Ingezonden persbericht


VVD wil sluitende hulpverlening voor jongeren die buiten de boot vallen

De VVD wil dat de gemeenten en de provincie meer doen voor jongeren die buiten de boot dreigen te vallen. Ze mogen niet in een gat vallen: ze moeten sluitende hulp krijgen. Met jongeren die buiten de boot dreigen te vallen, worden afspraken gemaakt over onderwijs, zorg of werk (al naar gelang de hulp die zij nodig hebben). De jeugd is immers onze toekomst. De VVD
wil dat elke jongere mee kan doen in de samenleving.


1
Aanpak via onderwijs

-
Voortijdig schoolverlaten

De VVD maakt zich vooral grote zorgen over het toenemende aantal voortijdige schoolverlaters. Hier dreigt grote groepen jongeren in een gat te vallen. Zowel voor de jongere als de Gelderse samenleving is een schooldiploma een eerste vereiste! Gemeenten en provincie moeten daar harder aan trekken.


- Zorgadviesteams

De provincie moet ter voorkoming van voortijdig schoolverlaten overal zorgadviesteams formeren, die goed deelnemen aan samenwerkende teams van hulpverlening in onderwijs en zorg. Dat dit veel positief resultaat biedt, leren we bijvoorbeeld van de aanpak in Tiel.


2
Aanpak via zorg

Er moet bij de zorg voor jeugd effectief en vraaggestuurd gewerkt worden. De bureaucratie moet flink teruggebracht worden, omdat er veel te veel tijd verloren gaat aan papierwerk. Van de
ruim honderd miljoen die Gelderland over de jeugdzorg verdeelt, komt het merendeel, vele tientallen miljoenen, terecht bij het bureauwerk en niet bij de jongeren. Betrokken instellingen moeten goed samenwerken.


3
Aanpak via werk


- Aansluiting onderwijs en
arbeidsmarkt

Gemeentes en de provincie moeten meer aandacht geven aan de aansluiting van het onderwijs met de arbeidsmarkt Dit biedt jongeren meer kans op werk en dit biedt de Gelderse bedrijven meer kans op goed personeel. Dat is in ieder belang, zeker gezien de aanstaande vergrijzing. Een goed voorbeeld zag de VVD op het Metzocollege in Doetinchem.


- Aanpak jeugdwerkloosheid

De aanpak van de jeugdwerkloosheid moet hoge prioriteit in de gemeenten hebben. Er moeten voldoende maatschappelijke stages en leer-werktrajecten voor jongeren zijn. Ook de positie van allochtone jongeren vindt de VVD hierbij heel belangrijk.

De VVD is zich ervan bewust dat de meeste andere jongeren zichzelf prima in het leven redden. Zij halen een schooldiploma en vinden zelf werk en huisvesting. Deze jongeren rekenen er wel op, dat de gemeentes en provincie zorgen voor goede sport- en uitgaansvoorzieningen. Ook gaan zij er terecht vanuit, dat werkgelegenheid, woningbouw en onderwijs in goede handen is van de overheid. De VVD wijst gemeentes en de provincie Gelderland voortdurend op deze zaken. Een mooi resultaat hiervan is de nieuwe brede Margarethaschool in Arnhem, waar onderwijs, kinderopvang, sport en wijkcentrum goed en bij elkaar een plaats hebben gevonden.

Het mag duidelijk zijn, dat de VVD met genoemde voorstellen hard wil werken aan de toekomst van jongeren!

Gelders VVD-kandidaat Mike
Waltmans doet op 6 maart mee aan het Gelders Jongerendebat over jeugd en studenten in Wageningen bij studentenvereniging Ceres, Generaal Foulkesweg
1B om 20 uur.

Voor meer informatie kunt u bellen met
Mike Waltmans 06 511 47615