Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Erwin l'Ami speelt tegen Zappa

Grootmeester Erwin l´Ami zal op dinsdag 6 en woensdag 7 maart een tijdverschilmatch spelen tegen het computerprogramma Zappa Reykjavik. De 21-jarige L´Ami (Elo 2594) speelt in het klassieke tempo, de computer krijgt daarentegen slechts een half uur bedenktijd. De match wordt georganiseerd door de stichting Chess Events Maastricht en IKAT (Institute for Knowldege and Agent Technology) eem onderzoeksinstutuut van de Universiteit Maastricht. Zie www.cs.unimaas.nl.

Het team van Zappa tijdens de Olympiade in Turijn 2006

De twee partijen worden gespeeld in het informaticagebouw van de Universiteit van Maastricht. De aanvang is beide dagen om 13.00 uur. De partijen kunnen live worden gevolgd op de website van de stichting www.chessevents.nl. Daar vindt u tevens dagverslagen en beeldmateriaal.

---

Jan Terlouw opent tentoonstelling met Nederlandse schaakkunst

In de maanden maart en april zal in het cultureel centrum D'n Bogerd te Druten een grote expositie worden georganiseerd over de Nederlandse schaakkunst. Een groot deel van deze expositie was onlangs ook te zien in Sittard. Volgens het Limburgs Dagblad was het 'de grootste en mooiste Schaakkunstexpositie van West Europa!' Jan Terlouw, schrijver en oud politicus, zal de expositie openen.

De combinatie schaken en kunst is eeuwen oud. Er is geen enkele sport die zo veel kunstenaars heeft geïnspireerd als de schaaksport. Honderden jaren geleden zijn er al tekeningen, schilderijen, beelden en kunstzinnige schaakspellen gemaakt en altijd en overal hebben talloze beroepskunstenaars en hobbyisten het schaakspel op artistieke wijze uitgebeeld. Ook hedendaagse kunstenaars slagen er in om van dit eeuwenoude thema iets actueels te maken. Zo zal er een schaakspel te zien zijn, bestaande uit 32 bronzen beeldjes, van de kunstenaar Alie Kalverda dat geïnspireerd is op de oorlog in Irak en de strijd tegen het terrorisme. Over dit spel en de expositie in Druten zal eind deze week een artikel verschijnen in Elsevier.

Schaakkunst.nl van Margreet Wevers uit Velp heeft inmiddels reacties gekregen uit verschillende landen als Duitsland, België, en Engeland, maar ook vanuit de Verenigde Staten en Mexico. Margreet Wevers: 'Ik verwacht niet dat deze mensen allemaal naar Druten gaan komen maar het is natuurlijk wel bijzonder dat er zoveel belangstelling in het buitenland is voor een expositie in Druten. We zijn een jaar geleden gestart met twee kunstenaars en wat eigen werk. Dit jaar hebben elf kunstenaars hun medewerking toegezegd. Opvallend is het feit dat zo veel vrouwelijke kunstenaars zich laten inspireren door dit thema.'

De expositie zal te zien zijn vanaf 5 maart tot en met 29 april. Eind april zal een gedeelte van de expositie verhuizen naar Venlo, waar het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken zal plaatsvinden. De officiële opening vindt plaats op zondag 11 maart 2007 om 13.30 uur. Jan Terlouw, voormalig Commissaris van de Koningin en schrijver, zal een openingswoord houden. Hij zal ingaan op de vraag of schaken spel, sport of cultuur is.

Op 11 maart wordt er ook een contactdag georganiseerd voor de leden van De Motiefgroep Schaken. De Motiefgroep Schaken, opgericht in 1984, is een landelijke vereniging waarvan de leden geïnteresseerd zijn in het verzamelen van allerlei zaken op het gebied van schaken.

Naast vele kunstwerken zullen er ook zeer bijzondere schaakspellen en curiosa te zien zijn, zoals de oudste schaakklok ter wereld. Het getoonde exemplaar is waarschijnlijk het enig overgebleven exemplaar ter wereld. Ook zijn er tal van activiteiten georganiseerd rondom de opening. Zie www.schaakkunst.nl. (GvT)

---

Zeer sterke bezetting bij Windesheim-toernooi in Zwolle

Van 9 tot en met 11 maart vindt in Zwolle het 16e Windesheim weekendtoernooi plaats. Het is dit jaar een bijzonder evenement omdat 2007 een lustrumjaar voor ZSG (bestaat 115 jaar) en voor de Hogeschool Windesheim (bestaat 20 jaar) is. Daarnaast heeft het weekendtoernooi met zes grootmeesters en zes meesters het sterkste deelnemersveld dat ooit in Zwolle aanwezig is geweest.

De deelnemende grootmeesters zijn Friso Nijboer, Erik van den Doel, Jan Werle, Vyacheslav Ikonnikov, Leon Gofshtein en Ferenc Berkes. Natuurlijk is Friso Nijboer op papier de sterkste (de enige 2600+); hij is de laatste tijd goed in vorm. Er doet een drietal schakers mee die het toernooi in het verleden hebben gewonnen: Nijboer (2004), Van den Doel (1999 en 2005) en Ikonnikov (2006). Tot dusverre is het geen schaker gelukt om het toernooi tweemaal achtereen op zijn naam te brengen.

Er hebben zich momenteel bijna honderd schakers aangemeld: 47 voor de A-groep en 49 voor de B-groep. Aanmelden (via internet) kan nog tot en met donderdagavond 8 maart.
De deelnemers strijden om een prijzenpot van circa 4000 euro. Daarnaast is in beide poules een ratingprijs te winnen: een weekendje Campanile BeNeLux voor twee personen. De ratingprijzen zijn beschikbaar gesteld door Campanile hotel Zwolle.

Liefhebbers van de schaaksport zijn het weekeinde van harte welkom om het toernooi op de voet te volgen. De speelzaal is de Gert Veenhovenzaal (G-220) op de Hogeschool Windesheim, Campus 2-6 in Zwolle.

Op zaterdagmiddag wordt er van 14.15 uur tot 16.45 uur een eindspelsimultaan gegeven door Merlijn Donk, FIDE-meester en de sterkste Zwolse schaker. Iedereen kan hier aan mee doen en een prijsje winnen.

Tijdens het toernooi zijn de eerste vier borden van de A-groep live te volgen via de site www.schakeninzwolle.nl. (KS)
---

Jan Nagel nieuwe voorzitter Max Euwe-Centrum

Het bestuur van het Max Euwe-Centrum heeft Jan Nagel als nieuwe voorzitter benoemd. Hij volgt mr. Frank de Grave op die vorig jaar vanwege nieuwe werkzaamheden de voorzittershamer neerlegde.

Jan Nagel is oud-Eerste Kamerlid (PvdA) en oud-wethouder sport en economische zaken van Hilversum. Hij is actief schaker bij het Amsterdamse VAS en het Hilversumse HSG.

Het Max Euwe-Centrum beheert het Max Euwe Museum en één van de grootste schaakbibliotheken van Nederland en organiseert talloze activiteiten op schaakgebied.

---