LLiNK

Rotterdam, 1 maart 2007


- PERSBERICHT -

Liefde op eerste gezicht in Egyptische woestijn

In AANPAKKEN & WEGWEZEN het verhaal van Ans van der Valk, haar lief en een zorgboerderij in de buurt van Luxor

Als Ans van der Valk uit Delft voor een ontspannen vakantie in Egypte belandt, raakt ze op op slag verliefd. Op het land, en op de vijftien jaar jongere Abdul. Inmiddels zijn ze getrouwd en gaat Ans permanent in Egypte wonen, haar kinderen achterlatend in Nederland. Op een stuk land in de buurt van Luxor bouwen Ans en Abdul een zorgboerderij waar ze gehandicapten gaan opvangen. Ans heeft in Nederland al twintig jaar met gehandicapten gewerkt, en kan het niet aanzien hoe deze in Egypte aan hun lot worden overgelaten. AANPAKKEN & WEGWEZEN is op dinsdag 6 maart om 22:50 uur te zien bij LLiNK op Nederland 2.

Weggaan uit Nederland is niet zomaar iets. Ans baalt als mensen haar vragen of ze niet vindt dat ze haar kinderen in de steek laat: "Natuurlijk laat ik ze niet in de steek, ze zijn meegegroeid met de situatie. bovendien kom ik nog vaak genoeg naar Nederland".

Het droge stuk woestijn van Ans en Abdul doet bij lange na nog niet denken aan een zorgboerderij. Het project gaat tergend langzaam. Bovendien zijn er geldproblemen. Ans: "We zitten in een fase waarin we geen cent hebben, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Ik heb in Nederland wel een aantal aanvragen lopen, maar het is geduld hebben".

Om toch wat te kunnen doen, besluiten ze zelf stenen te gaan sjouwen in de verzengende hitte. Ans: "Dit is verschrikkelijk, maar als je dit door een ander moet laten doen, kost het weer geld". Vooral Abdul vindt het lastig dat het project zo langzaam gaat. Ans: "Abdul is iemand die ontzettend graag aan de slag wil met iets dat boeit, met iets dat wat betekent in de wereld. Hij wil geschiedenis maken in Egypte".

Tijdens de bouw komt de kleine gehandicapte Achmed, een jongen uit de buurt, alvast een kijkje nemen op het bouwterrein. Hij zal straks gaan wonen op de zorgboerderij. Ans: "Dit soort kinderen moet gewoon een lekker plekje hebben. Dat is wat we ze hier willen bieden".

AANPAKKEN & WEGWEZEN is elke dinsdag om 22.50 uur te zien op Nederland 2. AANPAKKEN & WEGWEZEN is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------


- EINDE PERSBERICHT -