Wie is de Beste markt van Nederland 2006


ZEEWOLDE, 20070225 -- Op 5 maart 2007 is het eindelijk zover. Vijf genomineerde markten staan die datum om 12.00 uur in Ahoy vol spanning te wachten welke marktgemeente de titel mag dragen "Beste Markt van Nederland 2006". De uitreiking zelf zal plaatsvinden tussen 12.30 uur en 14.00 uur.

Een prachtig aantal van 68 gemeenten met in totaal 75 markten had ingeschreven voor deze 15e editie van de Beste markt van Nederland. Allemaal gemeenten die met hart en ziel betrokken zijn bij hun markt en de tijd en energie steken in het verbeteren van de lokale warenmarkt. De voorzitter van de jury, Joke van der Meij-ten Braak, is zeer te spreken over de betrokkenheid van deze gemeenten: "Het is opvallend hoeveel gemeenten de moeite nemen om de adviezen van de jury ook daadwerkelijk ten uitvoer te brengen. Wij als jury zien jaarlijks de ontwikkelingen en verbeteringen bij de markten die inschrijven. Bewonderenswaardig! Tenslotte is dit de belangrijkste reden voor de CVAH om deze competitie uit te blijven schrijven."
Diversiteit aan markten
Het moeilijke bij het beoordelen van de deelnemende markten blijft het feit dat er zoveel verschillende warenmarkten zijn. Er deed dit jaar een diversiteit aan markten mee: weekmarkten, dagmarkten, wijkmarkten, stadsmarkten, grote markten en kleine markten. Waar een grote markt juist geweldig in is, blijkt bij een kleine markt niet haalbaar. Maar andersom is ook regelmatig het geval. Dit maakt de taak van de jury er niet makkelijker op. De grote overeenkomst bij alle deelnemende markten blijkt te liggen bij de organisatie: de betrokkenheid van de marktmeesters en coördinatoren, het gevoel dat zij hebben voor "hun" markt. Die is vaak hartverwarmend.
Winnen
De juryleden zijn eensluidend over de genomineerde markten: "Het is bijzonder moeilijk om de genomineerde marken te beoordelen, omdat ze op verschillende punten uitblinken. Dat betekent dat wij bij de laatste markten nog slechts op de details letten. Dat kan wel eens het gevoel geven dat wij aan het zeuren zijn, immers het is soms echt speuren naar onvolkomenheden bij die laatste vijf markten. Daarom zeggen wij ook altijd dat het voor een gemeente echt bijzonder is om genomineerd te worden! Immers: er is weinig mis aan de markt."

Finalisten
De vijf finalisten voor de Beste Markt van Nederland 2006, op alfabetische volgorde:
Gemeente Amstelveen,
Stadsplein, vrijdag (09.00-16.00 uur)
Gemeente Amsterdam
Dapperstraat, maandag t/m zaterdag (09.00-18.00 uur)
Gemeente Apeldoorn,
Marktplein, zaterdag (08.30-17.00 uur)
Gemeente Capelle a/d IJssel
Stadsplein, donderdag (09.00-16.00 uur)
Gemeente Hengelo
Centrum, zaterdag (08.30-17.00 uur)





Centrale Vereniging voor de Ambulanten Handel