Eemland noord, 10.57 uur

Utrecht, 04-03-2007

Burgerparticipatie van start
EEMNES De politie start op maandag 5 maart in Eemnes met het pilotproject Burgerparticipatie.

Een geselecteerde groep inwoners van de gemeente Eemnes krijgt vanaf die datum, via e-mail, informatie over criminaliteit in hun woonomgeving. Hiermee beoogt de politie meer opsporingsinformatie te verkrijgen, de betrokkenheid van de burger bij de opsporing te vergroten en door de sociale cohesie het veiligheidsgevoel te verhogen.

Het digitaal bericht bevat concrete informatie met opsporingsindicatie over het delict. Daarom is ook gekozen voor een selecte groep burgers die op verantwoorde en integere wijze met, de soms, vertrouwelijke informatie omgaat. Tot de geselecteerden behoren overheidsdienaren zoals gemeenteambtenaren, brandweerlieden en politiemedewerkers. In een aantal wijken worden bewoners als buurtcoördinatoren aangesteld die actief meewerken aan opsporing en preventie. Het aantal extra oren en ogen wordt aanzienlijk uitgebreid waardoor de pakkans van verdachten van strafbare feiten toeneemt en de informatieverstrekking aan de politie wordt geïntensiveerd.

Het project past goed in de integrale aanpak van de veiligheidszorg waarbij de samenwerking met gemeenten en andere integrale partners steeds meer vorm krijgt.
Eind augustus wordt de pilot geëvalueerd en besloten of het project wordt ingevoerd in de andere gemeenten van het district Eemland noord en aansluiting krijgt bij het landelijk project Burgernet.

Aangehouden voor vernieling
SOEST De politie heeft vrijdagavond een jongen aangehouden voor het plegen van een vernieling.

Door getuigen werd omstreeks 20.55 uur naar de politie gebeld omdat men gezien had dat jongens vernielingen pleegde aan autos. Eén van de getuigen was in zijn auto gestapt en achter de jongens aangereden. Uiteindelijk werd één jongen 16-jaar uit Soest aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. De vernielingen bestonden uit het aftrappen van buitenspiegels van geparkeerde autos.