Bijna 27.000 nieuwe bromfietsen verkocht in 2006


06.03.2007 / 10:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vwe bureau voor voertuigdoc.

Vwe bureau voor voertuigdoc.

Heerhugowaard, 6 maart 2007

Nipte overwinning van Piaggio op Peugeot
Bijna 27.000 nieuwe bromfietsen verkocht in 2006

In 2006 zijn Nederland 26.714 nieuwe bromfietsen verkocht. Het meest verkochte merk is Piaggio met 4.485 bromfietsen. Op de voet gevolgd door Peugeot met 4.369 bromfietsen. Een goede nummer drie is Kymco met 3.745 bromfietsen. De top 3 heeft een marktaandeel van respectievelijk 16,8%, 16,4% en 14,0%. Met andere woorden de top 3 heeft bijna de helft van de Nederlandse bromfietsenmarkt in handen.

De landelijke marktleider Piaggio, staat bij vier van de twaalf provincies op de eerste plaats: Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Peugeot staat bij vier oostelijke provincies op nummer 1: Drenthe, Gelderland, Groningen en Overijssel. De overige provincies zijn verdeeld tussen Yamaha en Kymco. Opvallend is dat Peugeot bij alle provincies in de top 3 staat in tegenstelling tot de andere bromfietsmerken. Waarschijnlijk heeft Peugeot hier zijn landelijke tweede plaats aan te danken.

In Noord-Holland en Zuid-Holland worden veruit de meeste bromfietsen verkocht; samen goed voor 49% van de bromfietsenmarkt. In de landelijke provincies Friesland, Drenthe, Flevoland en Groningen worden de minste bromfietsen verkocht.

De drie steden met de meeste bromfietsverkopen zijn Amsterdam, Rotterdam en 's Gravenhage. De verkopen in 2006 bedragen respectievelijk 2.104, 1.036 en 716 bromfietsen. De top 3 in deze steden is, op de volgorde na, gelijk aan de landelijke top 3. In Amsterdam worden iets meer bromfietsen verkocht dan in de provincies Friesland, Drenthe, Flevoland en Groningen tezamen; 2.104 stuks in vergelijking met 2.098 stuks in de vier landelijke provincies.

Amsterdam, Rotterdam en 's Gravenhage hebben ieder een uniek bromfietsmerk in hun top 10. Uniek in de zin dat dit merk niet in de landelijke top 10 voorkomt. Voor Amsterdam en 's Gravenhage is dit Baotian (nummer 12 op landelijk niveau), voor Rotterdam is dit Zhongyu (nummer 21 op landelijk niveau) en Generic (nummer 15 op landelijk niveau).

VWE bureau voor voertuigdocumentatie en -informatie te Heerhugowaard is een onafhankelijke dienstverlenende organisatie voor de voertuigbranche. In 2001 werd VWE door het ministerie van Verkeer en Waterstaat aangewezen als RDW-provider. Door koppeling van het kentekenregister aan databases met aanvullende voertuiginformatie levert VWE online diensten voor de voertuigbranche ten behoeve van onder andere RDW-meldingen, technische voertuiginformatie en wagenparkstatistieken. Daarnaast verzorgt VWE het complete documentenpakket bij de export van occasions.


--------------------------------------