SP Noord-Holland

Borghouts is van de koningin, maar ook van GroenLinks

04-03-2007 * In verkiezingstijd proberen partijen te benadrukken dat ze verschillen van andere partijen om zo kiezers te winnen. Dat kan uitstekend in debatten, zoals afgelopen donderdag in het gemeentehuis van Landsmeer. Thema van deze avond was " Gemeentelijke herindeling en schaalvergroting: goed of slecht?'

Het panel
Foto: Mieke Westera

Onder leiding van voorzitter Henk Wals, directeur van het Huygens instituut, vertelden kandidaten van CDA, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en de VVD hoe hun partij hierover dacht. Echte verschillen werden echter nauwelijks naar voren gebracht. Bijna alle partijen benadrukten dat het alleen gebeurt als gemeentes het zelf willen. Pas toen SP statenlid Bert Putters aanhaalde dat de commissaris van de koningin in Noord-Holland zich toch duidelijk had uitgesproken voor herindeling leek de discussie even wat spannender te worden. "Borghouts is van de koningin, maar ook van GroenLinks", aldus Bert Putters.

Op zijn eigen levendige manier probeerde Bert Putters de verbetering van het openbaar vervoer en de nadelen van een tweede Coentunnel als discussie onderwerp op tafel te krijgen. Tevergeefs. Ook voor een gesprek over de Stadsregio Amsterdam, een ondemocratisch orgaan, dat miljoenen euro's subsidie te verdelen heeft voor o.a. openbaar vervoer en jeugdzorg, liep men niet warm. SP lijstduwer Henk Onderwater deed tot slot nog een duit in het zakje met zijn opmerkingen over de rijkdom van de Provincie, maar volgens de CDA afgevaardigde heeft de Provincie daar "veel leuke dingen voor de mensen" mee gedaan.

De kaarten waren duidelijk al geschud. De aanwezigen hadden al partij gekozen.
De SP is duidelijk anders, maar verschillen tussen die andere partijen heb ik niet kunnen ontdekken. Maar ach, ik heb zelf ook allang partij gekozen. Wij SP-ers gaan weer de straat op om met mensen te praten en hen te vragen wat zij belangrijk vinden. Persoonlijk vind ik dat een stuk interessanter.

Door Mieke Westera, bestuurslid SP Zaanstreek