Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Share Dimension Groningen klopt HSG in topduel

Een uur voor aanvang van het grote duel heerst er al een nerveuze bedrijvigheid in de speelzaal, de bovenverdieping van het oude statige Kasteel aan de Melkweg. Er moeten nog allerlei snoeren en kabels worden afgeplakt, en teamleider Bart Beijer haast zich naar de winkel op de hoek om nog snel een paar batterijen te kopen voor de elektronische klokken.

The battle of champions, koppen de affiches. Zelf hoef ik niet mee te doen. Ik kan weliswaar nog aardig meekomen aan een laag bord in de Meesterklasse, maar voor deze gelegenheid sta ik mijn plaats graag af aan wereldkampioen Kramnik. Iedereen is keurig op tijd voor de teamfoto van half een, maar dan dringt het bericht door dat de wereldkampioen de gewoonte heeft om niet voor kwart over twaalf op te staan. Half een, dat haalt Kramnik dus niet. Om vijf voor een is iedereen present en de fotografen kunnen hun werk doen. Gewoontegetrouw laat ik me wegdrukken in een hoekje en ik word levend geroosterd op een gloeiend hete verwarmingsbuis. Ik draag mijn lot met een glimlach - je moet er nu eenmaal wat voor over hebben om samen met Kramnik vereeuwigd te worden.

Tactische opstelling
Het voorlezen van de opstellingen. 'Aan het eerste bord de heer Kramnik met zwart tegen de heer Smeets.' Wat een verrassing! Een tactische manoeuvre van HSG: Van Wely laat zich terugzakken naar het tweede bord, waar hij Ivan Sokolov hoopt te treffen. Commentaar van Ivan: 'Onbegrijpelijk! Met zwart heeft hij tegen mij hoogstens remise!' Groningen komt trouwens minder sterk op dan menigeen verwacht had. Ivantsjoek moest op het laatste moment invallen in het supertoernooi van Linares, hij zit daar vanmiddag met zwart tegen Topalov te spelen. Rublevsky moest door visumproblemen in Rusland blijven en nationaal kampioen Sergei Tiviakov gaf de voorkeur aan een obscuur toernooitje in India. Vorig seizoen was Tivi al afwezig bij de play-offs en nu dit weer Voorzichtig uitgedrukt: het komt zijn populariteit in Groningen niet ten goede!


Daar is-ie dan, de wereldkampioen. (Foto Fred Lucas)

De wedstrijd begint. De stoel van Europees kampioen Nisipeanu blijft lange tijd leeg. Ik begin me enige zorgen te maken. Het zal toch niet zo zijn dat ik ineens als invaller op moet draven? Geheel onvoorbereid tegen Van Wely, denk vooral niet dat dat dit de vervulling van een lang gekoesterde jongensdroom zou zijn. Wanhopig zoek ik oogcontact met Tea Lanchava, maar zij heeft het vandaag veel te druk met haar taken als hoofd zetten invoeren en koffiejuffrouw. Nee, Tea zal mij niet uit de brand helpen, in geval van nood moet ik zelf plaatsnemen tegenover Van Wely. Gelukkig, na een minuut of tien komt Nisipeanu binnenstormen. Hij moest winkelen met zijn vrouw, die dingen lopen nu eenmaal altijd uit.

De eerste remise
Na twee uur spelen de eerste uitslag: remise bij Nisipeanu - Van Wely. In een tamme variant van de Najdorf weet de Roemeen niets te bereiken en na 18 zetjes schudden de heren elkaar de hand. Tot groot enthousiasme van het publiek laten zij samen hun partij zien op het demonstratiebord in de commentaarzaal. Later komen ook Khenkin en Baramidze hun partij nog uitleggen. In de slotstelling heeft Van Wely een uur meer op de klok, waarom niet doorgespeeld? 'Had ik kunnen doen, maar we hebben aan 5-5 genoeg en we staan al goed aan een paar borden. Dan is remise met zwart een prima resultaat. Ik wilde geen onnodige risico's nemen.' Commentaar van Ivan: 'Onbegrijpelijk! Teamwedstrijd of niet, dan speel je toch gewoon door!' Sokolov en Van Wely, het blijven gezworen kameraden.

Groningen komt op voorsprong door een overwinning van Igor Khenkin op Ljubojevic. Via een matige zijvariant van het Damegambiet belandt Ljubo in een onaangename stelling, en de voormalige wereldtopper investeert veel bedenktijd om de problemen op te lossen. Khenkin pakt de zaken lekker opportunistisch aan. In plaats van op zoek te gaan naar een droge technische winst besluit hij met allerlei tactische trucs op de tijdnood van Ljubo te gaan spelen. Met succes: lange tijd blijft Ljubo goed op de been maar met nog vijf seconden op de klok mist hij een gemenigheidje. Het is meteen uit, Groningen op voorsprong.

