Gemeente Maassluis

Paddentrek in de Zuidbuurt

De paddentrek is in volle gang! Het is nu langere tijd warmer dan 6 graden en vochtig weer. Daarom trekken de padden massaal naar hun geboortesloot om daar hun eitjes af te zetten. Altijd zoeken ze die bepaalde plaats op. Ook al moeten ze allerlei hindernissen en barrières overwinnen. Binnen Maassluis bevinden zich veel padden in het Lickebaertgebied. Een groot deel van deze dieren moet over de Zuidbuurt om in hun paargebied te komen.

Let op uw snelheid!

Ieder jaar worden honderden padden doodgereden. Niet elke pad komt rechtstreeks onder de wielen terecht. De meeste zitten in het midden van de weg. Als een auto passeert blijft de pad netjes tussen de vier wielen. Maar als de auto te snel rijdt (sneller dan 30 km/h), is de zuigkracht en de wind onder de wagen zo groot dat het dier omhoog gezogen wordt tegen de onderkant van de wagen. Meestal zijn ze dan meteen dood.

Daarom zijn er veel vrijwilligers in actie om zoveel mogelijk padden en salamanders over de weg te zetten. Dat houdt in, dat er in de periode februari / maart in de avonduren vrijwilligers in de Zuidbuurt patrouilleren om overstekende padden en salamanders te zoeken en veilig aan de overkant van de weg te brengen. Er staan ook speciale verkeersborden om weggebruikers te verzoeken tijdens de paddentrek extra op de snelheid te letten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Marieke van Baalen, centrum voor Natuur- en Milieu Educatie Maassluis Tel: 010-5929318 nme@maassluis.nl