Drachten: mishandelaar aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan de Noordkade een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden inzake mishandeling van een 28-jarige inwoner van Drachten. De verdachte had het slachtoffer op zijn neus geslagen. De toedracht is nog onduidelijk. Het slachtoffer deed aangifte. De politie onderzoekt de kwestie. Een 20-jarige inwoner van Drachten was in beschonken toestand en bemoeide zich aan de Noordkade met de aanhouding en het werk van de agenten. Ook hij is aangehouden. Aan het bureau is proces-verbaal opgemaakt en de man is daarna weer vrijgelaten.

Heerenveen: verdachte met gestolen hogedrukspuit aangehouden vervolg met oproep
De politie heeft zaterdagnacht een 38-jarige Leeuwarder in de Pastorielaan aangehouden op verdenking van diefstal van een hogedrukspuit. Toen de politie de verdachte op het spoor kwam, liet hij de hogedrukspuit tijdens zijn vlucht op straat achter. De verdachte is desondanks aangehouden en verhoord. De politie vermoedt dat de gele Karcher hogedrukspuit in het centrum van Heerenveen gestolen is, en roept de rechtmatige eigenaar op om zich te melden. De eigenaar kan zich via telefoonnummer 0900 8844 melden.
Zie ook de politieberichten van zaterdag 3 maart.

Leeuwarden: recalcitrante man aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan het Ruiterskwartier een 25-jarige inwoner van Marrum aangehouden inzake het niet voldoen aan bevel of vordering. De man werd bij de ingang van een horecagelegenheid geweigerd nadat hij zich agressief gedroeg naar het personeel en de overige bezoekers. De man negeerde het verzoek van de politie om door te lopen waarop hij aangehouden is. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding. De verdachte is naar het bureau gebracht waar proces-verbaal opgemaakt is. Hij is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: gsm weggegrist - getuigenoproep
De politie heeft zondagnacht een aangifte opgenomen van een 25-jarige Leeuwarder inzake diefstal van een mobiele telefoon. De man liep om
04.00 uur op de Nieuwestad en haalde een gsm uit zijn zak. De telefoon werd plots weggegrist en een tweede persoon duwde het slachtoffer naar de grond. De verdachten vluchtten daarna te voet weg. Van dit duo is bekend dat het twee mannen betrof met een getinte huidskleur. Een verdachte heeft rastahaar, de andere droeg een cape over zijn hoofd. Getuigen worden opgeroepen om zich via telefoonnummer 0900 8844 te melden

Sneek: aanhouding na belediging
De politie heeft zondagnacht aan de Nauwe Noorderhorne een 18-jarige inwoner van de gemeente Wymbritseradiel aangehouden inzake belediging. De verdachte lag op straat toen de politie hem aansprak. Hij beledigde de agenten meerdere keren waarop hij aangehouden is. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding en hij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

De Hoeve: eenzijdige aanrijding met gewonde
De politie heeft zaterdagavond hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding aan de Vinkegavaartweg waarbij een persoon gewond raakte. De personenauto van de 18-jarige bestuurder uit Oldeholtpade was door onbekend oorzaak in de slip geraakt. De auto was met de achterzijde in een sloot tot stilstand gekomen. De overige drie inzittenden, twee jongemannen van 18 en 22 jaar en een jongedame van 17 jaar, zijn eveneens inwoners van Oldeholtpade. Een van de passagiers liep nekklachten op. Ambulancepersoneel onderzocht het letsel ter plaatse, het bleek niet ernstig. De personenauto raakte aan de voorzijde behoorlijk beschadigd. Het kenteken is ingevorderd en het autowrak is weggetakeld.

Leeuwarden: autobrand
De politie heeft zaterdagavond aan de Scaramentsstraat assistentie geleverd aan de brandweer tijdens bluswerkzaamheden van een autobrand. De eigenaar van de auto, een 28-jarige Leeuwarder, reed vanaf De Tuinen toen hij onder zijn motorkap een plof hoorde. Hij reed door, maar werd door omstanders gewezen op brand onder de motorkap. In de Sacramentsstraat verliet hij zijn voertuig en zijn de hulpdiensten ingeschakeld. De grijze BMW brandde volledig uit. Het autowrak is weggetakeld.