Khenkin - Ljubojevic
Share Dimension Groningen - HSG

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. Pc3 Le7 5. Lf4 O-O 6. e3 b6 7. cxd5 exd5 8. Ld3 Lb7 9. Pe5 c5 10. Df3 cxd4 11. exd4 Pc6 12. Pxc6 Lxc6 13. O-O Dd7 14. Tfe1 Tfe8 15. h3 b5 16. Tac1 b4 17. Pe2 Lf8 18. Tc2 De6 19. Le5 Pd7 20. Pf4 Dh6 21. Tec1 Pxe5 22. dxe5 Ld7 23. Pxd5 Tad8 24. Dg3 Kh8 25. Pc7 Te7 26. f4 f6 27. Pd5 Tf7 28. Te1 fxe5 29. fxe5 Le6 30. Pc7 Lxa2 31. e6 Te7

32. b3 Lxb3 33. Tb2 Lxe6 34. Tbe2 Ted7 35. Pxe6 Txd3 36. Df2 Df6 37. Dxa7 Te8 38. Tf1 De7 en zwart overschreed de bedenktijd. Na 39. Txf8 wint wit.

HSG maakt gelijk via Daniel Stellwagen. Hij heeft zijn goede vorm van Morelia Open en de Bundesliga meegenomen naar Groningen. De koningsvleugel van Joris Brenninkmeijer komt nooit goed los en Stellwagen wikkelt af naar een gewonnen toreneindspel.

De wereldkampioen

2-2 wordt het door een remise bij Smeets - Kramnik. Tja, daar zit je dan, je bent wereldkampioen en je speelt tegen iemand met ruim tweehonderd ratingpunten minder, iedereen verwacht een punt. Maar dat valt niet mee met zwart, en zeker niet met het openingsrepertoire van Kramnik. Dat is sterk gericht op gelijk spel halen met zwart, scherpe varianten zitten er nauwelijks in. Hij toont zijn goede wil door na 1. e4 e5 2. Pf3 geen Russisch te spelen met 2. .. Pf6, maar ook na 2. .. Pc6 3. d4 slaagt de wereldkampioen er niet in om een vuist te maken. Een correcte saaie remise is het gevolg, eigenlijk een typische Kramnik-met-zwart partij. Kramnik is wereldkampioen - maar vooral met wit!

Cruciaal
Cruciaal voor de wedstrijd is het treffen tussen Nikolic en Baramidze. In de opening is Nikolic heer en meester. David Baramidze speelt het wat al te losjes en nonchalant, en na een zet of twintig is de jonge Duitser in grote moeilijkheden. Alles wijst op de zoveelste gave positiepartij van Nikolic. Velen - o.a. Van Wely - hadden de stelling van Baramidze al afgeschreven, maar ineens wordt het weer ingewikkeld. Nikolic komt weliswaar een pion voor, maar met beide koningen op de tocht zegt dat niet zoveel. Er moet keihard gerekend worden en dat is niet het sterke punt van strateeg Nikolic. Op dat terrein is een jonge hond als Baramidze superieur en met een paar harde klappen rondt hij het af - Groningen op een onverwachte 3-2 voorsprong.

Nikolic - Baramidze
HSG - Share Dimension Groningen

1. d4 Pf6 2. Pf3 g6 3. g3 Lg7 4. Lg2 d5 5. O-O O-O 6. Pbd2 c5 7. dxc5 Pbd7 8. Pb3 e6 9. Pe1 De7 10. Pd3 Pe4 11. Le3 b6 12. c4

12. .. bxc5 13. Tc1 Td8 14. cxd5 exd5 15. Pbxc5 Lxb2 16. Pxb2 Pdxc5 17. Lxe4 Pxe4 18. Dd4 Pd6 19. Dxd5 Lb7 20. Dg5 De4 21. f3 De6 22. Ld4 Pf5 23. Lc3 Dxe2 24. Tce1 Db5 25. Kg2 Td6 26. g4 Tc8 27. Pd1 Txd1 28. Txd1 Lxf3+ 29. Txf3 De2+ 30. Tf2 Dxd1 en zwart won.

Einde tijdnood, en het kan eigenlijk niet meer stuk voor de thuisploeg. De resterende stellingen staan allemaal beter tot duidelijk beter voor Groningen. De buit is binnen!

Yge Visser probeert het met kleine middelen tegen Ruud Janssen. Hij krijgt een stevig overwicht, maar laat het verwateren - remise. Ivan Sokolov groeit uit tot de beste competitiespeler aller tijden. Vandaag verslaat hij Yasser Seirawan, een prestatie van formaat. Commentaar van Ivan: 'Ik heb de laatste drie partijen van Yasser gewonnen. Er leek niet veel aan de hand, maar toch stond ik de hele partij iets beter. Echt een stelling die Yasser zelf heel graag met wit gespeeld zou hebben: een risicoloos voordeeltje en proberen maar. In tijdnood had ik sterker kunnen spelen maar ook het eindspel na de veertigste zet is heel kansrijk voor mij.'

Jan Werle denkt na 1. e4 van Friso Nijboer vijf minuten na. Een avontuurlijke Siciliaan, of toch maar weer een degelijke Spanjaard? Het wordt Spaans, tegen een aanvalsspeler als Nijboer geen onverstandige keuze. Het wordt een zware klassieke partij, en met een goed getimede tegenstoot in het centrum grijpt Werle het initiatief. Zo ongeveer alle pionnen van Nijboer worden zwak, links en rechts vallen er een paar van het bord en uiteindelijk resteert een stelling van paard + f-en h-pion tegen paard. Volgens kenners als Sokolov en Kramnik zou dat remise moeten zijn, maar in de praktijk gaat Nijboer vrij geruisloos ten onder.

