Gemeente Dongeradeel


---

NOFA Gemeenten en Provincie zetten samen schouders eronder

Nieuwe samenwerkingsafspraken ondertekend

Dokkum - Maandagavond hebben de Provincie Fryslân en de samenwerkende NOFA gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a.) nieuwe samenwerkingsafspraken ondertekend . De afspraken gaan over regiomarketing, werkgelegenheid, onderwijs, wonen, recreatie en toerisme, jeugd en bedrijfsvoering. De NOFA gemeenten krijgen ook 50.000 subsidie voor de NOFA regisseur.

Gedeputeerden Jan Ploeg en Piet Bijman kwamen naar Dokkum om met NOFA voorzitter Cazemier de afspraken te ondertekenen. Dit gebeurde tijdens een ingelast programmaonderdeel van de jaarvergadering van Handel en Industrie Dokkum en omgeving in De Posthoorn. De NOFA gemeenten zijn al langer bezig gemeentegrensoverschrijdend met elkaar samen te werken aan de ontwikkeling van het gebied. De Provincie Fryslân ondersteunt deze initiatieven graag. De NOFA gemeenten en de provincie Fryslân geven, ieder vanuit hun eigen rol en positie, hiermee invulling aan de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en de ontwikkeling van stad en platteland. Ook de bestuurlijke effectiviteit krijgt hiermee een belangrijke impuls.

Na bestuurlijk overleg in het voorjaar van 2006 is een breed ambtelijk overleg met vertegenwoordigers vanuit NOFA en de provincie aan de slag gegaan om te komen tot het benoemen en uitwerken van de thema's. In het najaar werden de uiteindelijke keuzes gemaakt. Daarbij werd voorkomen dat een te brede uitwaaiering plaatsvindt over allerlei terreinen. De gemaakte afspraken zijn vooral gericht op bestuurlijke inspanningsverplichtingen.

De gekozen thema's (hoofdprojecten) uit het samenwerkingsverband zijn:


1. Regiomarketing en werkgelegenheid

2. Wonen

3. Onderwijsoffensief

4. Recreatie en toerisme

5. Subsidies

6. Jeugd

7. Bedrijfsvoering

Na vandaag zal de nadere uitwerking plaatsvinden van deze thema's. Voor NOFA resulteert dit in een gefaseerd werkplan 2007 en navolgende jaren.

Per thema wordt de set van afspraken geconcretiseerd in activiteiten, waarbij is aangegeven wie de verantwoordelijke is, wanneer de afspraak uitgevoerd moet zijn, wat de kosten zijn en hoe deze worden gefinancierd.
De projecten zijn vastgelegd in het document 'Route Noordoost', waarnaar kortheidshalve wordt verwezen.

Financiële ondersteuning vanuit Provincie voor NOFA De provincie Fryslân stelde vorige week ter ondersteuning van de NOFA samenwerking voor 2007 een bedrag van 50.000 beschikbaar vanuit het Bestuurskrachtfonds. Het bedrag is bedoeld ter financiering van de inmiddels aangetrokken NOFA-regisseur. Eenzelfde bedrag werd voor 2008 in het vooruitzicht gesteld onder de voorwaarden dat de NOFA gemeenten duidelijk kunnen aantonen dat de samenwerking vruchten afwerpt en tot concrete resultaten leidt. Daarmee werd tevens de waardering van de Provincie Fryslân duidelijk voor dit NOFA-initiatief.