Gemeente Voerendaal


6/3/2007 - Eerste digitale kapvergunning uitgereikt. Op maandag 5 maart werd de kapvergunning voor familie Wolters persoonlijk uitgereikt door burgmeester Akkermans met als extraatje een taart met het bekende DigiD-logo. Pascal Wolters was namelijk de eerste inwoner van Voerendaal die gebruik heeft gemaakt van het nieuwe digitale loket van de gemeente Voerendaal om zijn kapvergunning aan te vragen.

Via dit loket kan de bezoeker van de gemeentelijke website op al een viertal producten digitaal aanvragen en betalen, namelijk: een uittreksel uit burgerlijke stand, een afschrift uit de bevolkingsadministratie, vergunning voor een alarminstallatie en een kapvergunning.

Ook meldingen over geluidsoverlast, hondenpoep, slecht wegdek enz. kunnen via het digitale loket dag en nacht aan de gemeente Voerendaal worden doorgegeven.

Minder regels, snellere levering
Harrie Sijben, afdelingshoofd Klantcontacten, hoopt dat voor medio 2007 nog meer producten digitaal beschikbaar komen. Hierbij moet gedacht worden aan het doorgeven van verhuizingen, het aanvragen van evenementenvergunningen en eenvoudige APV vergunningen. Het voordeel van de burger zit voornamelijk in het feit dat men niet meer rekening hoeft te houden met de openingstijden van het front-Office van de gemeente.

Ondanks het digitale karakter zal de doorlooptijd van bepaalde vergunningen niet verkorten. We moeten nog steeds rekening houden met bepaalde wettelijke termijnen voor bepaalde vergunningen volgens Harrie Sijben. Hij verwacht echter dat de in de loop van 2007 hier in verbetering komt. Voerendaal neemt namelijk deel aan een landelijk project voor deregulering van gemeentelijke producten. Bij sommige vergunningen verwachten we dat de doorlooptijd met 50% wordt teruggebracht of door aanpassingen van het beleid niet meer noodzakelijk zijn.

Meer digitale service
In de loop van dit jaar zal de website ook een facelift ondergaan waarbij de website in een nieuw moderner jasje wordt gestoken. Volgens Willem Spelthan, afdelingshoofd Bedrijfsondersteuning en belast met de coördinatie van de ICT-projecten, zal bij de aanpassing van de lay-out de burgers van Voerendaal actief betrokken worden via een burgerpanel. Net als de Visie 2018 moet ook de website leiden tot een verrassende (digitale) ontmoeting.

Als uitbreiding van de digitale service komen binnenkort een aantal digitale kaarten zoals luchtfotos en bestemmingsplannen via de site beschikbaar.
De gemeente Voerendaal hoopt dat in de loop van 2007 meer inwoners het voorbeeld van Pascal Wolters zullen volgen en hun vergunningen en uitreksels via de site aanvragen. Zodra het 1000^ste product digitaal is aangevraagd gaan we weer op pad met een presentje.