Jan Werle behaalde een zwaar bevochten overwinning op Friso Nijboer. (Foto Fred Lucas)

Erwin l'Ami moet urenlang taai verdedigen tegen Arkady Naiditsch, en zijn arbeidsethos wordt beloond met een halfje. Als laatsten zijn Wouter Spoelman en Ian Rogers aan de gang. Zo rond de dertigste zet doet de stelling van Rogers pijn aan de ogen, maar daarna knapt het zienderogen op. Na de tijdnoodfase weet de Australische grootmeester zelfs nog een gunstig toreneindspel te bereiken, maar voldoende voor de winst is het allemaal net niet.

6½-3½ winst, natuurlijk een heel belangrijke stap op weg naar de titel. Maar het is nog te vroeg om te juichen. Over drie weken wacht Groningen weer een zware uitwedstrijd in Rotterdam. Zonder o.a. Kramnik en Ivantsjoek - Melody Amber in Monaco - zal dat geen eenvoudige klus worden!

Kramnik - Smeets ½-½
Nisipeanu - Van Wely ½-½
Naiditsch - L'Ami ½-½
Sokolov - Seirawan 1-0
Baramidze - Nikolic 1-0
Khenkin - Ljubojevic 1-0
Werle - Nijboer 1-0
Visser - Janssen ½-½
Brenninkmeijer - Stellwagen 0-1
Spoelman - Rogers ½-½
Erik Hoeksema

De wedstrijd werd gevolgd door een vrolijke persconferentie. Een paar citaten:

Vraag aan Jan Smeets: 'Je hebt vorige nacht zeker slecht geslapen, wetende dat je vandaag tegen Kramnik moest aantreden?' Jan Smeets: 'Dat klopt, maar dat was vooral omdat we naast de grootste discotheek van Groningen dienden te slapen!'

Vraag aan Jan Werle, die op de persconferentie naast zijn idool Kramnik mocht plaatsnemen: 'Hoe voelt dat, om zomaar naast je idool te zitten?
Jan Werle: 'Hij is een heel normaál mens.'

Was het voor de spanning niet beter geweest als HSG en Share Dimension elkaar in de laatste ronde hadden getroffen?
Kramnik, lachend: 'Eigenlijk niet. Onze tegenstanders hebben nu nog de illusie dat ze een kans maken op de kampioenstitel.' (Met dank aan Gert Devreese; foto Fred Lucas)

---
Los kwam wat verkreukeld uit de opening tegen de Georgische grootmeester Mikheil Mchedlishvili, gaf een pion maar zag die nooit meer terug. Matthew Tan tegen Jan Werle was een spannende Spaanse ruilvariant, waarin zwart beslissend doorbrak op de damevleugel. Menno Okkes had bijna gelijk spel tegen Konstantin Landa in een Caro-Kann, maar net niet helemaal. Steeds hield Landa een sluimerende vrijpion op de c-lijn. In wederzijdse gierende tijdnood lukte het de Duitse Rus om die pion naar de overkant te loodsen.

Tea Lanchava kwam via-via in een gesloten Siciliaan terecht tegen Schmitz en behandelde het middenspel heel leerzaam. Haar actie op de damevleugel ging veel sneller dan de witte pionnenwals op de koningsvleugel. De slotstelling spreekt boekdelen.

Schmitz - Lanchava
Stelling na 38. .. Pc6

Sybolt Strating was de enige Amstelvener die een grote scalp binnenhaalde. In een Koningsindisch vierpionnenspel versloeg hij Yge Visser. Een knappe prestatie, ik kan me de laatste nederlaag van Visser in de KNSB-competitie niet eens herinneren.

Zukertort - Share Dimension Groningen 3 - 7
De Boer - Sokolov 0-1
Tan - Werle 0-1
Okkes - Landa 0-1
Strating - Visser 1-0
Los - Mchedlishvili 0-1
Schmitz - Lanchava 0-1
Pieterse - Spoelman ½-½
Harmsen - Riemens ½-½
Theulings - Hoeksema ½-½
De Rooij-Brandenburg ½-½
Erik Hoeksema

---

Opgelucht naar huis

Even moest ik nadenken toen de webmaster van de schaakbond mij vorige week een mail stuurde en mij daarin verzocht het verslag van de wedstrijd tegen Utrecht op mij te nemen. De laatste onderlinge wedstrijd werd overtuigend door ons verloren en in de bekercompetitie zit het jeugdteam ons ook regelmatig dwars. Het leek mij geen prettig vooruitzicht om over een soortgelijke wedstrijd een verslag te moeten schrijven. De twee vooruit gespeelde partijen - Nijboer speelt in het EK voor teams en Stellwagen is in Yerevan voor het WK tot en met twintig - wisten mij ook niet gerust te stellen want ze werden beide remise. De partij tussen Nijboer en Berkvens is zeker de moeite van het naspelen waard.

