06.03.2007 / 10:49 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ictu

Ictu

Kwaadaardige aanvallen vanaf internet in kaart gebracht

GOVCERT.NL en SURFnet werken aan sensor-netwerk

DEN HAAG, 6 maart 2007 - SURFnet en GOVCERT.NL ondertekenden een intentieverklaring om samen verder te werken aan een sensor-netwerk om kwaadaardige aanvallen vanaf het internet te ontdekken. GOVCERT.NL maakt sinds juni 2006 gebruik van de door SURFnet ontwikkelde open source Intrusion Detection System (IDS) software ten behoeve van haar monitoringdienst. Hiermee kan GOVCERT.NL dagelijks onbekende virussen en ander ongewenst netwerkverkeer detecteren voor en bij haar deelnemers. Vanwege de positieve ervaring stelt GOVCERT.NL nu resources beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van de IDS software.

Onder de naam SURFnet Intrusion Detection System ontwikkelde SURFnet eind 2005 de open source software waarmee met behulp van sensoren kwaadaardige aanvallen op het internet kunnen worden gedetecteerd. Met veertig sensoren worden binnen het SURFnet-netwerk aanvallen gedetecteerd en geanalyseerd en worden de op SURFnet aangesloten instellingen geïnformeerd over de waargenomen aanvallen. Een soortgelijke procedure geldt bij de deelnemers van GOVCERT.NL

Dertigduizend aanvallen
Sinds november 2005 heeft SURFnet dertigduizend kwaadaardige aanvallen gedetecteerd met IDS. Het gebruik van de software heeft inmiddels een grote vlucht genomen. Door diverse internationale partijen wordt IDS ingezet om aanvallen op te sporen. Vanwege het open karakter van de software zijn ontwikkelaars in Duitsland, de Verenigde Staten, Zweden en Japan actief betrokken bij de verdere ontwikkeling.

GOVCERT.NL is het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid. GOVCERT.NL ondersteunt overheidsorganisaties in ICT- en informatiebeveiliging met diensten als preventie, waarschuwing, advisering, kennisdeling en monitoring. Daarnaast helpt zij bij het voorkomen en afhandelen van ICT veiligheidsincidenten, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Alle overheidsorganisaties kunnen gebruik maken van de dienstverlening van GOVCERT.NL.
SURFnet maakt grensverleggend onderwijs en onderzoek mogelijk. SURFnet ontwikkelt en exploiteert het landelijke netwerk SURFnet6 en biedt innovatieve diensten op het gebied van beveiliging, authenticatie en autorisatie, groepscommunicatie en video. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen nationaal en internationaal samenwerken aan innovatieve ICT-voorzieningen. Meer informatie: www.surfnet.nl.


Noot voor de redactie,