Leeuwarden: winkeldiefstal
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Nieuwestad een 34-jarige Leeuwarder aangehouden inzake winkeldiefstal. De verdachte wilde een fles wijn uit een warenhuis meenemen zonder af te rekenen. De verdachte ontving van het beveiligingspersoneel van de winkel een winkelverbod. De verdachte wilde eerder die middag ook al een fles wijn uit de winkel wegnemen. Dit werd door een getuige gemeld. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht waar proces-verbaal opgemaakt is. Hij is daarna weer vrijgelaten.

Balk: recalcitrante man aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan de Erasmustraat een 25-jarige inwoner van Oudemirdum aangehouden inzake het niet voldoen van een bevel of vordering. De politie kwam ter plaatse naar aanleiding van een melding van overlast. De agenten benaderden een groep jongeren, een persoon stond op straat te schreeuwen. De 25-jarige verdachte wilde voorkomen dat de politie met deze jongeman in gesprek kon gaan. Hij negeerde de verzoeken van de agenten om opzij te gaan en is aangehouden. De verdachte is naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten. De schreeuwend man staakte zijn overlast.

Drachten: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondagnacht aan de Noordkade een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden inzake mishandeling van een 17-jarige inwoonster van Drachten. De verdachte had de vrouw na een scheldpartij geslagen waardoor zij een gebroken neus opliep. Het slachtoffer liet zich in het plaatselijke ziekenhuis behandelen en deed aangifte. De politie vervolgt haar gesprekken met alle partijen en getuigen.

Wolvega: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondagnacht aan de Van Baerdtstraat een 23-jarige inwoner van Wolvega aangehouden inzake mishandeling van een 27-jarige inwoner van Grootegast. De verdachte had het slachtoffer na een woordenwisseling een vuistslag gegeven. Het slachtoffer liep vier gebroken tanden op en zocht medische behandeling. Het handletsel van de verdachte is door de Dokterswacht behandeld. Hij is daarna ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Leeuwarden: openbare dronkenschap
De politie heeft zondagnacht aan de Avondsterweg een 29-jarige Groninger aangehouden inzake openbare dronkenschap. De man is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: boete voor drinken op de openbare weg en geen ID De politie heeft zondagochtend aan de Nieuwestad een 27-jarige Leeuwarder aangehouden inzake het nuttigen van alcohol op de openbare weg en het niet kunnen legitimeren. Surveillerende agenten zagen dat de man met een flesje met alcoholhoudende drank op de Nieuwestad liep. Toen de politie hem hierover aan wilden spreken verstopte de verdachte het flesje in zijn zak en liep hij weg. De agenten hielden hem staande en verzochten de man om zich te legitimeren. De verdachte had geen legitimatiebewijs bij zich. Hij is aangehouden en naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt voor het niet legitimeren en het nuttigen van alcohol op de openbare weg. De man is daarna weer vrijgelaten.

Dokkum: twee aanhoudingen na diefstal geld
De politie stelt een onderzoek in naar aanleiding van diefstal van geld uit de kassalade van een horecagelegenheid aan de A.J. van der Poortstraat. De diefstal vond zondagnacht plaats. Twee Dokkumer verdachten van 26 en 38 jaar zijn dezelfde nacht in een woning in Dokkum aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. De toedracht van het incident is op dit moment nog onduidelijk. De politie vervolgt haar gesprekken met de verdachte en de aangever. Een
26-jarige inwoonster van Burgum deed aangifte. De verdachten zijn ingesloten en worden nog verhoord.

Nijetrijne: man gewond na val uit boom
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Pieter Stuyvesantweg hulp verleend tijdens een ongeval waarbij een 26-jarige inwoner van Blokzijl gewond raakte. Het slachtoffer was tijdens werkzaamheden vanaf tien meter hoogte uit een boom gevallen. Hij had zich in verband met snoeiwerkzaamheden aan een tak gezekerd, maar viel met tak en al uit de boom. Het slachtoffer is met armletsel per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht.

