VVD


6-3-2007

kabinet moet files bestrijden, niet de automobilist

De VVD is boos over het feit dat het kabinet helemaal niets doet om de files in Nederland te bestrijden.

Volgens het kabinet wordt er 100 miljoen extra in wegen geïnvesteerd. De doorrekening van het Centraal Planbureau laat zien dat daar bezuinigingen tegenover staan. Volgens Mark Rutte komt er "precies 0,0 euro extra bij voor wegen, treinen en bussen. Met 100 miljoen euro is er in heel Nederland één fietspad aan te leggen, maar zelfs die investering in het wegennet is ons niet gegeven door dit kabinet. En dan te bedenken dat de files in februari drie keer langer waren als vorig jaar en autorijden alleen maar duurder wordt. Kortom, met dit kabinet wordt het nog langer in de file staan, voor nog meer geld."

Rutte deed zijn uitspraken aan het begin van de VVD-Vrijheidstour in Delft. Een vrije samenleving kan volgens Rutte niet zonder zekerheid, mobiliteit en veiligheid. "Dat zijn de zaken waar de overheid zich op zou moeten concentreren en juist dit kabinet lijkt dat niet te doen. Het zorgt eerder voor onzekerheid, onveiligheid en stilstand. De `Bos-belasting', twee keer betalen voor je eigen AOW, en het verstoren van het evenwicht rond medisch-ethische kwesties leidt tot onzekerheid. Niet investeren in wegen heeft stilstand tot gevolg. Minstens zulke grote vraagtekens zet ik bij het veiligheidsbeleid van dit kabinet, toch dé belangrijkste taak van de overheid."

De nieuwe coalitie bezuinigt op veiligheid. Dat betekent concreet 1500 agenten minder. "Onbegrijpelijk", aldus Rutte. "En dan is één van de eerste daden van dit kabinet het besluit om criminele Antillianen niet terug te sturen naar de Antillen. Daar wordt het in de grote steden niet veiliger van. Ook raakt de balans tussen preventie en repressie zoek. Preventie is belangrijk, maar daar mag niet alle aandacht naar uit gaan. Veel praten, weinig straffen, lijkt het adagium van dit kabinet als het om veiligheid gaat." De VVD vindt het een gemiste kans dat er geen minister van Veiligheid is aangesteld. Rutte: "Twee departementen gaan via een coördinator overleggen over terrorismebestrijding. Dat lijkt me niet echt effectief."