Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Calcium voor je oren

26 februari 2007

NWO-onderzoeker Tim Lambers ontdekte dat calcium een rol speelt bij geluidswaarneming. Hij trof in het binnenoor een zelfde soort calciumkanaal aan als in de nieren. Lambers onderzocht de regeling en functie van deze kanalen. Hij promoveert op 5 maart aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Dat een goede calciumbalans van vitaal belang is, wisten we al. Een verstoring kan bijvoorbeeld leiden tot botontkalking of nierstenen. Nu is dus gebleken dat ook het gehoor beïnvloed wordt. Dit liet Lambers zien door het gehoor van muizen te testen. Bij een deel hiervan schakelde hij de kanalen voor calciumtransport uit. Deze dieren presteerden duidelijk slechter op verschillende gehoortests dan de controlegroep. Deze tests zijn vergelijkbaar met gehooronderzoek bij mensen.

Binnenoor

Eén van de door Lambers onderzochte calciumkanalen bleek voor te komen in cellen van het binnenoor. Deze zogeheten Dieters cellen dragen bij aan de structuur en het functioneren van het oor. Lambers kwam dit op het spoor omdat er meer overeenkomsten gevonden zijn tussen transportkanalen in de nier en het oor. Hij was de eerste die in het oor zocht naar deze calciumtransportkanalen.

..............................

Meer informatie:

* drs. Tim Lambers (Radboud Universiteit Nijmegen)
* t: +31 (0)24 3602524, tim.lambers@gmail.com

* promotie 5 maart

* promotor: prof. dr. R.J.M. Bindels, copromotor: dr. J. G. Hoenderop