Nijboer - Berkvens
Stelling na 16. Pxe4

Wit staat zeker beter maar zwart is niet zonder tegenspel. 16. .. f5 17. Pd6 Df6 18. Lxc6 bxc6 19. Pxc8?!
Sterker is waarschijnlijk 19. Dxc6! met het idee om op 19. .. La6 met 20. Lg5! verder te gaan (20. .. Dxg5 21. Dxa8 of 20. .. Dxd4 21. b3 met een pion meer voor wit).
19. .. f4!
Want op 19. .. Taxc8 kan wit consolideren met 20. f3. 20. Pxa7
Op 20. Ld2 was zwart 20. .. f3! van plan met sterke aanval. 20. .. fxe3 21. fxe3 De7 22. Txf8+ Txf8!?
Energiek gespeeld, sterker lijkt me 22. . Pxf8 23. Te1 Dxa7 wat ik ondanks de drie pionnen voor het stuk liever met zwart zou spelen. 23. Dxc6
Interessant is 23. Pxc6 Df6 24. Dc2! (24. h3 Ph4 ziet er gevaarlijk uit voor wit, bijvoorbeeld 25. Kh1 Pxg2! 26. Kxg2 Dg6+! 27. Kh1 De4+ 28. Kg1 Dxe3+ 29. Kh1 Dxh3+ 30. Kg1 De3+ 31. Kh1 De4+ 32. Kg1 h5! en het is lastig iets tegen 33. .. Dg4+ en 34. .. Tf2 te verzinnen. 24. .. Dxc6 25. Tf1 en wit staat beter.
23. .. Dxe3+ 24. Kh1 De2?!
24. .. Dxd4 met de dreiging Pe5-d3 kwam sterk in aanmerking. 25. Tg1 Pf4 26. Pb5
26. Dd6 Kg8 27. Pc6 ziet er sterk uit, maar 27. .. Df2! , met de dreiging Ph3, houdt zwart in de partij.
26. .. De7 27. Dd6?
Laat plots remise toe. Wit kon gaan oogsten met 27.Tf1. 27. .. Ph3 28. Ta1 Df7 29. gxh3 Df3+
Met eeuwig schaak. Remise.

Het verschil moest dus op de wedstrijddag zelf gemaakt worden. Toen ik na een uurtje een wandeling langs de borden aan het maken was dacht ik dat we blij mochten zijn met 5-5. Henk staat meestal slecht en wint dan, het feit dat hij goed stond tegen Marc Erwich baarde me dan ook zorgen. Douven stond duidelijk minder tegen Jeroen Willemze, Van Beek
- Janssen leek in evenwicht en dat was bij Zagema - Michielsen ook het geval.
Als Jop Delemarre niet in tijdnood komt doet hij wel weer iets anders om mij de stuipen op het lijf te jagen.

Ris - Delemarre
Stelling na 13. Tb1

Wit heeft zojuist 13. Tb1! uitgevoerd. Deze zet werd vorige maand door Karjakin geïntroduceerd in het jeugd tegen veteranen toernooi in Amsterdam en betekende voor mijn gevoel het einde van de variant. Groot was dus mijn verbazing toen ik Jop vol overgave op deze variant in zag gaan. De voormalige hoofdvariant was 13. Dg4 f5 14. Dh3 cxd4 15. cxd4 Lb5! met onduidelijk spel. Met de tekstzet voorkomt wit de ruil van de witveldige lopers alvorens actie te ondernemen tegen de zwarte koning.
13. .. b6 14. Dg4 f5 15. Dh3
Het verschil met 13. Dg4 is enorm. Zwart heeft de grootste moeite tegenspel te krijgen.
15. .. h6
Bovengenoemde partij van Karjakin ging verder met 15. .. cxd4 16. cxd4 La4 17. h5 Ph8 18. Ld2 Tac8 19. Dh4 Dd7 20. Tb2 Pc6 21. g4 De7 22. Dxe7 Pxe7 23. Pg5 Ld7 24. Lb4! Tfe8 25. Lxe7! Txe7 26. gxf5 exf5 27. Ph3! en wit stond gewonnen (Karjakin - Joesoepov, Amsterdam 2006). 16. g4?
Sterk is 16. h5 Ph8 en nu pas 17. g4! Ik vraag me af hoe vaak deze variant nog herhaald zal worden.
16. .. La4! 17. gxf5?!
Nu staat zwart al beter maar het probleem is dat op 17. h5 het sterke 17. .. cxd4! 18. cxd4 Lxc2 19. Lxc2 Dxc2 20. Tc1 De4 was gevolgd, met sterk initiatief voor zwart. Om deze actie te voorkomen was wellicht het profylactische 17. Tc1! aangewezen. Op 17. .. cxd4 volgt dan gewoon 18. cxd4 terwijl wit klaar staat om h4-h5 te spelen. 17. .. cxd4 18. f6
Probeert in troebel water te vissen. Ook na 18. cxd4 Lxc2 19. fxg6 (19. Lxc2 Dxc2 en 20. .. Dxf5) 19. .. Dc3+! 20. Pd2 Lxd3 21. Dxe6+ Kh8 22. Dxe7 Lxb1 23. Lxh6 Tg8! slaat zwart de aanval af. 18. .. dxe3 19. Dxe6+ Tf7 20. fxe7 Dxc3+ 21. Kf1 Pxe7?! Veel sneller en harder is 21. .. Pf4! 22. Lh7+ Kxh7 23. Dxf7 (23. Pg5+ hxg5 24. hxg5+ Kg8 is geen mat) 23. .. e2+ 24. Kg1 Dxf3 25. Df5+ Kg8. 22. Tc1 Ld7! 23. Lh7+ Kf8 24. Dxd7 Txf3 25. Th3 Txf2+ 26. Kg1 Dd2 27. Ta1 e2!
Een fijne zet om uit te mogen voeren. (0-1)

