PvdA en GL: 'Coalitie belangrijker dan milieu'

Na GroenLinks heeft nu ook de PvdA afwijzend gereageerd op de uitnodiging van de SP om samen met andere partijen na te denken over milieumaatregelen voor Tilburg. Voor beide partijen geldt dat de lieve vrede in de coalitie belangrijker is dan concrete milieumaatregelen. "Jammer dat PvdA en GroenLinks zich nog altijd zo makkelijk laten piepelen door het CDA", reageert SP fractievoorzitter Johan van den Hout.

Volgens de PvdA is de basis voor een goed milieubeleid al neergelegd in het ABC, en 'daar gaan wij voor', aldus een brief van woordvoerder Van Esch aan de SP. Van den Hout: "Natuurlijk gaan wij ook voor alle milieumaatregelen die al in het ABC staan, dat is een open deur. Het probleem is alleen dat er daar zo weinig in staan. Het is niet meer dan voortzetting van wat we al deden, echt nieuwe ideeën komen er niet in voor".
De PvdA wil niet met andere partijen dan GroenLinks en CDA overleggen over verdergaande maatregelen. "Vreemd, want uitgerekend met die twee hebben zij tijdens de onderhandelingen over het college al bepaald wat wel en niet mogelijk is de komende vier jaar. Dat zit nu dus op slot. Wij zouden graag verder gaan, en zeker weten PvdA en GroenLinks ook. Onze uitnodiging wordt een beetje spastisch ontvangen ben ik bang, alsof we een schaduwcollege zouden willen beginnen. Terwijl het toch een uiterst bescheiden voorstel was: gewoon eens om de tafel gaan zitten en kijken wat de zes partijen gezamenlijk zouden kunnen voorstellen op milieugebied", aldus de SP.

De aanleg van een windmolenpark bleek in de coalitie onbespreekbaar. Er was een SP-motie voor nodig om dat alsnog aan te zwengelen. Ook het initiatiefvoorstel voor een autovrije zondag werd door PvdA én GroenLinks gesteund, het CDA zette zichzelf hierbij buitenspel. "Vervolgens liet het college dat voorstel gewoon links liggen, al die tijd is er niet meer naar omgekeken totdat de SP in een commissievergadering vroeg hoe het er mee stond. 'Oh, sorry, vergeten', reageerde verkeerswethouder Els Aarts (CDA). Als dat de manier is waarop wordt omgegaan met aangenomen milieuvoorstellen ziet het er niet best uit. Reden genoeg dus om met eensgezinde fracties eens te bespreken hoe we Tilburg de komende jaren wél groener kunnen maken".

Volgens de brief die PvdA naar de SP stuurde is 'milieu geen alleenrecht van fracties die daarover in hun verkiezingsprogramma hebben geschreven'. Van den Hout:"Daar zijn wij het helemaal mee eens. Iedere partij kan alles indienen en mag voor of tegen elk milieuvoorstel stemmen, ook het CDA. Maar daar ging het ons ook niet om. Net zoals je bij college-onderhandelingen díe partijen uitkiest waarmee je denkt door één deur te kunnen, wilden wij dat op milieugebied ook. Een intentieverklaring tussen partijen die gezien de ervaring op dit terrein prima zaken kunnen doen leek ons dan ook een goed begin. Maar blijkbaar is dat voor zowel GroenLinks als de PvdA al een stap te ver. Dat is jammer, maar dat betekent niet dat er niets kan gebeuren. Wij zullen de milieuvoorstellen die we in de la hebben liggen toch wel indienen en dan is het aan alle fracties om daar op te reageren. Maar we hadden dat liever gezamenlijk gedaan".