Ingezonden persbericht

Nederlandse senior nog niet toe aan een appartement

Senioren zitten niet te springen om een appartement. De ruime appartementen die voor hen gebouwd worden, vinden slechts moeizaam aftrek. Ouderen kiezen bij voorkeur voor een huis met tuin. Kleinere appartementen worden wel goed verkocht, met name aan starters.

Dat blijkt uit een verkenning van de appartementenmarkt door Spacemakers.nl, een website voor de projectontwikkelaars van Nederland. Het gemiddelde appartement dat momenteel te koop wordt aangeboden heeft 100 m2 woonoppervlakte. Van het actuele aanbod is een belangrijk deel nieuwbouw. Projectontwikkelaars merken al geruime tijd dat het veel energie vraagt om grotere appartementen aan hun belangrijkste doelgroep, de 55-plussers, te verkopen. Makelaars signaleren dat de meeste senioren het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Van hen die bereid zijn te verhuizen wil het merendeel een (semi)bungalow. Alleen voor de exclusievere appartementen op een goede locatie is de belangstelling groot.

Uit het onderzoek blijkt dat van de groep die om leeftijdsmotieven wil verhuizen, nog geen kwart nadrukkelijk kiest voor een appartement. De interessantste doelgroep voor ontwikkelaars zijn de zogeheten empty-nesters, die hun herwonnen vrijheid bevestigen met de aankoop van een appartement in een (sub)stedelijke omgeving. Zij zijn ook bereid om hoge prijzen te betalen als ze kwaliteit kunnen kopen. Een goede locatie (veilig en bij voorzieningen) en luxe afwerking hebben de prioriteit.

De gemiddelde omvang van een verkocht appartement is ongeveer 70 m2. Het merendeel van deze appartementen komt terecht bij starters op de woningmarkt. Voor veel van hen is een klein appartement het enige dat zij kunnen financieren. Zij betalen gemiddeld ca. 2.100,- per m2 woonoppervlak. De relatief betere appartementen kosten gemiddeld ca. 2.400,- per m2 woonoppervlak.
Spacemakers signaleert in veel steden inmiddels een overaanbod van duurdere appartementen. Op verschillende plaatsen is beleid in de maak om het aantal nieuw te bouwen appartementen terug te dringen.

-------------------------------------------