Leeuwarden: ruitenvernielers aangehouden
De politie heeft zondagnacht twee verdachten aangehouden inzake openlijke geweldpleging. Getuigen hadden gezien dat twee Leeuwarder jongens van 14 en 15 jaar vier grote ruiten van een basisschool aan de Vredeman de Vriesstraat ingooiden. Voor de vernieling van de ruiten (2.00 x 0.70 m. en 2.00 x 1.40 m.) gebruikten ze een steen en een ijzeren frame van een te koop bord dat bij de verkoop van woningen gebruikt wordt. Het duo kon dank zij de hulp van een getuige aangehouden worden. Deze getuige was na de vernielingen achter de jongens aangelopen en tipte de politie. Hij gaf een goed signalement van de jongens waardoor ze even later aangehouden konden worden. De verdachten zijn voor verhoor naar het bureau gebracht en zijn ingesloten. Hun ouders zijn geïnformeerd. De school moet nog aangifte doen. De politie gaat verder in gesprek met de jongens.

Sneek: aanhouding na verbale bedreiging
De politie heeft zondagnacht aan de 1e Woudstraat een 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden inzake bedreiging van een 21-jarige taxichauffeur uit Ijsbrechtum. De verdachte was onder invloed van alcohol en had de chauffeur tijdens een taxirit verbaal bedreigd. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten. De chauffeur deed aangifte.

Leeuwarden: drie vechtersbazen aangehouden
De politie heeft zaterdagavond aan de Bleeklaan drie mannen aangehouden die betrokken waren bij een vechtpartij. De politie kwam ter plaatse na een melding van de vechtpartij. Het Leeuwarder trio van
34, 40 en 57 jaar is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Zij zijn in verband met het politieonderzoek ingesloten. De toedracht van het incident is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er over en weer klappen zijn gevallen op de openbare weg. De 57-jarige man liep tijdens de vechtpartij hoofdletsel op wat in het lokale ziekenhuis behandeld is. De 34 en 40 jarige verdachten worden verdacht van zware mishandeling. De politie vervolgt haar gesprekken met de verdachten.

Heerenveen: gewond door mishandeling oproep voor verdachten De politie is zondagochtend een onderzoek gestart na de mishandeling van een 30-jarige inwoner van Heerenveen. Het slachtoffer was zondagnacht in zijn woning aan de Vermeerstraat toen twee verdachten met geweld de woning binnendrongen. De verdachten gingen in de woning op het slachtoffer af en mishandelden hem met vuistslagen. Daarna gingen ze er vandoor. Het slachtoffer liep gezichtsletsel op en is per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. De achtergrond van het incident ligt in de relationele sfeer. Alhoewel de verdachten nog voortvluchtig zijn, weet de politie wie de verdachten zijn en roept de verdachten op om zich te melden. Het slachtoffer deed aangifte. Het politieonderzoek gaat door.

Harlingen: drie verdachten aangehouden na vechtpartij en
mishandelingen
De politie heeft zondagochtend voor een horecagelegenheid aan de Voorstraat drie verdachten aangehouden inzake mishandeling. Twee Harlingers van 19 en 21 jaar, en een 18-jarige inwoner van Tzummarum waren betrokken bij een vechtpartij die buiten het café plaatsvond. Aanleiding was een kopstoot die door een 18-jarige inwoner van Tzummarum in een café aan de 21-jarige was gegeven. Hierop was de
18-jarige verdachte door horecapersoneel het café uitgezet. Vrienden volgden hem, evenals de vrienden van de 21-jarige man. Buiten ontstond een vechtpartij waar meerdere personen bij betrokken raakten. De
18-jarige man uit Tzummarum en de twee Harlinger verdachten zijn aangehouden. Zij zijn voor verhoor naar het bureau gebracht. Tijdens de aanhoudingen negeerde een 21-jarige Harlinger om de Voorstraat te verlaten. Hij is aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering en ook voor verhoor naar het bureau gebracht. De toedracht en de rol van alle betrokken partijen van de vechtpartij is nog onduidelijk. De politie vervolgt haar gesprekken met alle betrokkenen. Er raakte niemand gewond. Een 25-jarige inwoner van Midlum en een 34-jarige Leeuwarder deden aangifte. De politie trad op met 5 politieagenten waarna de rust weerkeerde.