Op bord 3 had Smeets een veelbelovende stelling tegen Ali Bitalzadeh, terwijl Ian Rogers onder druk stond tegen landgenoot David Smerdon. Vanaf het derde uur kreeg ik weinig meer mee van de andere borden omdat mijn eigen bord om de nodige aandacht vroeg. Tegen Thomas Willemze was ik al snel in het voordeel gekomen maar ging ik vervolgens niet erg doortastend verder.

l'Ami - T. Willemze
Stelling na 27. .. h4

Het directe 28. Dh5 is interessant maar de stelling na 28. .. Pe3+ 29. Kg1 Pxf1 30. Pg5 Dxg5 31. Dxg5 Pd2 is niet zo duidelijk. Wel heel duidelijk is 28. Pf6+! gxf6 29. exf6 Df8 30. Dg4+ Kh7 31. Dh5+ Dh6 (31. .. Kg8 32. gxh4! gaat mat over de g-lijn) 32. Dxf7 Kh8 33. Txc7 Pxc7 34. Dxc7 Td2+ 35. Kh1! en wit wint in de aanval. Bovenstaande variant werd door mij helemaal verkeerd ingeschat en dus besloot ik mijn stelling rustig te versterken.
28. Tf3?!
Met het idee om op 28. .. hxg3 met 29. Tcf1 Dh4 30. Lc1! verder te gaan.
28. .. Pe8 29. Tcf1 Tbc8 30. Df2?!
De juiste voortzetting was 30. Txf7 Dxf7 31. Txf7 Tc2! (31. .. Kxf7 32. Pg5+ Ke7 33. Dh5! wint in de aanval.) 32. Dxc2 Pe3+ 33. Kf2 Pxc2 34. Tb7 met een heerlijk eindspel.
30. .. Td7 31. Ld4?!
Een ongelukkige manoeuvre. 31.gxh4 ziet er beter uit. 31. .. Tc4 32. Lc5 hxg3 33. Txg3 Dd8
Nu is zwart weer helemaal terug in de partij.
34. Te1 Da8! 35. Kh2 Da4 36. Te2 Dd1!
Zwart is aan het overnemen. De dingen die ik mezelf in deze fase toewenste zal ik hier maar niet uit de doeken doen. 37. Td2 Da1 38. Ld4 Db1 39. Pd6 Pxd6 40. exd6
De zwarte vlag stond inmiddels op vallen en daardoor komt de partij tot een plots einde.
40. .. Txd4?
40. .. f6 was heel goed mogelijk omdat 41. Lxf6 faalt op 41. .. Tf4! 41. Dxd4 f6 42. Dg4
en zwart kan e6 niet meer dekken (1-0).

Tot mijn stomme verbazing was dit ook het einde van de wedstrijd want toen ik opstond bleek geen enkele partij nog bezig te zijn. Ik kan u dus niet veel meer vertellen dan wat ik achteraf van mijn teamgenoten te horen kreeg. Henk stond inderdaad goed en verloor. Wieb Zagema won van Joost Michielsen terwijl ook Douven nog remise wist te maken tegen de broer van mijn tegenstander. De partij tussen Van Beek en Janssen werd een correcte remise en Smeets bleek ergens een stuk gewonnen te hebben. Naast mij zag ik Rogers remise maken tegen Smerdon. Laatstgenoemde moet ergens heel erg goed gestaan hebben. Zo werd het toch nog 6½-3½ en kon ik opgelucht dit verslag schrijven.

Utrecht - HSG 3½ - 6½
Berkvens - Nijboer ½-½
Dambacher - Stellwagen ½-½
Bitalzadeh - Smeets 0-1
Smerdon - Rogers ½-½
T. Willemze - L'Ami 0-1
Ris - Delemarre 0-1
J. Willemze - Douven ½-½
Van Beek - Janssen ½-½
Michielsen - Zagema 0-1
Erwich - Vedder 1-0
Erwin l 'Ami

---

Historische overwinning Homburg Apeldoorn op SO Rotterdam

In thuishaven De Brinkhorst heeft Homburg Apeldoorn vooral een overwinning op zichzelf behaald middels een klinkende 6-4 zege op SO Rotterdam. Om te beginnen zijn de Rotterdammers in de afgelopen jaren meestal te sterk gebleken en bovendien had Homburg Apeldoorn als gevolg van een consequent zwaar aanvangsprogramma steevast een slechte seizoenstart. Beide teams verschenen ietwat verzwakt aan de start. Rotterdam miste onder andere Luc Winants en Apeldoorn miste onder andere Sipke Ernst. Terwijl zijn teamgenoten goed van zich afbeten tegen de ervaren Rotterdammers, haalde Sipke in Oostenrijk zijn derde en beslissende grootmeesternorm (TPR 2725), waarmee hij eindelijk, en meer dan verdiend, grootmeester is geworden! Namens het hele team, van harte gefeliciteerd!

Na een paar uur spelen waren alle partijen nog bezig. Op vrijwel ieder bord vlogen de vonken er vanaf, het naspelen van de partijen is zeer aanbevolen.

Aan het eerste bord werd de langste en spannendste partij gespeeld. In het eerste deel van de partij miste Alexander Kabatianski meerdere winsten tegen Dimitri Reinderman. Vervolgens kwam hij verloren te staan, maar door te langzaam spel van de grootmeester in de uitvluggerfase was de strijd weer helemaal open. Met nog vijftien seconden voor de rest van de partij leek Reinderman alsnog te gaan verliezen, maar toen er daar nog twee van over waren stond Kabatianski mat.

Aan twee en drie vochten de goede vrienden Sebastian Siebrecht en Georgios Souleidis zij aan zij. Siebrecht speelt sinds een jaar voor Apeldoorn, de Griekse Duitser Souleidis maakte tegen Rotterdam zijn debuut. Siebrecht en Bosch speelden een wisselvallige partij - nadat Jeroen een plotselinge winstkans en later een even plotselinge remisekans had laten liggen, was de winst voor Sebastian een feit. Solleveld en Souleidis voerden een harde theoretische discussie in de Sveshnikov die resulteerde in een gecompliceerde stelling met een tochtige koningsstelling voor beiden. Laatstgenoemde greep als eerste mis in de helse complicaties.

De grootste tovenaar van allemaal is Manuel Bosboom. Zijn resultaten vielen de laatste tijd wat tegen, maar vandaag speelde hij een werkelijk verbluffende partij tegen Bruno Carlier. Op de vierde zet bracht hij een nieuwtje en op de vijfde zet offerde hij een kwaliteit. Vrijwel iedereen was daar nogal sceptisch over, maar zwart kwam in het vervolg langzaam maar zeker in een houdgreep. De eindstelling na 34 zetten is de totale vernietiging.

Bosboom - Carlier
Homburg Apeldoorn - SO Rotterdam

1. c4 g6 2. e3 Lg7 3. Pf3 e5 4. Dc2 d6 5. b3 Lf5 6. d3


6. .. e4 7. dxe4 Lxa1 8. exf5 Pc6 9. Ld2 Lg7 10. h4 Pf6 11. Lc3 O-O
12. h5 gxh5 13. Le2 De7 14. Pbd2 Tae8 15. Pg5 h6 16. Ph3 Pe5 17. Pf4 c6 18. Lxh5 d5 19. Le2 dxc4 20. bxc4 b5 21. Th3 b4 22. Lb2 c5 23. Tg3 Dd6 24. Pe4 Pxe4 25. Dxe4 Kh8


26. Txg7 Kxg7 27. Pe6+ Txe6 28. fxe6 f6 29. f4 Dc6 30. Df5 Pg6 31. Ld3 Dxg2 32. e7 Dg1+ 33. Kd2 Df2+ 34. Kd1, 1-0

Zelf had ik in de eindstelling tegen Martin Martens voordeel, maar tijdens de partij was ik me daar niet van bewust en besloot ik in tijdnood een zetherhaling niet uit de weg te gaan. Arthur van de Oudeweetering tegen Rini Kuijf aan bord zes is langs me heen gegaan, meer dan dat het razend spannend was en in remise is geëindigd kan ik er niet over zeggen.

Roeland Pruijssers zette zijn goede seizoenstart voort met een prima vechtzege op Marcel Piket. Net toen Piket weer terug in de partij was, zag hij wat over het hoofd en ging het alsnog mis op de koningsvleugel. Nadat Bonno Pel een gunstige afwikkeling had gemist, kreeg Stefan Sievers de gelegenheid evenals Bosboom een kwaliteit te offeren met aanhoudende druk als gevolg - op de 24e zet maakte Bonno een vreselijke blunder en was de strijd gestreden.

Wie goede herinneringen bewaart aan Van Ketel - Van Beek van vorig seizoen moet ook zeker Van der Vliet - Van Beek naspelen - opnieuw een zeer creatieve behandeling van het klassieke damegambiet. Of het allemaal correct is moet nadere analyse uitwijzen, maar Lucien bleef met verrassende zetten komen, met remise als uiteindelijk resultaat.

Aan bord tien tenslotte zaten de goede vrienden Arne Moll en Frenk van Harreveld niet naast elkaar maar tegenover elkaar. Na een ongebruikelijke versie van het loperoffer op h7 in de Franse Winawer ontstond een spectaculair gevecht, waarin volgens Fritz tijdens mijn nachtelijke treinreis terug naar Hamburg het evenwicht in principe niet verbroken werd.

Homburg Apeldoorn - SO Rotterdam 6-4
Alexander Kabatianski - Dimitro Reinderman 0-1
Sebastian Siebrecht - Jeroen Bosch 1-0
Georgios Souleidis - Maarten Solleveld 0-1
Manuel Bosboom - Bruno Carlier 1-0
Merijn van Delft - Martin Martens ½-½
Arthur van de Oudeweetering - Rini Kuijf ½-½
Roeland Pruijssers - Marcel Piket 1-0
Stefan Sievers - Bonno Pel 1-0
Lucien van Beek - Fred van der Vliet ½-½
Arne Moll - Frenk van Harreveld ½-½
Merijn van Delft

---

Gedoodverfde degradant blijft verrassen

SMB is dit seizoen dankzij het wegvallen van De Variant teruggekeerd in de Meesterklasse. Voor aanvang van de eerste wedstrijd troffen de SMB-spelers elkaar in het clublokaal van Rotterdam en al snel kwam het gesprek op de perspectieven voor het komende seizoen. En dus op de strijd tegen de degradatie. 'Wie zijn onze concurrenten?' vroeg één van mijn teamgenoten. 'Amstelveen' was het droge antwoord.

Een degradatiestrijd om twee plaatsen met slechts één concurrent, dat belooft niet veel spanning. Gelukkig is het als gedoodverfde degradatiekandidaat vrijuit spelen en die onbezorgde instelling leverde in de eerste wedstrijd tegen Rotterdam meteen een matchpunt op. Dat werd gevierd als een overwinning. 'Geen degradatie zonder een enkel punt!' 'Al meer punten dan De Stukkenjagers in het hele vorige seizoen!'
Ook in de tweede wedstrijd tegen ESGOO zorgde SMB voor een verrassing met een gelijkspel. Het wordt zo wel steeds moeilijker om de houding van 'let niet op ons, wij zijn al gedegradeerd' vol te houden.

ESGOO kwam iets zwakker op dan in de eerste wedstrijd maar het ratingverschil bedroeg toch nog ruim 70 punten gemiddeld per bord. Opvallend was dat maar liefst acht partijen in remise eindigden. Slechts één daarvan was zonder al te veel strijd. De Nijmeegse playing captain Joost Retera wilde na zijn nul in de eerste wedstrijd waarschijnlijk, zoals dat tegenwoordig heet, 'op het scorebord komen'. Anderen zouden in zijn stelling er nog een paar zetten achteraan gooien en tegenstander Paul Bierenbroodspot hoefde dan ook niet lang over het vredesvoorstel na te denken.

De twee partijen die in een beslissing eindigden waren redelijk rechttoe rechtaan. Voor Fitzgerald Krudde is de terugkeer naar de Meesterklasse een verademing. Als je slechts negen serieuze partijen per jaar speelt dan kun je dat ook maar beter op niveau doen. In de eerste ronde versloeg Krudde Jeroen Bosch in de stijl van de jonge Tal en ditmaal leverde hij een modelprestatie tegen Jaap Vogel.

Krudde - Vogel
Stelling na 19. .. Thg8

Zwarts strategie met de lange rokade is geen succes geworden. Op de koningsvleugel dreigt hij weinig. Of beter gezegd, ook aan deze kant van het bord staat wit beter, met name vanwege de prachtig opgestelde dame die de zwarte paarden verlamt. Op de damevleugel is wit al ver gevorderd en met 20. c4-c5! zette hij een koningsaanval in die snel de beslissing bracht.

Voor het Enschedese tiental deed de in Nijmegen woonachtige Oscar Lemmers wat terug (als de drie IM's die Nijmegen rijk is voor SMB zouden spelen dan zouden de kansen op behoud flink toenemen). Anton van Rijn greep rond zet 20 mis in een gecompliceerde stelling en kon meteen opgeven. Zijn beste moment op deze dag had hij pas later bij de analyse van de ontmoeting tussen Frank Kroeze en Hans Klip.

Kroeze - Klip
Stelling na 39. .. Ta5

Zwart had zich vanuit bedenkelijke stelling goed verdedigd en de remisehaven is inmiddels in zicht. Wit heeft diverse redelijke zetten maar de volgende hoort daar niet bij.

40. Tb7xf7?
Zwart had nog maar een seconde of tien en wist er nog net
40. .. Tc8-c5 uit te gooien. Dat was voldoende voor remise (die bereikt werd na 40. Tf7-e7 Tc5xe5 41. Te7-e8+). Van Rijns suggestie
40. .. Txe5! met onmiddellijke winst was beide spelers ontgaan.

De einduitslag van een partij of teamwedstrijd lijkt mij per definitie terecht maar graag speculeren schakers over scenario's waarbij alles net even anders zou zijn gelopen. Sommigen zijn hierin zo bedreven dat ze na een 7½-2½ nederlaag het zo weten te presenteren dat een 4½-5½ overwinning een betere afspiegeling van het wedstrijdverloop zou zijn geweest.
Welnu, in het domein der mogelijke andere (betere!) werelden was een overwinning voor SMB heel wel denkbaar geweest. Daarbij noteren we om te beginnen het bovenstaande fragment en de tien seconden waarin Klip gewonnen stond meteen maar in ons voordeel.
Ook Vincent Deegens had een moment waarop hij kon toeslaan. In plaats daarvan nam hij genoegen met eeuwig schaak. Waarschijnlijk was hij nog niet helemaal hersteld van de bange momenten die hij eerder in de partij moest doorstaan.
Enige tijd dachten de SMB-supporters dat Stan van Gisbergen tegen Michael Feygin het beslissende punt binnen zou brengen.

Van Gisbergen - Feygin
Stelling na 29. .. Ld7

Met zijn laatste zet 29. .. Le6-d7 heeft zwart de zaak op scherp gezet. Voor wit is het niet mogelijk Tc2 te blijven dekken (bijvoorbeeld 30. Dc7? Lxb5+ 31. Ke1 Lb4+) en ook 30. Dxd7? Txc2 verliest snel. Het dameoffer 30. Tc2xa2 Ld7xc6 31. bxc6 was dus gedwongen maar het gaf wit ook meer dan voldoende compensatie. Dat werd later een gewonnen stelling maar aalglad wist zwart nog met eeuwig schaak te ontsnappen.

De remises op het topbord en het staartbord kwamen zonder al te schokkende gebeurtenissen tot stand. Bleven over bij een stand van 4-4 de partijen Swinkels-Rothuis en Fridman-Tjiam. De beide SMB-spelers zijn de laatste tijd goed bezig. Naar het zich laat aanzien heeft Dharma Tjiam aan alle voorwaarden voldaan om zich binnenkort meester te mogen noemen. En ook Robin Swinkels koerst met grote snelheid op deze titel aan.
In deze wedstrijd hadden beiden het echter zwaar en moesten zij met een pion minder voor remise vechten. Alhoewel, vechten, het was opmerkelijk dat de ESGOO-spelers niet echt aandrongen. De inschatting van Vincent Rothuis dat zijn uitgedunde toreneindspel remise stond, zal wel juist geweest zijn, al had het niemand verbaasd als hij nog een paar zetten meer had gedaan. Rafael Fridman had op het oog meer mogelijkheden.

Fridman - Tjiam
Stelling na 56. .. Ld7

Eerder in de partij was wit al zeer dicht bij de winst geweest dus het was al een teleurstelling voor de witspeler dat Tjiam zo taai was blijven staan. Nog steeds heeft wit een gezonde pluspion maar een opgelegd plan om verder te komen is er niet. Toch was het een opluchting voor de Nijmegenaren toen wit met 57. c3-c4 duidelijk maakte er niet meer in te geloven. Een zet later werd remise gegeven.

De volgende ronde komt de andere Gelderse vertegenwoordiger, Homburg Apeldoorn, op bezoek in Nijmegen. Het zal dus weer zwaar worden. Voor ESGOO lijkt de competitie minder spanning te gaan brengen. Deze ploeg is te goed om in degradatiegevaar te komen maar lijkt niet sterk genoeg om de strijd om het kampioenschap aan te gaan.

SMB - ESGOO 5-5
W. Hendriks-T. Henrichs ½-½
S. van Gisbergen-M. Feygin ½-½
V. Deegens-C. Richter ½-½
R. Swinkels-V. Rothuis ½-½
D. Tjiam-R. Fridman ½-½
F. Krudde-J. Vogel 1-0
H. Klip-F. Kroeze ½-½
J. Retera-P. Bierenbroodspot ½-½
A. van Rijn-O. Lemmers 0-1
C. Wüstefeld-M. Krallmann ½-½
Willy Hendriks

---

Competitieverslagen op de sites van verenigingen

Op zaterdag 14 oktober werd de tweede ronde van de KNSB-competitie
2006-2007 gespeeld. Van de onderstaande wedstrijden kunt u verslagen op de sites van verenigingen lezen.


1A: een verslag van LSG 2 - Philidor 1847.

1B: een verslag van Paul Keres - WSC.

2A: een verslag van Almelo - ASV.

2A: een ander verslag van Almelo - ASV.

2C: een verslag van Promotie - Oegsgeest '80.
2C: een verslag van Paul Keres 2 - Nieuwendam.
2D: een verslag van Overschie - De Pion.

3A: een verslag van Sneek 2 - Philidor 1847 II.
3B: een verslag van Sneek - Philidor 1847 III.
3C: een verslag van BAT Zevenaar - Doetinchem.
3C: een verslag van PION Groesbeek - VAS 3.
3C: een verslag van Amstelveen 3 - ASV 2.

3D: een verslag van Botwinnik - Tal/DCG.

3D: een verslag van Paul Keres 3 - VAS 2.

3E: een verslag van LSG 4 - Rijswijk.

3F: een verslag van De Wolstad - Messemaker 1847.
3G: een verslag van RSR Ivoren Toren 2 - Messemaker 1847 II.
3H: een verslag van UVS - Veldhoven.

3H: een verslag van De Toren Arnhem - DJC Stein.
---

Vladimir Kramnik volgt Topalov als wereldkampioen

Vladimir Kramnik heeft de match om de wereldtitel schaken gewonnen. In de tiebreak van de tweekamp in Elista versloeg hij de huidige titelhouder Veselin Topalov met 2½-1½. Daarmee is eindelijk een eind gekomen aan de scheuring in de schaakwereld, die in het begin van de jaren negentig werd ingezet met de afscheiding van Garry Kasparov en Nigel Short.

Door de winst van Kramnik is ook voorkomen dat de tweekamp nog een staartje krijgt in de rechtbank. Naar aanleiding van het toiletincident in het begin van de match kwam Kramnik voor de vijfde partij niet opdagen; hij kreeg een reglementaire nul. Zijn manager had reeds aangekondigd naar de rechtbank te stappen wanneer bij een voordelige eindstand voor Topalov de vijfde partij niet alsnog zou worden gespeeld.
Wereldkampioen Kramnik (Foto Bas Beekhuizen)

Veel informatie over de tweekamp is te vinden op de site van de match en op www.chessbase.com.

---

Wijchense schaakgeschiedenis wordt herschreven

Altijd is de schaakvereniging Het Kasteel in Wijchen ervan uitgegaan dat de vereniging in 1947 is opgericht. Onlangs kreeg de secretaris van Het Kasteel echter documenten in handen waaruit bleek dat de vereniging al in 1939 onder de naam Rooms-Katholieke Schaakvereniging 'Het Kasteel van Wijchen' het licht zag. Een van de oprichters bleek nog te leven.

Ritchy Duin en Emiel Luijten tijdens hun gesprek in juli van dit jaar

Ritchy Duin en Peter Zieck, twee bestuursleden van Het Kasteel gingen op bezoek bij de nu 87-jarige Emiel Luijten, die aan de basis van de vereniging stond. Ze doen daarvan uitvoerig verslag op de website van hun vereniging. Een boeiend verhaal voor degenen die in de geschiedenis van het schaken in Wijchen zijn geïnteresseerd.
---