Gemeente Breda

Bouwwereld positief over plan voor coördinerend constructeur Breda

De bouwwereld in Breda en omstreken reageert positief op het voorstel van de gemeente Breda om bij grote en complexe bouwwerken een coördinerend constructeur verplicht te stellen. Dat bleek op een druk bezochte discussiemiddag op 28 februari in Breda waar 140 architecten, projectontwikkelaars, aannemers en woningcorporaties aanwezig waren. Wethouder Adank van Bouw- en Woningtoezicht gaf de aftrap voor de middag: Gemeenten moeten leren van de calamiteiten die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan maar ook het bedrijfsleven zelf. Breda heeft nu als eerste gemeente een beleidsregel opgesteld voor een coördinerend constructeur. Wij willen heel graag van mensen uit de praktijk horen hoe zij daar tegenaan kijken.

Tijdens de bijeenkomst op 28 februari waren Joop van Leeuwen, voorzitter van het Centraal Overleg Bouwconstructies, en Jan Hoppen, Algemeen Directeur van Heja Projectontwikkeling, uitgenodigd om hun visie neer te zetten. Van Leeuwen is een uitgesproken voorstander van de herinvoering van de coördinerend constructeur. Hij zegt dat bouwwerken bestaan uit diverse constructieve onderdelen, waarvoor steeds een andere partij verantwoordelijk kan zijn. Verantwoordelijkheden zijn dus verdeeld en gesplitst. De coördinatie komt daardoor vaak te liggen bij de overheid, waar deze verantwoordelijkheid niet thuishoort. Daarbij wordt de overheid vaak voor het blok gezet, doordat opgevraagde tekeningen en berekeningen pas laat en vlak vóór een cruciale handeling worden ingediend. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft het marktdenken heel erg overheerst: laat het maar over aan de markt en het komt allemaal goed. Dat is een illusie gebleken.

Jan Hoppen geeft een visie vanuit zijn praktijk als projectontwikkelaar die her en der in Nederland bouwprojecten realiseert en daarbij als opdrachtgever fungeert. Dat is een zware verantwoordelijkheid. Naar aanleiding van de incidenten in Nederland heeft hij minder goed geslapen. Het is een illusie om te vooronderstellen, dat alle risico's uitgesloten kunnen worden. Hoppen hecht veel waarde aan onderling vertrouwen. Zijn bedrijf is gaan werken met bouwteams die zoveel mogelijk een vaste samenstelling hebben. Een team raakt op den duur op elkaar ingespeeld, men is kritisch en daardoor houdt men elkaar scherp. Elk project wordt geëvalueerd: wat is goed gegaan en wat is voor verbetering vatbaar. Zijn bedrijf heeft een manager aangesteld, die verantwoordelijk is voor de productie. Daarnaast is Hoppen een voorstander van het delen van verantwoordelijkheid want ook de overheid moet verantwoordelijkheid nemen. De aanstelling van de hoofdconstructeur is duur want die zal moeten toezien op een correcte uitvoering van de bouwwerkzaamheden, in overeenstemming met de ingediende tekeningen en berekeningen. Als het systeem van de coördinerend constructeur adequaat werkt, zou de aanvrager een vermindering moeten krijgen van de legeskosten.

Onder leiding van de heer Paul van der Grinten, voormalig hoofd Bouw- en Woning Toezicht Breda, is vervolgens intensief gediscussieerd aan de hand van een aantal stellingen. Op deze wijze ontstond de nodige interactie tussen de diverse deelnemers. Alle aanwezigen zagen de aanwijzing van een coördinerend constructeur als een mogelijkheid tot verbetering van de constructieve veiligheid van bouwwerken.

Breda is blij met de grote opkomst en de enthousiaste inbreng van de bouwwereld en zal de input van deze middag gebruiken bij het definitief vaststellen van de beleidsregel voor coördinerend constructeur.

Beleidsregel
In Breda is een aanvrager van een bouwvergunning voortaan verplicht om bij omvangrijke en complexe bouwwerken een integraal beeld te geven van de manier waarop het bouwplan constructief ontworpen en berekend wordt. De uitvoering van bouwwerkzaamheden is en blijft in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de aanvrager van de bouwvergunning. De aanvrager is verplicht daarvoor een coördinerend constructeur aan te wijzen. Om dit in Breda goed te regelen heeft de gemeente een beleidsregel vastgesteld, die nu in inspraak is. Het ministerieel Besluit Indieningvereisten Aanvraag Bouwvergunning biedt daarvoor een wettelijke grondslag.

Breda, 6 maart 2007