. Al met al werd het weer een prachtige zeildag. Één schipper zag met de afnemende wind kans om zijn spinaker strak in een knoop om het voorstag van zijn boot te krijgen en moest opgeven. Alle andere 41 boten die gestart zijn hebben de race goed uitgevaren.
In de IMS klasse deden een tweetal nieuwe boten voor het eerst mee in een wedstrijd. De Dehler 44 Eclectic van Coen Lockefeer wist daarbij al direct een 3e plaats te behalen.
De splinternieuwe Salona 42 `Verprojects` met schipper Piet Smet behaalde in zijn eerste wedstrijd een 8ste plaats. Ook een goede prestatie als je er bij bedenkt dat dit de allereerste keer was dat de boot werd gezeild.

Bij de IMS boten won schipper Kees Kaan uit Rotterdam met zijn boot de ROARK ruim voor de Wessel Liesenga uit Middelburg met de Weerga en Coen Lockefeer uit Breda met zijn nieuwe 44 voeter de Eclectic

Bij de ORC-CLUB boten was de eerste plaats voor Ralph Berkmans uit Antwerpen (B) met de Swisslife 2 voor schipper Ice en het team clubracer uit Antwerpen (B) met hun boot de Cruiser Racer.
Derde werd schipper Johan Bol uit Goes met zijn boot de A Boen.

Bij de ongemeten boten de familie Wams uit Wolphaartsdijk met hun boot de Crossroads voor Derk Izaks uit den Haag met zijn bemanning in de Slow Motion en Wim Hendix uit Berchem (B)met de boot Stardust die 3e werd

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen"