Ingezonden persbericht

Persbericht WNF: Geslaagde recordpoging jaguar-gezicht schminken

Persbericht | 4 maart 2007 | |Geslaagde recordpoging jaguar-gezicht schminken

- Start WNF-Rangeractie voor de jaguar -

Vandaag heeft het Wereld Natuur Fonds het record gezicht-schminken verbeterd. In Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn in 4 uur tijd 1403 kindergezichten door 75 schminkers omgetoverd tot 1403 jaguar-gezichten. Een notaris hield officieel toezicht tijdens de recordpoging. Het oude record dateert uit 2005. Toen werden in 4 uur tijd door 75 schminkers 1023 kindergezichten veranderd in orang-oetan-gezichten. Met deze prestatie is het startsein gegeven voor de WNF-Rangeractie voor de jaguar.

De WNF-Rangerclub, de jeugdclub van het Wereld Natuur Fonds, voert in maart, april en mei actie voor de jaguar. De jaguar is de grootste katachtige van Amerika. Er leven nog zo'n 50.000 jaguars in het wild. Hij leeft vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Het Amazone-gebied in Zuid-Amerika is het grootste leefgebied voor de jaguar. In dit regenwoud leven ook duizenden andere planten en dieren, zoals de reuzenotter, de brulaap, de capibara, allerlei kikkers en vlinders. Er leven zelfs dieren die de biologen nog niet kennen.

Het Amazone-gebied wordt echter bedreigd. Bomen worden gekapt om het hout te kunnen verkopen. Maar bomen worden ook gekapt om weilanden te maken voor veeteelt en akkers om landbouw te bedrijven. Daardoor wordt de jungle van de jaguar en al die andere dieren en planten kleiner en raakt het steeds meer versnipperd.

Plannen
Gelukkig staan er nog grote stukken jungle overeind. Het Wereld Natuur Fonds heeft plannen om belangrijke delen van het regenwoud te beschermen, zoals in het gebied Terra do Meio, in het oosten van het Amazone-gebied. Daarnaast wil het Wereld Natuur Fonds de lokale bevolking helpen om een bestaan op te bouwen zonder dat de natuur daar schade van ondervindt. En het Wereld Natuur Fonds wil stimuleren dat bomen alleen nog op een duurzame manier gekapt worden.

Actie
Met een handig actiepakket dat het Wereld Natuur Fonds meestuurt met het clubblad TamTam, kunnen WNF-Rangers aan familie, vrienden en kennissen om een donatie vragen. Kinderen die geen lid zijn van de WNF-Rangerclub kunnen ook meedoen met de actie. Zij kunnen het actiepakket aanvragen via www.wnf.nl/rangerclub of telefonisch (0900-1962, euro 0,20/min).

Actievoerders kunnen op internet hun eigen 'jag-log' maken. Op een speciale actie-site van de WNF-Rangerclub (www.wnf.nl/rangerclub) kunnen zij een persoonlijke webpagina maken over de jaguar en de Ranger-actie. 'Jag-loggers' kunnen in contact komen met andere actievoerders. Ook kunnen zij hun persoonlijke pagina doorsturen naar vrienden en bekenden.

///////////////////

Amazone-campagne:
Het Wereld Natuur Fonds voert in 2007 een campagne voor het Amazone-gebied. De WNF-Rangeractie 2007 voor de jaguar is een onderdeel van deze campagne. Het grootste regenwoud ter wereld wordt ernstig bedreigd door veeteelt en landbouw (sojaplantages), houtkap en infrastructurele ontwikkelingen, zoals aanleg van wegen en dammen. Met het verdwijnen van het regenwoud verdwijnt ook het leefgebied van vele bijzondere dieren, zoals de jaguar. Als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan, dan verdwijnt er in de komende vijf jaar nog eens 10 miljoen hectare bos in het Braziliaanse Amazone-gebied, een gebied ter grootte van bijna 2,5 keer Nederland. Met de campagne wil het Wereld Natuur Fonds op cruciale plekken beschermde natuurgebieden realiseren waarmee de oprukkende ontbossing gestopt kan worden.

Informatie op internet:
- Meer informatie over de projecten van het WNF in het Amazone-gebied: www.wnf.nl/projecten

Beeldmateriaal op aanvraag beschikbaar:
Foto-en filmmateriaal van de jaguar en het Amazone-gebied;
Vanaf 5 maart is fotomateriaal van de schmink-recordpoging beschikbaar;
Logo van de WNF-Rangeractie 2007;